Загрозена безбедност во Скопје - работат ли институциите?

• Креатор на темата Креатор на темата *LION*
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Темата е БЕЗБЕДНОСТА и дали институциите си ја вршат работата и што треба да се направи за да не се наруши безбедноста. Не пробувајте да протнувате дневна политика, политички препукувања и други теми, односно не пробувајте да ја вртите темата како што ви одговара на вас, пошто или ќе биде темата заклучена или вие банирани од темата, па како сакате.

Еве еден Македонец кој му пукнал филмот од Чичко Сем и неговите миленици
Скопјанец со молотов коктел ја нападнал американската амбасада на Кале

Триесет и седумгодишен скопјанец вчера фрлил молотов коктел кон американската амбасада во Скопје.

Според полицијата, тој пеш се приближил до амбасадата и на околу 20 метри оддалеченост од влезната капија на амбасадата го фрлил коктел, кој за среќа не ја погодил целта.
Молотовиот коктел паднал пред капијата и не направил никаква штета. По ова скопјанецот побегнал, но за кратко време бил пронајден и уапсен од полицијата. Пред полицајците тој рекол дека инспирацијата за нападот со молотов коктел ја добил гледајќи филмови.
МВР ќе му поднесе кривична пријава.
http://www.mkd.mk/79491/crna-hronika/vo-avtobus-na-jsp-pretepani-dve-momcinja-od-skopsko-bulacani/
Веќе не си безбеден ни Амбасадор да бидеш макар и Амерички:pos:А не па Македонец во Македонија да бидеш:)

Па нели сме сите исти пред законите, дали треба да ја тужам државата што ме дискриминира со тоа што за за Македонците важат сите закони а за некој друга етничка заедница не важат истите. Зар не е ова прекршување на уставот каде што ни се гарантира еднаквост, или помалите етнички заедници се по еднакви од другите?
--- надополнето: 30 ноември 2012 во 12:41 ---

Па нели спрема уставот и законот имаш право на непречено движење? Или треба да ја тужиш државава што не ти овозможува право на слободно движење?
Често пати и јас сум размислувал дали е можно да ја тужиш државата и да добиеш случај во кој си настрадал заради национална, етничка и религиозна омраза. Доколку има правници кои ја разбираат тематикава нека појаснат.

ништо не преземае оти тогаш македонци куќи кои сега вредат 40-50 илјади, ги продаваа за над 100 илјади евра (марки). Тогаш немаше насилство туку легална понуда на големи суми пари.
Власта тогаш не презема чекори (преку доказ за потекло и слични закони) да ги заштити регионите и териториите каде очигледно се купуваше со нелегално стекнати пари. Но тоа власта и тогаш и сега не го регулира за да може во тој хаос да искористи и за себе и своите подредени.
Но тогаш не се случуваше школите да најмуваат обезбедување (само исклучоци), не се случуваше професорите да ги испраќаат учениците до автобуска заради безбедност, не се случуваше да менуваат имиња на државни институции кој како и каде стигнат и така натаму...а инструментите се во рацете на владата. А во неа поголемиот дел се македонци колку што знам.

Нема врска. Во 1993г. трособен стан од 80м2 во Чаир се купуваше за 35000-40,000 ДМ, а во Аеродром за 75,000 ДМ, што го знам од лично искуство.

Становите и куќите во Чаир и Бутел секогаш вределе дупло помалку отколку недвижностите од другата страна на Вардар.
Причината за етничкото чистење на Македонците од Чаир и Бутел е насилството и теророт.
Македонските деца се напаѓаа по школите и малтретираа, се напаѓаа на улиците од дошљаците Косовари кои на државно земјиште од 1970-1980 г. направија дивоградби на Дижонска, Гази Баба, Јаја Паша, Шутка и околу Визбегово. Родителите исплашени за безбедноста на своите деца , ги испраќаа на школо во Центар или Карпош или во близина каде работеа и почнаа заради таа небезбедност Македонците да се иселуваат од чаирските населби. Тоа почна од 1993/96 г. и најмногу се иселија тој период, па после имаше селење 2001-2002 г. и нов бран започна со новата територијална поделба. Тоа е реалноста.

1.Затоа или ќе почнат да работат како што треба или некој друг ќе ги замени.
2. Па едно собран народ 100 000 на улица со по некој палка и шипка да иде на протести ќе видиш и од влада и од парламент и Албанци како ќе се :гомце: во гаќи. И како за 24 саата ќе им текна како се прави правна држава на цела територија на Македонија.
3. Ако продолжат во Ганди филм како до сега точка 2 може да стане реалност.
4. Ма какво вреѓање ние толку ве почитуваме и сакаме што ниту закони важат за вас ниту ништо., дури и на некој од вас што се вработени седат дома а земаат 300 евра плата од државава. Што си во право во право си многу ве вреѓаме.:)
Ајде еве ќе се соберат 15.000 и ќе направат лом мене ми е да не се вмеша надворешен фактор како САД или грција и да потпомогнат кон федерализација или отцепување како демек Македонците се агресори не им даваат мирно да живеат на 18% итн. Но има и друго може да се дотераат овие 18% на ум само треба малце помош од внатре нешто како грчката полиција што прави со емигрантите ги нападнале златна зора ок нема проблем дојди во станица да те дотепам или пак ќе му подметнат дрога демек шверца и 30 Февруар ќе биде кога ќе се врати емигрантот дома :)

Често пати и јас сум размислувал дали е можно да ја тужиш државата и да добиеш случај во кој си настрадал заради национална, етничка и религиозна омраза. Доколку има правници кои ја разбираат тематикава нека појаснат.

Можеш да ја тужиш, ама веројатноста да добиеш е мала, затоа што треба да докажеш дека државата намерно те дискриминарала и истото да биде поткрепено со цврсти докази, плус меѓународните судови сите знаеме дека си имаат двојни стандарди, еве види во Хаг што се дешава, така што ќе добиеш само ако тоа во исто време и е во корист на меѓународната заедница (со чест на примери кои се исклучоци).

Ајде еве ќе се соберат 15.000 и ќе направат лом мене ми е да не се вмеша надворешен фактор како САД или грција и да потпомогнат кон федерализација или отцепување како демек Македонците се агресори не им даваат мирно да живеат на 18% итн. Но има и друго може да се дотераат овие 18% на ум само треба малце помош од внатре нешто како грчката полиција што прави со емигрантите ги нападнале златна зора ок нема проблем дојди во станица да те дотепам или пак ќе му подметнат дрога демек шверца и 30 Февруар ќе биде кога ќе се врати емигрантот дома :)

Убаво а???????????? Е веќе не!!!

Eдно нешто треба да ти е јасно. Со држава краставици не се САДАТ.

Можеш да ја тужиш, ама веројатноста да добиеш е мала, затоа што треба да докажеш дека државата намерно те дискриминарала и истото да биде поткрепено со цврсти докази, плус меѓународните судови сите знаеме дека си имаат двојни стандарди, еве види во Хаг што се дешава, така што ќе добиеш само ако тоа во исто време и е во корист на меѓународната заедница (со чест на примери кои се исклучоци).
Не да ја тужиш државата затоа што те дискриминирала туку затоа што не ти обезбедува слободно движење согласно уставот. Значи не е исто да те истепаат во кафана заради банална случка од тоа да те истепаат заради тоа што си македонец или христијанин.

Темата е БЕЗБЕДНОСТА и дали институциите си ја вршат работата и што треба да се направи за да не се наруши безбедноста. Не пробувајте да протнувате дневна политика, политички препукувања и други теми, односно не пробувајте да ја вртите темата како што ви одговара на вас, пошто или ќе биде темата заклучена или вие банирани од темата, па како сакате.
Ги знам правилата ама тешко е да се воздржам, човек губи нерви.
Токму оти живеам во мешана средина и секојдневно минувам низ прилично "чиста" средина вакви размислувања дека граѓаните во крајна линија се виновни или не знам кој од минатото е виновен, ме вадат од такт. Проблемот е од пред некоја година, а е се позачестен.
Нема врска. Во 1993г. трособен стан од 80м2 во Чаир се купуваше за 35000-40,000 ДМ, а во Аеродром за 75,000 ДМ, што го знам од лично искуство.

Становите и куќите во Чаир и Бутел секогаш вределе дупло помалку отколку недвижностите од другата страна на Вардар.
Причината за етничкото чистење на Македонците од Чаир и Бутел е насилството и теророт.
.
Стан, куќа. Не сакам да се убедувам во нешто кое го сум го минал, ги знам и Бутел 1 и 2 колку одеа цените..., не е битно, ниту е битна 1990 или 1993. Битно е овде и сега. Не може да е виновен величествениот султан зошто порано било безбедно, а сега не е.

Ме интересира зошто нема безбедосни служби по улиците. Ни околу школите, ниту низ населбите. А покрај полиција, претпоставувам дека постојат и служби за превенција, следење, разузнување...кои треба да ги намалат овие обиди за тероризирање на граѓаните. Каде се? Зошто мора родителите да си ги носат и враќаат децата од школо или зошто професорите мора да ги испраќаат до автобуска?
што треба да се направи за да не се наруши безбедноста.
да се вратат службите каде им е место. Полицијата да си ја врши работата.

Види колку што се овие на власт се за нигде во однос да ја заштитат безбедноста на Македонците СДСМ 2002-2006 беше ист или бетер ќе ти дадам примери Кога го утепаа момчето што беше матурант во Тетово додека играше кошарка кога имаше масовни тепачки, после кога албанци влегоа во автобус со македонци пред 7-8 години и ги испотепаа и албанците искачааат од автобус после тепачката рамковен полицаец се наоѓа на тоа место намерно не ги апси тепачите(се знае зошто) и иди ги апси искршените Македонци што јаделе ќутек во автобусот па требаа обични патници да му објаснуваат демек џандаров не знае кој тепал а кој бил тепан, забораваме тој период Кондово го држеше Скопје под нишан а МВР демонстираше правна држава врз Диме Ицковски Поштарот го убија како куче. Ај тој период да не сум се возел релација Бит Пазар Автокоманда па да не знам се какви тепачки имаше итн. Само што тогаш повеќе се ќутеше зошто Македонците беа во шок уште од 2001, па многу не се дигаше прашина. Јас сум бил личен сведок на оргазнирани напади на Албанци врз автобуси од ЈСП со Македонци во тој период. Баш за тие години ти што збориш 2002-2006 кога беше СДСМ на власт така беше и тогаш исто а можеби и бетер.
Пак се навраќаш на тој период, пак несвесно ги браниш портокаловите, проблемот е моментален, реален и видлив.Фокусирај се на решение а не Бланко е клив.

Пак се навраќаш на тој период, пак несвесно ги браниш портокаловите, проблемот е моментален, реален и видлив.Фокусирај се на решение а не Бланко е клив.
Мојот одговор беше на тврдење тодека тогаш мед и млеко беше јас му кажав дека не било и му набројав примери. И ако си читал ќе видиш дека никој не бранам реков безбедносната ситуација спрема Македонците 2002-2006 беше иста како денес ако не и бетер. Јас бев реален, е сега ако на некој му одговара мојот став заради негова партиска припадност или сфаќање тоа веќе не е мој проблем. Во Моментов ќе ги напаѓам, тие што се на власт затоа што не преземаат мерски за заштита на Македонците, но нема ни да дозволам некој да ме прави глуп и со амнезија и да ми трврди дека 2002-2006 се било мирно итн, дека проблемиве се само од последиве години!

Мојот одговор беше на тврдење тодека тогаш мед и млеко беше јас му кажав дека не било и му набројав примери. И ако си читал ќе видиш дека никој не бранам реков безбедносната ситуација спрема Македонците 2002-2006 беше иста како денес ако не и бетер. Јас бев реален, е сега ако на некој му одговара мојот став заради негова партиска припадност или сфаќање тоа веќе не е мој проблем.
Чекај, да пробам да разберам. Било далеку полошо ама не сме се жалеле или весниците не пишувале, или сега премногу го акцентираат поимот безбедност...што ли е?

Eдно нешто треба да ти е јасно. Со држава краставици не се САДАТ.
Во право си ама тука сега не разговареме за индивидуални случаи кои тешко се добиваат и кои се со милионски суми туку се работи за случаи кои се исто така и од државен интерес. Нели државен интерес е да се заштити сопственото население. Ако не си го заштитил барем обештетиго.

Мојот одговор беше на тврдење тодека тогаш мед и млеко беше јас му кажав дека не било и му набројав примери. И ако си читал ќе видиш дека никој не бранам реков безбедносната ситуација спрема Македонците 2002-2006 беше иста како денес ако не и бетер. Јас бев реален, е сега ако на некој му одговара мојот став заради негова партиска припадност или сфаќање тоа веќе не е мој проблем.
Прво и прво не можеш да го решиш проблемот со истото ниво на свеста со кој е создаден проблемот. Второ, треба повеќе отвореност и искреност од сите институции, медиуми, интелектуалци и сите релевантни јавни фактори во врска со проблемот, под ова не мислам на неефективните рекламните пораки на владата за соживот.Трето и факт , иднината на Македонија ваква како што ја знаеш од 25713 км2 безбедна, просперитетна е само и само со Албанците заедно.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom