Македонија во Европска унија ?

• Креатор на темата Креатор на темата Атомската мравка
  • Време на започнување Време на започнување

Дали сте за влез на Македонија во ЕУ ?

• Вкупно гласачи
    211
Се
има услови, кабинети, спортси сали, не се по 40 на училница, ги класифицираат учениците според интелегенцијата, имаат загарантирана пракса, имаат загарантирана работа после завршување на фах, професорите се контролирани психички на определени периоди..........итн,,,,
мене искрено повеќе ме воодушевија биографиите на татковците на ЕУ, како и биографијата на првиот претседател на европската комисија - Халштајн поврзана со нацизмот - отколку зградите, зданијата, установите- како сакаш кажи ги
земи прочитај ги - ќе видиш дека поинетресно не си читнал у последните неколку години уназад- а богами и вреди :icon_lol:

ХАХА се декамуфлирам.....добар си добар.

Незнам колку години имаш,па ај да те потсетам.
Ние 95 веќе го сменивме името,знамето и уставот.Се согласивме на неколку отстапки,а грција се согласи на еден единствен услов - да не не блокира во меѓународните организации.
Ние го испочитувавме нашиот дел од договорот,а тие веќе неколкуати го прекршија (што го потврди и Хаг).

Сега со кој памет ти бараш од нас македонците да потпишеме уште еден договор (капитулација) со грција кога никој не гарантира дека таа нема да го прекршува и новиот договор.

Не дека уживам да се викам македонец,ама некако ич не уживам некој сосила да ме прекрстува.
Па вие се вреѓате кога ве викаме шип-тари (иако сами така се викате),а дојде овде ни кажуваш како не е многу битно како ќе не викале.:facepalm:

Јас не барам ништо од вас, крајно и не ме интересира, но жално е само за инает на грците ние како општество да се блокираме во статус кво.....

И никој не вика вие да се прекрстите, јас колку што знам само за меѓународна се оспорува името, а внатре во Македонија може како сакаш да се викате......

Еве пример ние албанците, светот не вика албанианс, а себесеси си се викаме Shqiptar.....и дали ни фали нешто.?
Германците например, себеси си се викаат дојч.... а другите ги викаат германци, некои па немци......
Грците хелени и тн.....
Еве примери на *капитулирани * држави според тебе, а сигурно има многу други.....

И јас сум граѓанин на оваа држава и се што се случува овде ме тангира и мене.....директно или индиректно
--- надополнето: 5 јануари 2013 во 22:19 ---
Уживај си, да беше во Франција, Германија, Шпанија ќе немаше настава на мајчин јазик :свиркам:

Читај ги погорните постови, да ги читаше немаше да ја пишуваш ова
--- надополнето: 5 јануари 2013 во 22:21 ---
мене искрено повеќе ме воодушевија биографиите на татковците на ЕУ, како и биографијата на првиот претседател на европската комисија - Халштајн поврзана со нацизмот - отколку зградите, зданијата, установите- како сакаш кажи ги
земи прочитај ги - ќе видиш дека поинетресно не си читнал у последните неколку години уназад- а богами и вреди :icon_lol:

Џабе бараш влакно во јаце, џабе ти е секакво оправдание,

Џабе бараш влакно во јаце, џабе ти е секакво оправдание,
јас не барам влакно во јајцето- туку од толку многу влакна јајцето неможам да го видам:icon_lol:
штета што некои се со оштетен вид па неможат многу работи бистро да видат.

пак ќе кажам дека сто пати би го менувал името на нацијата,
само моите деца и внуци да живеат во мир, спокој, зошто да не и јас да живеам добар живот, а не живот со трема, и страв каде скоја деценија се дешава војна, секој ден има инциденти...........
Јас пак ке ти речам дека 100 стапа по туѓ грб ич не болат.
Ако се прашувам јас да треба да се менува името на нацијата на Албанците за да влезиме во Нато или Еу око нема да ми трепни, и не само на Албанците, туку на било кој по желба. Ама работата е дека за моето име се работи, мојата нација и мојата држава.
А ако тебе не ти смета мене ич нема да ми пречи да те ословувам со шиптарррр( морав вака со многу ррр пошто автоматски ми го бриши, дури ни форумот не дозволува некој да ве прекрсти:)) наместо албанец. Само што знам дека би ти било сеедно. Интересно би било да се види како би реагирале албанците од албанија косово и тука кога услов за прием на албанија би било да се прекрсти земјата и нацијата. Дали и тогаш 100 пати би менувал се само за незнам што.
И искрено не гледам ама никаква потреба од мислење на албанците во врска со ова. Секое ваше мислење кое оди во прилог на менување на име или така нешто слично би требало сериозно да се свати како петтоколонизам и сходно на тоа адекватно да се дејствува од службите на државата кои се задолжени за тоа.

Јас пак ке ти речам дека 100 стапа по туѓ грб ич не болат.
Ако се прашувам јас да треба да се менува името на нацијата на Албанците за да влезиме во Нато или Еу око нема да ми трепни, и не само на Албанците, туку на било кој по желба. Ама работата е дека за моето име се работи, мојата нација и мојата држава.
А ако тебе не ти смета мене ич нема да ми пречи да те ословувам со шиптарррр( морав вака со многу ррр пошто автоматски ми го бриши, дури ни форумот не дозволува некој да ве прекрсти:)) наместо албанец. Само што знам дека би ти било сеедно. Интересно би било да се види како би реагирале албанците од албанија косово и тука кога услов за прием на албанија би било да се прекрсти земјата и нацијата. Дали и тогаш 100 пати би менувал се само за незнам што.
И искрено не гледам ама никаква потреба од мислење на албанците во врска со ова. Секое ваше мислење кое оди во прилог на менување на име или така нешто слично би требало сериозно да се свати како петтоколонизам и сходно на тоа адекватно да се дејствува од службите на државата кои се задолжени за тоа.

Името на албанците е менувано еднаш, илири ние сме, но дали некоја балканска држава официално би признала??, дали ти лично би признаел???
Се разбира дека не, се разбира дека ќе се плашат дека ќе има територијални претензии кон целиот балкан, знаеме дека илирите беа распространети на целиот полуостров......
Но, еве сме албанци, со новото име, и пак постоиме, дали некој може да ни оспорува нешто? НЕ...

Шиптаррр, не би требало да биде навредувачки, но не треба со намера да навредувате да го употрбувате, историски балканските нардои не викаа арбанаси, а грците арванити, шиптаррр е српско навредување од времето на југославија, а вие сте го презеле затоа што сте биле отсекогаш догматизирани од србите во секое поле.......

Всушност овој проблем е за сите граѓани, Македонија е моја држава, иако не сум Македонец, јас тука живеам, работам........
За Албанија и Косово, не знам, некако сум уверен дека би можело да се повлексибилни отколку вие за менување на име.......
Мое мислење е дека е погубно за Македонија да губи време на деконструктивички проблеми, кои пак немаат никаква важност за елементарните потреби на граѓаните...........никој не јаде идентитет, но за жал гладен стомак се пали на глупави патриотизми.....
И службите да би работеа нормално всушност треба да ги разгледаат овие работи што ги прави власта, ја блокираат целата држава.......и ги труе своите граѓани, намерно креира проблеми со соседите итн......

Не си ни свесен колку неможам да се сложам со твојата констатација ама пошто како и на повеќето луѓе на планетата и мене ми е крајно глупо и непринципиелно дури и да размислувам во таа насока како промена на име а не пак да продолжам да образложувам.

Албанците цел свет ги вика Албанија и Албанци а самите се викаат Шќиприја и Шќиптари, Турците па ги викаат Арнавути т.е. Арнавутлук !
Германците цел свет ги вика Германија и Германци а самите си се викаат Дојчланд, некои ги викаат Алемани Алеманија Алемања, други пак Немци Немачка Нимечина и.т.н. !
Чеченците самите си се викаат Нохчијн а понекогаш и Ичкерија но цел свет ги нарекува Чеченија и Чеченци !
Грузијците се Грузијци за Русите, за останатиот свет се Џорџианс а самите си се нарекуваат Сакартвело !
Грците цел свет ги вика Грци Грција Грис Грихланд, но самите си се викаат Хелени Хелада Хелас, а пак Турците ги/ја викаат Јунанистан :icon_mrgr:
Има и други вакви примери по светов ........... и јас сум размислувал за ова но како што знам Македонија и Македонците и немаат друго изворно име, Македонија/Македонци е единствено име ........... да постоело алтернативно име досега ќе се решел проблемот !

Не си ни свесен колку неможам да се сложам со твојата констатација ама пошто како и на повеќето луѓе на планетата и мене ми е крајно глупо и непринципиелно дури и да размислувам во таа насока како промена на име а не пак да продолжам да образложувам.

Ти би живеел мизерно само за да го зачувуваш името?
Ти би умрел за да го чуваш името?
Ти би ги жртвувал следните генерации на мизерен живот само за да се викат македонци, подобро да кажам самиот да се викаш македонец??

Извини, ако има некоја поволност или ви дава супер сила името Македонија, ако со тоа име вонземјански суштества ви праѓаат знаење и тајна технологија, ако со тоа име можете само вие и само вие да комуницирате со временска црна дупка со минатото или пак со иднината, или не знам со ова име можете да живеете до бесконечност, или има некакво кодирана мапа името со кое води до фонтаната на бесконечниот живот, ако виси целата човечка судбина во името........
ВЕ МОЛАМ кажи, да разбирам и јас........да се прекрстам и јас, и да ви помогнам, за да не носите толку голем товар самите.......

Се извинувам ако навредив некого, морав вака да се изразувам, затоа што просто не разбирам што има митски околу името.......
Мислам, зарем не раберете, дека не постојат нации, а камоли држави, и крајно не постои демократија, ние мислиме дека сме слободни, а всушност сме како дрвени кукли а со јажиња го режираат целиот наш живот.......
Сме робови на моќниците, ние сме само маса кои треба да работи за нив и да ги обожава, точно така, тие се замислуваат богови.......
Ова со името е режирана игра, Грците не попуштаат, а Груевски за инает гради огромен споменик на Аце, по кој следаат стотини други.......
Всушност јас трошам енергија безвезе, овој спор не се решава зарадо други цели за кои немам поим, а не дека вие не сакате да го менувате, да знаете дека масата никогаш не била прашувана, во ниеден настан во историјата на човештвото, тоа што вие не сакате да го емнувате името не е ваша волја, туку е режиран филм........сите ние сме на сцена, и играме со наша *волја*

Ти беше оној пред месец дена кому му беше важно кој бил староседелец на Балканот,кој пресметуваше дека после Адам Албанците се имаат населено на цел Балкан,кому толку многу му беше важна историјата и потеклото на сопствениот народ?Зошто си дволичен,Пуно?

Всушност јас трошам енергија безвезе, овој спор не се решава зарадо други цели за кои немам поим, а не дека вие не сакате да го менувате, да знаете дека масата никогаш не била прашувана, во ниеден настан во историјата на човештвото, тоа што вие не сакате да го емнувате името не е ваша волја, туку е режиран филм........сите ние сме на сцена, и играме со наша *волја*
Конечно. Па тоа е поентата цело време. Спорот за името не е решен затоа што Грција не сака да се реши. Не е Македонија тука проблемот. Тоа го објаснуваше Груевски цело време, тоа го сфати и Теута Арифи, затоа избега со кандидатурата за градоначалник за Тетово. Македонија го прифати предлогот Република Македонија - Скопје, Грција го одби. Македонија и да прифати Република Северна Македонија сега, Грција пак ќе одбие. Очигледно е тоа по односот на Самарас, кој не сака ни да се сретне со Нимиц.

Зошто не се решава е многу едноставно, не треба да си премногу упатен за да сфатиш. На Грците не им одговара да се реши. Се работи за спор, од кој тие ама баш ништо не губат ако постои, а им носи лесни гласови на секои избори. Секој паметен политичар би инвестирал во тоа да го направи нерешлив. Грците може да се нафатат да го решат спорот само ако на власт кај нив дојдат некои забегани идеалисти како СИРИЗА или меѓународниот притисок кон нив стане многу конкретен (што исто така тешко би се случило).

Ти беше оној пред месец дена кому му беше важно кој бил староседелец на Балканот,кој пресметуваше дека после Адам Албанците се имаат населено на цел Балкан,кому толку многу му беше важна историјата и потеклото на сопствениот народ?Зошто си дволичен,Пуно?

Мене никогаш не ми беше важно кој е староседелец, а кој е дојденец, ако си ме читал тогаш знаеш дека сите мои постови биле одбранбени, но тоа нема врска воопшто, тоа што некогаш сакам да навивам за вистината нема врска со мојата идеологија.........
Да, сум рекол дека албанците се староседелци, но не сум рекол дека сме најстари или најмоќни, сум рекол дека имаме право достоинствено да живееме еднакво како сите соседни нардои.......
Сакав да го скршам оправдувањето дека албанците се дојденци затоа треба да бидат граѓани од втор ред........
--- надополнето: 7 јануари 2013 во 00:01 ---
Конечно. Па тоа е поентата цело време. Спорот за името не е решен затоа што Грција не сака да се реши. Не е Македонија тука проблемот. Тоа го објаснуваше Груевски цело време, тоа го сфати и Теута Арифи, затоа избега со кандидатурата за градоначалник за Тетово. Македонија го прифати предлогот Република Македонија - Скопје, Грција го одби. Македонија и да прифати Република Северна Македонија сега, Грција пак ќе одбие. Очигледно е тоа по односот на Самарас, кој не сака ни да се сретне со Нимиц.

Зошто не се решава е многу едноставно, не треба да си премногу упатен за да сфатиш. На Грците не им одговара да се реши. Се работи за спор, од кој тие ама баш ништо не губат ако постои, а им носи лесни гласови на секои избори. Секој паметен политичар би инвестирал во тоа да го направи нерешлив. Грците може да се нафатат да го решат спорот само ако на власт кај нив дојдат некои забегани идеалисти како СИРИЗА или меѓународниот притисок кон нив стане многу конкретен (што исто така тешко би се случило).

Но да бидеме реални, и Груевски ја искористува ситуацијава, и тој ќари политички поени, и веќе деценија победува на избори баш за ова прашање........и цело време ја прицврстува македонската страна, градејќи споменици, целосна преродба направи според мене токму за да се истакне споров...... тоа кажува дека Груевски не е само случаен на сцена, туку има своја улога, која ја одигрува со успех.....
Мислам дека овој спор е од погорни слоеви креиран...... се надевам дека нема да трае долго.......

Груевски навреме ја сфати играта и го „фати бранот“. Опортунист е, не го спорам тоа. Но, сепак, прифатил Република Македонија - Скопје. Не е тој проблемот.

Името Македонија е последниот бастион на оваа држава ......... ако отиде и името да бидам реален иако не сум ниту националист ниту патриот ќе отиде се и националниот идентитет како и името на јазикот...
Што ќе бидам јас како ќе се нарекувам доколку името на државава наместо Македонија биде Кушкундалево на пр. или Свирипичинија ............ каков ќе се вика јазикот на кој говорам ......... Кушкундалевски, Свирипичински или...
Да бидам Ново-Македонец ми е срамно и смешно, исто и Северно-Македонец, исто и Славо-Македонец... ајде тогаш и Бугарите нека бидат Славо-Бугари и Србите Славо-Срби и Русите Славо-Руси ......... не иде тоа така !
П.С. А ти puno чим ете отворено си кажуваш дека нациите не постоеле т.е. биле измислица тогаш тоа значи дека и ти не си Албанец и не постои Албанска нација...
Б.Т.В. Модерните нации можеби и навистина не постојат т.е. вештачки се создавани во последниве векови, но државите постојат а со самото тоа постојат и нации макар и да се вештачки создадени .......... но сепак постојат ....... Англија-Англичани, Франција-Французи, Германија-Германци, Италија-Италијанци и.т.н. и.т.н. иако факт е дека секој еден народ е пред се генетски испомешан, не постои ниту една хомогена нација и секој човек си е посебна индивидуа но тој збир од толку и толку индивидуи со определени сличности(јазик на пр.) креираат една нација !

fmi пиша како можело слободно да отидете и да се вработите - ама знаете ли колку работи тој премолчи и не кажа ?????
ќе се самоцитирам , за да не пребарувам по темава што пиша fmi
e па драги мои, погледнете го благодетот од влезот во ЕУ

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom