Поскапува струјата за 12%

• Креатор на темата Креатор на темата Мистичен
  • Време на започнување Време на започнување
Со кој памет оправдувате поскапување на струјата не ми е јасно.

Владата е овде за да помага на народот, односно оние кои што ги качиле на престолот. Затоа постои буџет, буџет кој се полни од народот.

Macedonian напиша:
Во право си. Немаме ние некои големи залихи на јаглен и ќе стануваме се позависни од увоз на електрична енергија. А тоа значи и поскапа струја. Ама тоа ти е. Ништо не се работи, нема напредок. Зашто не се искористуваат алтернативните извори на енергија како ветерот и сонцето?? А едно е сигурно. Најевтината струја се прави во нуклеарните централи, а таква Македонија никогаш нема да изгради.

Имаше план да се инвестира дел во новата нуклеарна централа во Бугарија Белене, ама чисто сумњам дека нешто од Македонска страна ќе биде направено, нова полтитичка гарнитура и нови планови, никогаш не се гледа стратешки за интересите на државата, а инвестирање во нуклеарна централа е итекако стратешка работа.

humanoid напиша:
Со кој памет оправдувате поскапување на струјата не ми е јасно.

Владата е овде за да помага на народот, односно оние кои што ги качиле на престолот. Затоа постои буџет, буџет кој се полни од народот.

Абе не зафркавај. Кој рече дека оправдувам поскапување? :nenene:
Тоа што го напишав го мислев за во иднина кога Македонија ќе ги потроши резервите на јаглен. Е кога тоа ќе се случи, тогаш ќе зависиме од увоз на струја по поскапа цена, т.е. ќе го нае*еме.

Пак ќе повторам. Поскапувањето на струјата во овој момент е неоправдано. Дури не е ни грејна сезона, па да речат има недостиг, ама вака нелогично ми делува некако. Уствари логиката е ЕВН да си ја врати инвестицијата за што пократок рок. Тоа ќе да е. :lut:

уше то ни фалеше...сите граници ги сјебаја...на чоек страф да му е да си уклучит сијалица ...мајкему...

vidi so im e fintava na oviee privatnive site ceni gi pravat kako vo evropska unija a nikoj ne se prasuvaat kolk e nivnata prosecna plata a koja e nasata eba** prosecna plata vo stranstvo prosecna plata 300 evra kaj nas 80 evra i ceni ke ni poskapuvaaat no so da se pravi koga se prodavame ( politicarite se krivi (odnosno narodot koj gi glasal niv) )

...абе ко толку сакет да воведет европски стандарди за плаќање нека дает нешо по европски критериум мајкему...се немат за леб...тие да поскапеле струјата...

Samo nuklearka mu e majkata,ama nekoi toa ovde duri i zabranija da se diskutira.:)

Дискутираше АБЦ за тоа ама изгледа на многу не им беше по кеф. Сега да видам што ќе прават кога струјата ќе стане лукзус како и телефонот во денешно време.

Прва тоа го стори МЕПСО. Државната фирма побара 12% поскапа струја. ЕВН реагира експресно, побара 14,8% повисока сметка.
не се опуштајте не е 12, туку 15. и ова сега не е ништо.... за две-три години ќе плачеме по цените кои сега идат

Во ова држава сите цени скокет ама стабндартот никако да скокнит во место тапкат

Јас сум среќен човек. Живеам во држава која е на прагот на ЕУ и НАТО. Јас сум еден од тие кои ќе имаат квалитетна, европска иднина. Јас прифаќам секаква промена на цени, затоа што тоа би донело уште поблиско до ЕУ, до мојата брилијанта иднина.

Само се прашувам.... што ќе правам без струја????

HsIlOmEdUs напиша:
Јас сум среќен човек. Живеам во држава која е на прагот на ЕУ и НАТО. Јас сум еден од тие кои ќе имаат квалитетна, европска иднина. Јас прифаќам секаква промена на цени, затоа што тоа би донело уште поблиско до ЕУ, до мојата брилијанта иднина.

Само се прашувам.... што ќе правам без струја????

Pa ke si kupish vetar,sonce i voda i so toa ke si pravish struja koga ne sakash nuklearka.Eve kako se isplati eden sistem na EKO energija:

-еден ваков систем чини колку еден автомобил од средна класа. "Ова е систем за две генерации. Фабричката гаранција е 25, а животниот век 60 години. Идејата е првите 20 години системот сам да се исплати, вторите 20 да заработи толку пари колку што е вложено, а третите дваесет да заработи толку пари да си купите нов.

E sega mozebi i ke umrete vo meguvreme pa taka da nema da osetite nikakov blagodet od EKO energijata ama barem ke ve slikaat vo mediumite kako covek koj frla pari za istite tie da gi zarabotuva 60 godini.Ova samo "naprednite" go mozat i nikoj drug zatoa shto poblentava ekonomska ideja nemam sretnato ushte od vremeto na "crna guja".

Mene ne mi e griza jas samo tosam...ne plakam(majka mi i tatko mi plakaat).Ali ovie ESM preteruvaat...

Ништо, струјата се покачи само 9%

asterix_m напиша:
Ништо, струјата се покачи само 9%

И малку ли е 9%? Сега ке живееме во мрак, оти пак ке ја покачат уште за некое процентче, па уште малку, па уште малку... Иста песна како со телефонијата (фиксна).

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom