Alexandria или ФИНКИ?

Alexandria IT или ФИНКИ?

• Вкупно гласачи
    54
Во секоја едукација треба да се прашаш колку нудат практична работа отколку теорија.Верувам дека нашиве факултети ама ич не нудат.Голем дел од другарите што се завршија на ФЕИТ или ФИНКИ се невработени а ако ги прашаш зашто тоа е затоа што немаат искуство и практична работа.Голем дел од тоа што сум чул е дека ти сам треба да бараш да бараш работа за време за лето каде што ќе работиш за беспари за да добиеш искуство од што ќе избереш.Кога ќе го покажеш тоа на CV и кога ќе ја видат дипломата сигурно ќе те направат приоритет спрема другите.Така да инвестирај во практично знаење помалку теорија.Другарче имам што има приватна фирма за програмирање и е успешен програмер.Вработува 3 девојки и заработува добро.Твое е да инвестираш во нешто што вреди а верувај дека кога ќе завршиш со таа диплома може ама ништо да направиш на трудот за програмери или било што.Колку луѓе има така што седат дома и чекаат милион како тебе,прашај се зашто не ги примаат.А тоа е затоа што нема што да понудат.

Makarov's Lead Испитот кошта околу 250$,значи ти дома ќе си учиш а ќе полагаш во александрија или во семос,ќе си купиш ваучер онлајн (затоа што овие ќе ти земат провизија 40-50$) од кога ќе го положиш ќе имаш сертификат CCNA :),немаш потреба да се запишуваш во александрија,сите материјали што ги даваат во александрија и плус други битни работи можеш на интернет да најдеш (ќе ми пишеш ПП за ова :D ),ти ќе ги плаќаш само испитите,и не ги поврзувај алексадрија со Cisco misco,затоа што они се еден од неколкуте испитни центри во Македонија за Prometric - програма преку која се полагаат испитите,сертификатот трае 3 год.
--- надополнето: 29 септември 2012 во 01:28 ---
Сертификтите на УГД се 200 ден од час (20 часа вкупно) колку сакаш часови ќе следиш не се задолжителни. Колку се на ФИНКИ?
Имаа една акција минатата година кога им беа бесплатни до 31.12.2011 има шанси и сега да пуштат некоја ваква акција. Тогаш земав од Windows 7, Windows Server, Visual Studio,
a за Cisco, Apple, CWNP – Wirelles Lan Certification, PS4, Network ме фати 750 евра по 150 евра за полагање без часови. Многу скапи овие бе во ФИНКИ колку им е еден курс без часови?
незнам на финки колку е,ама сервери и мрежи можеш дома да учиш :)

Ако сакаш да си комплетен ->ФИНКИ ако неќеш да губиш време и сакаш одма да почнеш со работа ->Александриа.

Нека не те лажат за диплома и такви срања... твоето знаење е ЦАР секаде на Запад па и тука во овдешните IT фирми.
Гејтс и Џобс создале 2/3 од денешната ИТ индустрија со диплома од средно па сега ти види.

Ако сакаш да си комплетен ->ФИНКИ ако неќеш да губиш време и сакаш одма да почнеш со работа ->Александриа.

Нека не те лажат за диплома и такви срања... твоето знаење е ЦАР секаде на Запад па и тука во овдешните IT фирми.
Гејтс и Џобс создале 2/3 од денешната ИТ индустрија со диплома од средно па сега ти види.
Просечниот средновечен бизнисмен не верува во знаење, верува во диплома. (и врски)
Знаење работи само ако си имаш твоја фирма.

Просечниот средновечен бизнисмен не верува во знаење, верува во диплома. (и врски)
Знаење работи само ако си имаш твоја фирма.
За во Македонија ова е точно дури јас би ја снижил границата се што е над 30 години е контаминирано во овој поглед.
Во нормалниот бел свет ова правило не важи затоа они имаат 2000 евра плата и се напред, а ние сме среќни со 400 и сме долу.

Другарче имам што има приватна фирма за програмирање и е успешен програмер.Вработува 3 девојки и заработува добро.
Добри се?
Со здравје се разбира...

Јас сакам да се запишам на графички дизајн на Александрија.Па дали ке е подобро прво да се запишам на некој факултет приблжен со графички дизајн(ако има таков),па после да се запишам на Александрија.

Јас сакам да се запишам на графички дизајн на Александрија.Па дали ке е подобро прво да се запишам на некој факултет приблжен со графички дизајн(ако има таков),па после да се запишам на Александрија.
Запиши се на факултет шо нема врска со графички дизајн (а сепак е информатички) па после иди на графика-александрија.
Добиваш диплома за инженер, општо познавање на информатика и програмирање/мрежи/бази (шо и да си избрал) + дипломи и знаење за графички дизајн.

Запиши се на факултет шо нема врска со графички дизајн (а сепак е информатички) па после иди на графика-александрија.
Добиваш диплома за инженер, општо познавање на информатика и програмирање/мрежи/бази (шо и да си избрал) + дипломи и знаење за графички дизајн.
Што ќе му е диплома од информатички факултет ако сака да работи како графички дизајнер ? Поточно зошто да троши ресурси на факултет учејки работи што не му се потребни ? Ваљда нема да бараат познавања од програмски јазици, бази и што друго не за да може да работи со фотошоп и да прави ремек дела.

Што ќе му е диплома од информатички факултет ако сака да работи како графички дизајнер ? Поточно зошто да троши ресурси на факултет учејки работи што не му се потребни ? Ваљда нема да бараат познавања од програмски јазици, бази и што друго не за да може да работи со фотошоп и да прави ремек дела.
Пошо нигде нема да го примат без диплома.
А графички смер на финки/феит нема. Тие дипломи се најбитни/најјаки.
А и да го примат, законски не смеат да му дадат плата поголема од 18к.

Пошо нигде нема да го примат без диплома.
А графички смер на финки/феит нема. Тие дипломи се најбитни/најјаки.
А и да го примат, законски не смеат да му дадат плата поголема од 18к.

Од каде оваа информација сега.Значи татко ми па и јас едно време додека работев во една фирма како апсолвент како сме земале над 20к ке сакаш да ми објасниш.И пријавени и се тоа комплет.

Од каде оваа информација сега.Значи татко ми па и јас едно време додека работев во една фирма како апсолвент како сме земале над 20к ке сакаш да ми објасниш.И пријавени и се тоа комплет.
Не знам. Јас вака сум известен од број на работодавци.

А дали само со завршување на графички дизајн во Александрија можам да работам во странство ?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom