Услови за производство на храна?

  • Креатор на темата Креатор на темата kostov7jk
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
8 јуни 2010
Мислења
83
Поени од реакции
16
Пријатели ако некој знае нешто нека ми помогне. Ме интересираат условите кои се потребни да се исполнат за да се одпочне производство на пуканки. Сакам да пукам пуканки да ги пакувам и дистрибуирам. Знам дека треба фирма, и тие работи ми се јасни, вработени, стаж, здравство итн итн.. но за условите што како треба за погончето да го направам немам појма. Ве молам некој ако знае да ми помогне.. однапред благодарен млад предприемач :)
 
Ти треба највероватно некоја дозвола од дирекција за храна.. Само толку знам..
Туку дај малку повеќе детали.. Го проучи пазарот ? Колку ќе те кошта едно пакетче да го произведеш? Колку ќе го продаваш ?

Од кај се набавува таа пченката за пукање ?

Многу скап транспортот е на таа работа.. Многу се кабасти..Освем ако си во скопје тогаш друга приказна е...
 
Пријатели ако некој знае нешто нека ми помогне. Ме интересираат условите кои се потребни да се исполнат за да се одпочне производство на пуканки. Сакам да пукам пуканки да ги пакувам и дистрибуирам. Знам дека треба фирма, и тие работи ми се јасни, вработени, стаж, здравство итн итн.. но за условите што како треба за погончето да го направам немам појма. Ве молам некој ако знае да ми помогне.. однапред благодарен млад предприемач :)

види јас прашував да отворам фирма дека завршив кувар и сакав да отворам фирма за кетеринг услуги и треба да бидеш ти газда со морално еден вработен и да биде пријавен и минималце на плата од 8000 ден и плус здравство начи до кај 120 евра месечно и мора фирмата да ти биде стационирана со просторија по хасап стандарди фискални сметки да имаш санитарен чвор и слично ако најдам линк ќе ти го пратам а инаку да отвориш фирма ќе те чини 150 евра....а големи се казните ако не ги иполнуваш нивините улсови....ми беше чест да ти објаснам до душа толку знам и јас но не отворив си работам дома во кујна и преку луѓе им носам коктели со приватна кола кој знае пто правиш...позззз
 
Hasap (HACCP) воведи и никој "а" нема да може да ти каже. Само сертификатот кошта 3000 еур.
 
Пријатели ако некој знае нешто нека ми помогне. Ме интересираат условите кои се потребни да се исполнат за да се одпочне производство на пуканки. Сакам да пукам пуканки да ги пакувам и дистрибуирам. Знам дека треба фирма, и тие работи ми се јасни, вработени, стаж, здравство итн итн.. но за условите што како треба за погончето да го направам немам појма. Ве молам некој ако знае да ми помогне.. однапред благодарен млад предприемач :)

У тенџере ќе ги пукаш? :LOL:
Има машина за тоа,како иде..стварно незнам.
 
Пријатели ако некој знае нешто нека ми помогне. Ме интересираат условите кои се потребни да се исполнат за да се одпочне производство на пуканки. Сакам да пукам пуканки да ги пакувам и дистрибуирам. Знам дека треба фирма, и тие работи ми се јасни, вработени, стаж, здравство итн итн.. но за условите што како треба за погончето да го направам немам појма. Ве молам некој ако знае да ми помогне.. однапред благодарен млад предприемач :)
Брао,да дае господ за цела Кина пуканки да извезуваш.
 
Прво отвараш фирма, фирмата мора да ги исполнува сите услови, доколку ги има сите услови тогаш можеш да правиш пуканки со HACCP систем и цената на пуканките нормално ќе биде поголема но сепак со овој систем потрошувачите ќе знаат дека производот е заштитен од механички, физички и биолошки опасности, исто предност со овој систем е што ќе можеш пуканките да ги продаваш насекаде низ светот.
 
Фала дечки на одговорите,
сега јас да одговорам.. Планирам да произведувам пуканки со различни големини, од 10 денари, до пример 30, 40.. овие малите секако ке бидат наменети за најмалите, со некакви гратиси, купони или слично. ..

пазарот го истражував и истражувам, конкуренција ке имам во Мако Маркет од СК, но како што гледам они многу многу не обрнуваат внимание на тоа јас што сметам дека ке ме пробие, подобра амбалажа, добар маркетинг (евтин а ефикасен), таргет групата итн итн.. Друг производител е Марибо од Србија, оние што произведуваат Чипси, они се ок, супер изгледаат, за квалитетот незнам, но се прескапи.. 125 гр продаваат за 70 денари, мако ги продава за 30.. јас можам да им потпрам на Мако се надевам.

За како ќе ги пукам и со што не се секирај CiTro... бидејки имам искуство со пуканки 7 години (на корзото) и да не се фалам многу, но сум доста успешен. :sneaky:

ГоцкоПоцко Фала многу за убавите желби, за почеток би бил задоволен нашаа мала МК да јаде од моите пуканки.. за понатаму може и до Кина да стигнеме. :)

За дистрибуцијата сте во право дека е скапа, затоа на почетокот ќе пробам сам, со сопственото возило, а потоа да ме прими некој дистрибутер, они што возат чоколадца, чипсови и слични грицки.. имам веке некои во предвид..

За ХАСАПот многу ми се гледа, а без него нема ли да добија некаква првична дозвола.. ме интересира дали некој имал слично искуство, дали знае каде да се обратам.. и слично..

Ако има некој некаков совет слободно нека пука, за тоа сум тука.. ПОЗдрав! (y)
 
За како ќе ги пукам и со што не се секирај CiTro... бидејки имам искуство со пуканки 7 години (на корзото) и да не се фалам многу, но сум доста успешен.

(y)

Се шалев со тенџерето,шала на страна..него ме интересира како иде процесот.. машина ли си има,пошто стварно незнам..Кога ќе почнеш со производство гледај да го фатиш целиот пазар,па еве ја редовен муштерија ќе ти бидам. :sneaky:
 
Се шалев со тенџерето,шала на страна..него ме интересира како иде процесот.. машина ли си има,пошто стварно незнам..Кога ќе почнеш со производство гледај да го фатиш целиот пазар,па еве ја редовен муштерија ќе ти бидам. :sneaky:

Процесот оди така што има машина која е состевена од тенџере, грејно тело, механизам за истресување и механизам за мешање додека се загрева и додека пукаат пуканките со цел да не загорат.

Заборавив да спомнам дека планирам да имам повеке видови на вкусови на пуканки, Класични, Чоколадни, Бели благи, Light-diet, Розеви, Плави..
Секако дека за секој вкус потребна е друга машина со цел да не се мешаат вкусовите и да тече производството како што треба.. :cool:
 
Еј баш пред некое време ми се уврте во глава нешто слично... Ај со среќа во секој случај.
Ме интересира само отприлика колку кошта таква машина, не дека сакам да ти конкурирам, само цената на машината ме интересира и принципот на кој работи :)
 
Masinata kolku kosta ke te izvestam koga ke gi napravam site i koga ke znam kolku mi izleglo, a za principot veke spomnav, na tendzereto vgraduvas perka koja ja vrti elektro motor i seto toa go stavas na grejno telo, plin ili struja, ne e bitno, bitna e samo temperaturata da e visoka. potoa treba nekako da iskombiniras da moze tendzereto da go isresas, iskipuvas... tolku... dajte drug da kaze nesto za propisite...
izvinete za bukvite i greskite od telefon pisam... pozzz
 
Еден од условите за производство на храна е имплементација на ХАССП. Еден од параметрите кои мора да е редовно мониторира е температурата. Повеќе на оваа тема на следниот линк: http://ambionsystem.com/mk/novosti/
 
Пријатели ако некој знае нешто нека ми помогне. Ме интересираат условите кои се потребни да се исполнат за да се одпочне производство на пуканки. Сакам да пукам пуканки да ги пакувам и дистрибуирам. Знам дека треба фирма, и тие работи ми се јасни, вработени, стаж, здравство итн итн.. но за условите што како треба за погончето да го направам немам појма. Ве молам некој ако знае да ми помогне.. однапред благодарен млад предприемач :)
Иста ваква тема веќе има отворено.
Имам таму пишувано што мислам дека ќе ти биде од корист.
Hasap (HACCP) воведи и никој "а" нема да може да ти каже. Само сертификатот кошта 3000 еур.
Нема потреба да воведува сертифициран ХАЦЦП.
Посебно не за 3000 евра. Законски, треба да работи согласно ХАЦЦП стандардите .
 
Иста ваква тема веќе има отворено.
Имам таму пишувано што мислам дека ќе ти биде од корист.

Нема потреба да воведува сертифициран ХАЦЦП.
Посебно не за 3000 евра. Законски, треба да работи согласно ХАЦЦП стандардите .
Masinata kolku kosta ke te izvestam koga ke gi napravam site i koga ke znam kolku mi izleglo, a za principot veke spomnav, na tendzereto vgraduvas perka koja ja vrti elektro motor i seto toa go stavas na grejno telo, plin ili struja, ne e bitno, bitna e samo temperaturata da e visoka. potoa treba nekako da iskombiniras da moze tendzereto da go isresas, iskipuvas... tolku... dajte drug da kaze nesto za propisite...
izvinete za bukvite i greskite od telefon pisam... pozzz
технологија на производство на пуканки , во количини кои би биле рентабилни за дистрибуција и некаков каков тааков рентабилитет , па уште во асортиман кој го изнареди и во амбалажа која ја спомнуваш, ама ич не е на ниво на тенџере во кое си вградил перка и кое го ггееш со струја или плин :):):)
Тоа ти е ниво за у парк или други шеталишта можеби.......и пакување у кесиња од хартија или фолија... ;)
Да произведуваш пуканки и да те есапат производител е малку поголемка авантура у која 3000 евра за НАССР се ситна ситница... Да направиш добри чоколадирани и карамелизирани ..тое е веќе некст-левел, високо у облаци.Да не спомнуваме набавка, контрола, складирање и дистрибуција ...
И ова нека не те разочарува... почнување од ниво на семкарница , ама ич не е за бацање и стабилна семекарница со редовен промет е една од големите тајни на успехот...Суљовци, Апчевци и други со генерации го знаат тоа...
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom