Кино сали во Македонија (Cineplex, Шминеплекс и се останато)

• Креатор на темата Креатор на темата dragonsky
  • Време на започнување Време на започнување
Живели кино снимки и торенти :) Ок варијанта е и кино ама да ги направат 3Д по светски стандарди...Милениум последен пат бев на Сталоне и компанија, ок беше ама само ок, ништо повеќе :)

Милениум не е секогаш полно, Рамстор ем мало ем со еден куп гратиси не можат да го наполнат, а Кинотека секогаш е празно.
Колку и да даваат филмови нема толку народ кој ќе оди за да се наполнат 9 кино сали.
1000 % си во право.
Да не правам муабет како само се шири пиратеријата во Македонија.
Ретко кој иде во кино секој викенд на некоја нова филмска премиера. :rolleyes:
Пошто само милениум е опремен со 3D да имаше заинтересирани да одат тамо редици ќе имаше пошто е една сала. А камоли 9 сали да се наполнат. o_O
Какво сака нека е, секое чудо трае 3 дена :)
Ќе биде како carrefour првите денови и после оп тапаа.У оваа криза народ да фрла по 200-250 денари за билет ?! o_O

Живела замунда и PirateBay!!! :P
Филмче у домашна атмосфера со дечко ми, со друштво ми е топ. У кино сум била само еднаш и немам намера да одам друг пат.
Бај д уеиј можеш да паузираш кога сакаш, тркнеш да се измочаш ово оно ... :D

ПС: Ова е само мое мислење :)

1000 % си во право.
Пошто само милениум е опремен со 3D да имаше заинтересирани да одат тамо редици ќе имаше пошто е една сала. А камоли 9 сали да се наполнат. o_O
Ќе биде како carrefour првите денови и после оп тапаа.У оваа криза народ да фрла по 200-250 денари за билет ?! o_O

Филмче у домашна атмосфера со дечко ми, со друштво ми е топ. У кино сум била само еднаш и немам намера да одам друг пат.

Грешиш. Не се опишува чуството и доживувањето кога гледаш филм дома и во кино.
А споредбава со Керфур и киново ти е тешка глупост. Ти нема да идеш секој ден во кино, ќе идеш само на премиерата да ја гледаш и тоа не на секој филм туку филм што тебе ќе ти се свиѓа.
Така да и да стават карта како што викаш ти 200-250 денари, не е толку скапо да ги дадеш еднаш во 1-2 месеци за да изгледаш еден филм во кино.

Искрено никој не иде во кино да гледа драма или романтична комедија со Ештон Качер :D . Киното е за блокбастери и само тогаш се полни до последено седиште. Еве гледај и по статистички страници и Box Office на IMDb. Обични филмови имаш заработка по некој милион, блокбастери од типот на Avengers, Harry Potter, Lord of the Rings, Batman, Avatar итн. да не ги набројувам заработуваат и по милијарди. Значи не е проблемот со кино културата во Македонија, ниту пак со пиратеријата. Најголемиот проблем е во квалитетот на киното и изборот на филмови кои се нудат. И нормално треба добра маркетинг камања и промоција.

За цената, 150-200 ден за билет не е многу доколку одиш само на популарни филмови кои реално редко кога ги имаш 2-3 во исти месец. Обично ти доаѓа летно време и околу зимски распуст кога уствари се периодите за блокбастери. Ме мрзи да барам како е во другиве држави каде е присутно киново но мислам дека ќе имаме доста опции во однос на содржините и билетите.

Како би можело да се подобри ситуацијата според мене е динамични цени за билети. Премиерите нека бидат за нијанса поскапи, пример 250ден за "movie of the year", филм што се знае дека ќе оствари добри финаниски резултати. По премиерата филмот нека се нуди за 200, кога ќе спласне интересот да се намали цената на 150/100 итн (ова е возможно со 9 кино сали), плус од главните сали се префла на тие со помалку седишта и на тој начин можат да смолзат уште некој денар. Или стандардните филмови, оние најобичните нека ги даваат за средна цена од 100 ден, и онака многу мала публика има за нив. Добра идеа е исто и пакет билети, пример си правиш листа од 3+ филмови и добиваш попуст. Или месечен/годишен билет, или припејд билет (пример 10 филмови) па гледај го кој сакаш и кога сакаш. Има доста начини, ова е гледано од аспект на лаик и не знам што се се случува во смисол на права на проектирање, пари за лиценци и како тоа влијае на висината на билетот итн, но чисто нафрлам идеи.

Гледањето на блокбастер дома на смрдлив 22/24" монитор/телевизор споредено со кино во 2D/3D со добро озвучување и толпа народ не е исто искуство. Еве јас би дал и 300 ден за филм кој навистина сакам да го гледам и го чекам цела година, но не би дал повеќе од 100 ден за филм што вообичаено го гледам по торенти. Има луѓе кај нас кои одат во сосетството само да го гледаат нивниот омилен филм во квалитетно кино како луѓе. Доколку Cineplexx понуди добар репертоар со добро опремени кино сали може да придобие дел од овие кои ги споменав.

Да не верглам и онака никој не ми ги чита есеиве, поентата ми е има начини да се реши состојбата и не треба вината да се бара во пиратеријата Со добар менаџмент се е возможно. ;)

1000 % си во право.

Не е ист филингот во кино и пред монитор.

На ФБ ги прашал некој од кога ќе се продаваат карти за SkyFall.
Викаат дека ќе се продаваат ден по отварањето на киното.
I'm confused. :confused:

Сакам да прашам много ми е интересно како е подбран за молот Cineplexx коj е далеку понепопуларен бренд во споредба со да речеме Cinema City ? Дали е поевтин. За квалитети не сакам да сборувам али интересно е коj е франчаjзер во Македониjа но овоj бренд ?

Да не знаете кога ќе бидат пуштени картите за продажба на Џејмс Бонд?

Картите ќе бидат пуштени во продажба следниот ден по отворањето.Отворањето ќе биде со Skyfall и Life of Pi. На интернет страницата ќе постои можност за online продажба и резервација на карти.

вака изгледаат во Хрватска кино салите ,а пошто е по светски стандарди и е бренд кино ,сигурен сум вакво е секаде во светот каде и го има застапено ова кино
Cineplexx_p_375068S1.jpg

cineplexx_monitor.hr_.jpg

KINO01.jpg

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom