Ги гледам, а не сум љубител од едноставна причина што имаат намена.....ок, ние си ги гледаме како тепачки, ама во земји како факинг УСА имаат убава намена за регрутирање на млади напалени пациенти. Многу малку филмови од овој жанр реално ги прикажуваат настаните, а и да го праат тоа вадат некоја извитоперена поука....
„Лепа села....“ е пример за правилно прикажување на братоубиство, луѓе што вчера живееле заедно, а денеска се колат.....Der Untergang - фантастично ја доловува вистинската гнасотија на Хитлер и Гебелс.....американските филмови од друга страна се толку полни со срања, да во последно време тоа ми е неподносливо - најхрабри, најсилни, најпаметни - жими К.....и тој Black Hawk Down не објасни кој ташак бараа јенките во Сомалија и како ја „опраија работата“ таму - важно тоа пе*****е се извлекоа до стадионот....Индијанци, Виетнамци, Кинези, Руси, нацисти - сите се кретени, убијци, џелати, гадови, а Рамбо е цар....како не бе....
Уште не сум гледал филм во кој швабите или јапонците праат попара и излегуваат херои и не се стаени во негативен контекст....арапите и црнците исто.....
Гледајте ги Habermann (чешко-германска продукција), Katyn (полска продукција)....германскиот „Сталинград“ и рускиот кој треба оваа година да биде презентиран....(ќе додадам некој друг да ми текне)
http://www.imdb.com/title/tt1966566/?ref_=fn_al_tt_3
Срање,несрање тоа се филмови кој ги прикажуваат и оживуваат (прават вистинските моменти)и хероите кој си ги жртвуваат своите животи да бидат овековечени преку филм,нормално дека нема да дадат реални сцени зошто тоа е филм.ако ги прикажат вистинските ќе мора да гледаат само луѓе со јако срце.Нема филмови со Германците да прават ршум зашто низ историјата се познати како злосторници и нема што да се прикаже исто како македонија 2001 да снимат филм за УЧК.