Воени филмови

• Креатор на темата Креатор на темата Arhangell
  • Време на започнување Време на започнување
Нај јакиот го заборавивте.
Inglourious Basterds (2009)
MV5BMjIzMDI4MTUzOV5BMl5BanBnXkFtZTcwNDY3NjA3Mg@@._V1._SY317_CR0,0,214,317_.jpg

Ова ти е вестерн со американци и германци , филм како само
Квентин Тарантино може да направи.

Dirty Dozen, We Were Soldiers, The Big Red One, Gladiator, Heaven and Earth, Lepa Sela Lepo Gore, Lord of War, Machine Gun Preacher, Platoon, The Men Who Stare at Goats, Three Kings, Schindler's List, War Horse, La Vita E Bella, The Great Dictator, Patton, Courage Under Fire, Jarhead, Enemy at the Gates, Where Eagles Dare,

Serials:
JAG
Pacific
Band of Brothers

Е не ми текнува повеќе..

Нај јакиот го заборавивте.
Inglourious Basterds (2009)
MV5BMjIzMDI4MTUzOV5BMl5BanBnXkFtZTcwNDY3NjA3Mg@@._V1._SY317_CR0,0,214,317_.jpg

Ова ти е вестерн со американци и германци , филм како само
Квентин Тарантино може да направи.

Холивудска естетика,ништо друго...Тарантино едниствено е добар во прикажување на крими-урбани сценарија...

Според мене
http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Britain_(film)
http://en.wikipedia.org/wiki/A_Bridge_Too_Far_(film)

уфффффф како ми го погоди жанрот.... вака овие филмови според мене се оние кои ни покажуваат до каде може да оди човекот со својата животинска природа.... дека човекот е животно создадено да преживее...
често овие филмови (барем тие направени на вистинска приказна) ни го доловуваат човекот соголен од се околу себе и оставен да преживува.... гледаме на што се спремни некои луѓе кои ги достигнуваат границите на издржливоста со една цел : да преживеат...
Вистински филмови кои го прикажуваат човекот во вистинско светло..
еве неколку

- Full metal jacket првиот дел е за да ја доловиш психичката тортура врз регрутите... а вториот дел ја дава главната мисија на секој војник: да се врати жив и здрав дома... ова портретирано преку еден од регрутите од првиот дел..
The dead know only one thing: it is better to be alive.
I am so happy that I am alive, in one piece and short. I'm in a world of shit... yes. But I am alive. And I am not afraid.
- 9th company вистинска руска акција - воен филм (без некои екстра додатни срања)... филм базиран врз вистинска случка ( http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_for_Hill_3234 ) .. дирекно го покажува пеколот што го преживуваат војниците бореќи се во рововите во авганистан.... ја покажува пожртвуваноста на војниците каде се спремни до послетиот куршум и до смрт да ја бранат татковината.... МОЌЕН ФИЛМ што мора да се гледа од секој маж.. верувајте нема да останите рамнодушни..

имам уште многу за споделување ама друг пат

Холивудска естетика,ништо друго...Тарантино едниствено е добар во прикажување на крими-урбани сценарија...
Сметам дека некогаш е добро да се видат работите малце поинаку од очекуваното. А овој филм баш е таков, не е по некој клишеа работен. Како германците се глупи , а американците добри. Овде нити германците се глупи нити американците се добри. Башка крем на се нити филмот завршува онака како што би очекувале( мислам на војната во секој случај). Како освежување од едни те исти воени филмови овај е и те како добро освежување, онака да си го ставиш мозокот во лер и да уживаш во филмот, не да се замараш да мислиш што би е случило понатаму пошто најверојатно ништо од тоа нема да се случи.
Сепак за филм се работи а не за вистинит настан, па не гледаме документарец од дискавери или национал географик.

Сметам дека некогаш е добро да се видат работите малце поинаку од очекуваното. А овој филм баш е таков, не е по некој клишеа работен. Како германците се глупи , а американците добри. Овде нити германците се глупи нити американците се добри. Башка крем на се нити филмот завршува онака како што би очекувале( мислам на војната во секој случај). Како освежување од едни те исти воени филмови овај е и те како добро освежување, онака да си го ставиш мозокот во лер и да уживаш во филмот, не да се замараш да мислиш што би е случило понатаму пошто најверојатно ништо од тоа нема да се случи.
Сепак за филм се работи а не за вистинит настан, па не гледаме документарец од дискавери или национал географик.

Добро за вкусови не се дискутира,мада историските филмови до 80 година што се правени се далеку далеку пореални...сега имаме Дис ис Спарта фазон во ист. филмови

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom