Историски книги!

• Креатор на темата Креатор на темата Messanger
  • Време на започнување Време на започнување
И има уште една, само не знам каде може да се купи, но можеби ја има во библиотеките... “Во сенката на Олимп : Потеклото на Македон“ од Јуџин Борза, американски професор по античка историја и воедно историчар. Неговата теза е дека античките Македонци биле секогаш посебен ентитет од Хелените и дека покрај тоа што се разбира имало одредни примања од хеленската култура која во тоа време била најдоминантна, сепак си го зачувале посебниот идентитет.

„Во сенката на Олимп: Појавата на Македон„ насловот мислам така беше... Инаку книгата ја има во Табернакул и мислам дека беше 900 денари. И ја имаше и на англиски и на македонски.

Пофалба и од мене за книгата. Доста објективна и со интресни податоци и тези .

А и членовите погоре предложија неколку книги за Византија. Еве уште една : Istorija vizantiskog carstva- Sharl Dil. Кратко е книжулите и е одлично за тие што тек почнуваат да се интресираат за средниот век .. и конкретно Византија.
Ја има книгата во електронска верзија.. кој сака слободно нека пиши. :D

А и членовите погоре предложија неколку книги за Византија. Еве уште една : Istorija vizantiskog carstva- Sharl Dil. Кратко е книжулите и е одлично за тие што тек почнуваат да се интресираат за средниот век .. и конкретно Византија.
Ја има книгата во електронска верзија.. кој сака слободно нека пиши. :D

Шарл Дил е малце застарен. Пишува во почетокот на 20-от век. Сепак ако се контролира со Острогорски може да биде корисен. Од тие што сум ги пишал погоре, за историја на Византија би ги препорачал и :
1) Жан Клод-Шане, Бернар Флизен - Византија - историја и царство
2) Мишел Каплан - Византија
3) Ѓуљелмо Кавало - Византијци

Сите се објавени и преведени на српски јазик во издание на Клио. Првава би требало да може да се купи, а другиве две мислам дека се распродадени.

Штотуку ги барам книгите на Ташко Белчев " Македонија 4000 години култура, писменост, цивилизација, историја" па ќе видиме до кај ќе стасаме!

C. Bejamin Tracey, "In the Treater of the World".

Целест Бенџамин Трејси, "Во театарот на светот".

http://www.cbenjamintracy.com/

mkbookcoversmall.png

Би можеле ли да ми препорачате некои книги од периодот на светските војни,не е битно дали се зборува за Македонија,или за војната општо..
поздрав

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom