Македонска берза

• Креатор на темата Креатор на темата Macedonian
  • Време на започнување Време на започнување
Веројатно ќе биде доста лош резултатот на КМБ, случајно разбрав за огромен предмет со ненаплатлив кредит.

Последно уредено:
Веројатно ќе биде доста лош резултатот на КМБ, случајно разбрав за огромен предмет со ненаплатлив кредит.

Де де што си толку таинствен ... за кој кредит се работи ... за Фени,Кавадарци ли е ...
обично Банките ако не е политичка наредба или Хари вмешан, си се заштитуваат :sneaky:

Де де што си толку таинствен ... за кој кредит се работи ... за Фени,Кавадарци ли е ...
обично Банките ако не е политичка наредба или Хари вмешан, си се заштитуваат :sneaky:
Искрено не знам како се пишува во билансот кредит стасан до извршител. Усогласување или отпишување. Се работи за сума од над 100м денари.

Искрено не знам како се пишува во билансот кредит стасан до извршител. Усогласување или отпишување. Се работи за сума од над 100м денари.
Јас мислам во биланс на успех или во точка 16. „Останати расходи од дејноста“ или пак во магичната точка 12. „Исправка...“ таму најмалку страшно ќе изгледа, ќе се помеша со останатите. :)

Последно уредено:
@Bafra не ми е јасно како би дале кредит без покритие?

Банката има одговорни лица, ако се случи такво нешто нели постои можност за тужба од акционерите

Банката има одговорни лица, ако се случи такво нешто нели постои можност за тужба од акционерите
Се разбира дека постои, и треба, но мислам нема да се постигне ништо. Ова произлегло од „редовно работење“, пари нема, некој мал ќе добие укор и толку.
Слично како сега да ја тужиме ТНБ што дозволи, а поради нејзин пропуст, да ја пресечат кај трезорот.[DOUBLEPOST=1493201510][/DOUBLEPOST]Туку, се распрашав околу предметот, ми рекоа нема ништо такво, се е во ред :)

Последно уредено:

Ти ова сериозно или ... секаде го прават тоа банките од Њујорк до Пекинг, од Осло до Јоханесбург. Можност имаш ама иди направи го да те видам.

https://www.youtube.com/watch?v=JBWo14TfEcY кога збори за Буцо :P 2:25 мин

Ти ова сериозно или ... секаде го прават тоа банките од Њујорк до Пекинг, од Осло до Јоханесбург. Можност имаш ама иди направи го да те видам
Се сложувам, ама ете имаше таков пример во Македонија. Кога малите акционери го тужеа Макпетрол и имаше некакви импликации.

Well that escalated quickly.

600м исправка за еден квартал.

Лиии, па па па o_O
Zedd имаше право.

Од образложението, една реченица:
„Влијание врз намалениот финансиски резултат во извештајниот период има значителното зголемување на исправката на вредност на корпоративните кредити поради влошувањето на квалитетот на портфолиото што беше очекувано и се цени дека ваквата динамика ќе се задржи до крајот на првото полугодие.“

Дообро, значи сега се е ок, пу пу и ќе се залета ќе се оправи, а подолу додаваат:
3. Очекувања за претстојниот период
---
„Во текот на 2017 година ќе се продолжи со дополнителни активности за дорезервирање на кредитните изложености кон клиенти кај кои во изминатите години се забележани трендови на влошување на финансиската состојба и нередовност во измирувањето на обврските, понатамошно оштетување на преземениот имот согласно регулативата на НБРМ и целосно усогласување со регулаторните лимити, како и редовно спроведување на отпис на побарувања кои подолго од две години се целосно резервирани. “

Мислам дека не е на арно, да видиме цената како ќе се движи...
Но, од друга страна, може и да наплатат некое побарување па ќе испадне добро на крај.

Последно уредено:
Ова се вика планирана пљачка. Прво објавуваш план дека ке имаш 1.2 милиарди денари добивка за 2017 а после ни лупаш 0 добивка + намалено кредитирање плус зголемување на резервации за 100% за да немаме никаква надеж оваа и наредната година. Браво Хари на оној свет никој пари не однел нема ни ти да носиш.

Кога ја есапите Комерцијална треба да есапите дека има и зграда за продавање (поранешната дирекција)... По мене Комерцијална и Стопанска се по атрактивни од Тутунска, сметам дека инвестирање во акции во нив е поисплатливо

Таа зграда цезар е продадена, век 70 проценти од ратите се исплатени, башка и цената багатела со еден збор дадоа зграда за цена на празна земја. Направија од шупло у празно од саглам дирекција отидоа у прчвара со жива вода под зграда каде пумпи мора да рабоата 24/7/. Ако имаш влезено внатре и прошетано до погорните катови ке видиш за што се работи мизерија со еден збор.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom