Државниот апарат вработува 48.720 лица, просечната плата е 26.800 денари

Ako na brojot na drzavnite paraziti direkno zakaceni na drzavna cicka im se pridodade brojot na zaposleni kaj drzavnite monopolisti (posta,mtv,zeleznica,vodovod,elem......ovie se sigurno i so pogolem prosek nego administrativcite) sigurno dokaj 200.000 gabolebari ke se soberat. Da zivee javnata administracija i partiskite kniski !!!
--- надополнето: 1 февруари 2014 во 22:20 ---
Vo Hrvatska i Slovenija isto glavnoto moto megju mladite e: Hocu bit drzavni parazit !!!
:tapp:

Со ваков процент, човек би помислил кога иде во социјално/фонд/полиција, би завршил работа за помалку од една недела, како што е сега случај. Добро што прават вработениве мене не ми е јасно? Имам згрешено некое бројче во здравствената кришка, го однесов да го поправат, го поправија, го однесов кај матичната да провери дали ми е ок, пак го напишале погрешно!! Еј кој талент треба да си за ова!! Бев пред некоја година за промена на презиме, абе наместо -вска да напишат, напишаа -фска. Не знам како да ја нагласам оваа глупост. Значи не ми се веруваше кога видов. Жално и страшно. Срамота.

абе наместо -вска да напишат, напишаа -фска. Не знам како да ја нагласам оваа глупост. Значи не ми се веруваше кога видов. Жално и страшно. Срамота.
За ова имаш закон за македонски јазик, доста се големи глобите за прекршување на истиот, барем ако не за друго твое ќе биде задоволството

За ова имаш закон за македонски јазик, доста се големи глобите за прекршување на истиот, барем ако не за друго твое ќе биде задоволството

Не верувам дека некого ќе казнат, бидејќи главното правило за кое се држи администрацијата е
Cornix cornici oculos non effodiet
( Чавка на чавка очи не вади )

Не верувам дека некого ќе казнат, бидејќи главното правило за кое се држи администрацијата е
Cornix cornici oculos non effodiet
( Чавка на чавка очи не вади )
Тоа да, ама ако не помогне може да го пуштиш на off или on нет, и да ги добие симпатиите, барем ако не за друго сеир да се тепа.

Од искуство ќе ти кажам, ако земаш лекови на рецепт, и тоа гледај внимателно. Мене трипати ми го згрешија матичниот ми број на рецептата и останав без лек :(.

Вработените сега ќе ти кажам што прават. Јадат, пијат, пауза самоиницијативно си земаат (освен онаа официјалната), решаваат крстозбори, приватни муабети (кој со кого, како, зошто, кога), нокти лакираат, си играат на ајфони, солитер на лаптопи, музики ечат....и кога ќе те види тебе на шалтер реагира со врвно гадење и презир, како да гледа нижа форма на егзистенција која, замисли, се осмелува да му ја прекине забавата за која е платен.

Да можеше да се исплаќа надомест за душевна болка и нервози претрпени од администрација, милионер ќе бев досега. Оган да ги изгори.

Од искуство ќе ти кажам, ако земаш лекови на рецепт, и тоа гледај внимателно. Мене трипати ми го згрешија матичниот ми број на рецептата и останав без лек :(.

Вработените сега ќе ти кажам што прават. Јадат, пијат, пауза самоиницијативно си земаат (освен онаа официјалната), решаваат крстозбори, приватни муабети (кој со кого, како, зошто, кога), нокти лакираат, си играат на ајфони, солитер на лаптопи, музики ечат....и кога ќе те види тебе на шалтер реагира со врвно гадење и презир, како да гледа нижа форма на егзистенција која, замисли, се осмелува да му ја прекине забавата за која е платен.

Да можеше да се исплаќа надомест за душевна болка и нервози претрпени од администрација, милионер ќе бев досега. Оган да ги изгори.
докторите и сестрите мислам дека не се државни службеници. Тие како и другите јавни фирми и безбедносни служби се вработени во јавниот сектор, као јавно здравство или буџетски корисници. Државен службеник се знае во надпартиски држави што е. Мала група централни службеници. Овде сите ги направија државни службеници или државна администрација за да може полесно да се манипулира со граѓаните. Ете, веќе сте збунети. ти се нервираш од администрацијата, а не од здравството кое најверојатно ти го згрешило рецептот. Администрација нема право да препишува рецепти...додуша не сум сигурен дали на шалтер тие ги нарекуваат државна администрација и со новиов закон.

Овде сите ги направија државни службеници или државна администрација за да може полесно да се манипулира со граѓаните.

.
Овде сите ги направија држ. службеници за да имаат вработена армија која ќе ги гласа на секои избори.

Тоа со рецептот беше чисто илустративно, како показател за тоа колку ништо кај нас не функционира. Истиов муабет можам да го направам за било која друга државна институција, само пошто Srcee спомна здравство, се надоврзав.

And don't get me started on МВР, ПИОМ, ФЗО, Катастар, ЦРМ и останатите. Како на шалтери, така и по канцеларии ;) .

Меурот од партизацијата и пумпање на аминистрацијата мора да пукне, и тоа ќе биде многу брзо.
Не треба да бидеш економист да разбереш логички дека ако го гушиш стопанството и приватниот сектор (генераторот на данок, т.е. плата на администрацијата), пари за да раниш партиски војници може да земаш како заем од банки.
А, бидејќи аминистрацијата не прави приход, туку само троши, долговите кон банките не можат да се вратат. Последен инструмент е репресивниот, преку казни и измислени такси и давачки да се испумпаат средства директно од населението, но и тоа е со краток ефект.
Така да, благодарејќи на партизираноста на државата и кусогледоста на партиските војници и народот, меурот набрзо ќе експлодира, а последиците ќе бидат катасрофални за сите-и за џаболебарите во администрацијата, и за партиските вијници, и за обичниот народ.
На Македонија и треба мала, професионална и непартизирана администрација, а стимулирање на стопанството и приватниот сектор да можат да генерираат поголем профит и поголема уплата на данок во државна каса.
Ама сега е веќе касно, ниедна власт нема храброст да ја редуцира админстрацијата од политички причини (гласачко тело), па затоа гледаме апсурд, како се зголемува кризата, така се полни администрацијата плус се качуваат платите...
Плус, администрацијата сама ќе се бори да се задржи со поддршка на онаа власт која и понатаму ќе ги рани....
И тука се затвора кругот на самоуништување. Неминовен процес на распаѓање на системот од внатре....

Меурот од партизацијата и пумпање на аминистрацијата мора да пукне, и тоа ќе биде многу брзо.
Не треба да бидеш економист да разбереш логички дека ако го гушиш стопанството и приватниот сектор (генераторот на данок, т.е. плата на администрацијата), пари за да раниш партиски војници може да земаш како заем од банки.
А, бидејќи аминистрацијата не прави приход, туку само троши, долговите кон банките не можат да се вратат. Последен инструмент е репресивниот, преку казни и измислени такси и давачки да се испумпаат средства директно од населението, но и тоа е со краток ефект.
Така да, благодарејќи на партизираноста на државата и кусогледоста на партиските војници и народот, меурот набрзо ќе експлодира, а последиците ќе бидат катасрофални за сите-и за џаболебарите во администрацијата, и за партиските вијници, и за обичниот народ.
На Македонија и треба мала, професионална и непартизирана администрација, а стимулирање на стопанството и приватниот сектор да можат да генерираат поголем профит и поголема уплата на данок во државна каса.
Ама сега е веќе касно, ниедна власт нема храброст да ја редуцира админстрацијата од политички причини (гласачко тело), па затоа гледаме апсурд, како се зголемува кризата, така се полни администрацијата плус се качуваат платите...
Плус, администрацијата сама ќе се бори да се задржи со поддршка на онаа власт која и понатаму ќе ги рани....
И тука се затвора кругот на самоуништување. Неминовен процес на распаѓање на системот од внатре....
Јас мислам дека меурот уште долго нема да пукне. Ќе се оди на варијанта со задолжување до бескрај, никој нема "мад**ња" да се збуни и да го спречи тоа. Па нели сеуште сме "Најниско задолжена земја во Европа".
Е после тој период кога Грујо и Бранко ќе бидат "Out" и ќе пијат заедно кафе на некој остров , ние сите ќе пливаме во долгови тука.

Јас мислам дека меурот уште долго нема да пукне. Ќе се оди на варијанта со задолжување до бескрај, никој нема "мад**ња" да се збуни и да го спречи тоа. Па нели сеуште сме "Најниско задолжена земја во Европа".
Е после тој период кога Грујо и Бранко ќе бидат "Out" и ќе пијат заедно кафе на некој остров , ние сите ќе пливаме во долгови тука.
За жал не може бескрај. Кога земаш заем од банка, банката ќе ти дава онолку колку што може со сигурност да ти ги земе назад, плус да профитира. Ако гледа дека немаш капацитет да земаш нов заем, а стариот не можеш да го вратиш, ќе ги активира сите средства да си го наплати долгот.
Во глобалната слика зад банките стојат држави како гарант, а кога не враќаш пари некој може гадно да се налути...
Верувај, секогаш ѓаволот си доаѓа по своето....

Со ваков процент, човек би помислил кога иде во социјално/фонд/полиција, би завршил работа за помалку од една недела, како што е сега случај. Добро што прават вработениве мене не ми е јасно? Имам згрешено некое бројче во здравствената кришка, го однесов да го поправат, го поправија, го однесов кај матичната да провери дали ми е ок, пак го напишале погрешно!! Еј кој талент треба да си за ова!! Бев пред некоја година за промена на презиме, абе наместо -вска да напишат, напишаа -фска. Не знам како да ја нагласам оваа глупост. Значи не ми се веруваше кога видов. Жално и страшно. Срамота.

Ха, мене лична карта кога вадев ми имаа ставено слика од друга личност. Мои податоци на слика друга девојка. Чекав 3 месеци да ја земам.

За жал не може бескрај. Кога земаш заем од банка, банката ќе ти дава онолку колку што може со сигурност да ти ги земе назад, плус да профитира. Ако гледа дека немаш капацитет да земаш нов заем, а стариот не можеш да го вратиш, ќе ги активира сите средства да си го наплати долгот.
Во глобалната слика зад банките стојат држави како гарант, а кога не враќаш пари некој може гадно да се налути...
Верувај, секогаш ѓаволот си доаѓа по своето....

Јас мислам дека се ќе заврши со голема глобална инфлација и никој нема ништо да врати
Денес државите бараат начини што повеќе да се задолжат. Европската унија постои за да можат да се продаваат еврообврзниците. И сите гледаат да влезат во ЕУ за да и самите продаваат евро обврзници.

Ми се чини дека точна е бројката од 118.000 лица приматели на плата од централен или општински буџет.

Народниот правобранител за 2012та изброја 107.000 вработени , со тоа што 45 институции не доставиле извештај.
Ако ги додадеш и тие 45 институции како и вработувањата во 2013та , тогаш да заокружиме на 120.000 буџетарци.

Пензионери: 290.000
Администрација: 120.000
Земјоделци: 50.000* ................(120.000 вработени земјоделци)
Туѓа нега и др: 50.000 ..... (туѓа нега, еднократна парична помош и др и др идр)
Социјалци: 33.000
Детски додаток: 20.000 ..........(11.200 за трето дете, до крајот на 2012та)

Вкупно: најмалку 563.000 кеширани од Владата. (не се избројани и другите кои индиректно зависат од Владата , на пример медиумите со се вработените, пеачите кои ќе добиваат пари за снимени песни , преведувачите на книги , фаќачите на крстови, фискална во рака-награда без мака, скулпторите ...)

Да живее Владата :)

На сето ова, би имале 2 реакции

Valvoline: Ни во Германија го немате ова бе, за се имаме пари.
Leandra: Ова покажува дека буџетот е социјален а не развоен.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom