Keylogger

• Креатор на темата Креатор на темата GreeN_3p
  • Време на започнување Време на започнување
Дечки, само то име ти кажува што е. Инаку можно е твојот антивирус да не го наоѓа. Затоа користи некој мултискенер на интернет. А и од cnet, нема нешто добро на таа тема. Инаку тоа тие легална програма, што може да се користи за нелегални работи. Ако сакаш да знаеш повеќе околу ова, пиши ми у пп. Инаку, зависи од кејлогерот, има Advanced Keylogger-и кој имаат разноразни функции. Но во поново време, ретко кој користи кејлогери, затоа што постојат понапредни програми, наречени RAT-s (Remote Administration Tools) и постојат верзии и што се плаќаат. И овие најчесо се користат за нелегални работи. Преку нив, хакерот може да ти го контролира цел компјутер, доколку те зарази, секако. Може да те гледа, преку камера што правиш, па да ти гледа десктоп, што работиш во моментот и разно разни чуда. Со среќа.
Фала на одговорот.
Гледам повеќето како тебе размислуваат можеби бидејќи дефиницијата која ја имаме за што е тоа вирус е различна.
За некои луѓе постојат тешки,лесни,опојни дроги - за мене постојат само дроги аналогно на ова според мене Keylogger е вирус иако тука е под категорија Keylogger.

Технички не е вирус, ама сепак спаѓа во категорија малвер.

За мане Keylogger во најмала мера е сомнителна работа.
Особено сомнителна ми е опцијата со која може да испраќа податоци на зададена адреса. Од каде да знаеме дека можеби истите податоци не ги испраќа на некој друг маил вметнат во самата програма.

Не знам зошто keylogger не би се сметал за вирус? Кога лесно може да се откријат пасвордите со помош на него.
Инаку и јас го користам Avast и сум разочаран од ваков одговор од нивна страна.

Ако сакаш да се заштитиш од keylogger-и инсталирај го овој програм
http://download.cnet.com/KeyScrambler-Personal/3000-2144_4-10571274.html
Ако некој отвори report од keylogger, благодарение на овој програм ке види само рандом знаци кои немаат никаква врска.

KeyScrambler и не се секирај за кејлогери. Користи добра енкрипција т.е рандом карактери кои мислам неможат да се декриптираат. А и за да се декриптира би биле потребни 2525654 години:icon_lol:

Антивирусите ги „детектираат“ кејлогерите, барем оние комерцијалните. Кеј логер кој не се детектира се вика фуд, и секој по одредено време користење е детектиран.
Ако авастот не детектирал може да има неколку причини. Кеј логерот да бил фуд(што чисто се сомневам), да не бил активен или авастот нема таков тип на заштита. Како и да е би требало барем во СандБокс да побара дозвола да го стави, малце и мене ми е сомнително.

Има разлика од KeyLogger до KeyLogger тоа си е нормална корсна програма како и сите други која служи за надгедување во фирма/по дома кој за што го користи компјутерот интернетот и друго. секоја легална верзија на KeyLogger можиш веднаш да ја забележиш minimize to tray или на некој друг начин знајш дека некој те надгледува за разлика од нелегалните кој се клсифицирани како вируси кои работат во позадина без твое знање...

Значи вака пред некое време читав книга во врска со начинот на кој најлесно се загрозува приватноста на ПЦ-то.
Нешто што особено ми падна во очи беше обид за напад така што хакер зема некој комерцијален софтвер и го пренаменува за своја потреба(која најчесто е злонамерна).
Е сега финтата тука е што поради тоа што софтверот е комерцијален антивирусите не го обележуваат како вирус и покрај модификацијата од страна на хакерот.(Поради страв од тужби)
Мотивиран од ова симнав keylogger од download.com(cnet.download.com) и навистина антивирусот не го пронајде(скенирав со Avast и Malwarebaytes).
Таму се води под категорија „родителски надзор“ и е софтвер што би им помагал на родителите да ги надгледуваат(читај шпиунираат децата).
Но, сепак факт е дека работи во позадина и корисникот никако неможе да го пронајде освен ако не е оној што го инсталирал.
Има способност да ги запишува сите откуцани копчиња од тастатурата и на одредени временски интервали прави screenshot.
Еве што добив како повратна порака од Avast:

Јас искрено не сум задоволен од одговоров и планирам уште нешто да го прашам.

Значи кратко и јасно вели дека Keylogger не е вирус.
Јас со ова не се согласувам што ако на пример со помош на друг вирус(тројанец,рооткит) го инсталира овој софтвер на моето ПЦ дури и да се избрише вирусот Keyloggerot ќе остане.

Ме интересира кои се вашите размислувања за ова?
Можеби јас сум по малку параноичен или можно е вакво сценарио?

На пример доколку антивирусот го детектираше и јас му дозволев пристап ќе беше веќе друга приказна.
П.С Ве молам за сериозен пристап за шали и сеир повелете во Чек Дис Аут.
retko koj od ovie go detektira "backspace" kopceto :D

Препорачај друг ако имаш фаворит.
Досега Malwarebytes никогаш не ме разочарал.
Антивируси сум сменил повеќе.
koristam avast od 2004-ta. ednas probav so norton, pa avg, pa panda, i sekogash se vrakav na avast. Nema pojako od nego na toa pole (licno xp, ne lutete se, ako ne znaete kako e).

koristam avast od 2004-ta. ednas probav so norton, pa avg, pa panda, i sekogash se vrakav na avast. Nema pojako od nego na toa pole (licno xp, ne lutete se, ako ne znaete kako e).
И јас исто значи користам примарно Avast и го имам инсталирано Malwarwebytes кој не работи туку по потреба за скенирање.

Сакам да инсталирам кеylogger на мојот компјутер ,ама не сум баш сигурен дали е безбеден за windows xp (ја имам windows xp spc3) и дали штети нешто на анти-вирусот (имам Avast Internet Security 7.046 ) или останати апликации .

Сакам да инсталирам кеylogger на мојот компјутер ,ама не сум баш сигурен дали е безбеден за windows xp (ја имам windows xp spc3) и дали штети нешто на анти-вирусот (имам Avast Internet Security 7.046 ) или останати апликации .
неможеш да инсталираш килогер ако имаш антивирус на компјутерот од причина што антивирусот го препознава како вирус и нема да ти дозволи да го инсталираш.
За безбедно користење на килогер користиси виртуелна машина.......

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom