Споре тебе тоа е начинот да се среди целата ситуација со работата на црно? Не мислиш дека треба да се почитуваат правата на работниците и дека треба на работникот да му се плати трудот и се друго што го следува како вработен? Зошто да се пријават??? Ако не го знаеш одговорот на прашањето далеку си од некој што размислува барем малце логично на темава.
Друже јас вака ја гледам работава.
1.Вработен во фирма со напишана плата на лист 12 000 денара вметната во банка кај работникот,работникот ги подига парите од банка и оди му враќа на газдата 5000 денара назад.
Пријави го не го мисли и не му ги враќај парите,бидејќи ако го пријават цела фабрика ќе нема да може да ги избрка сите.А ако ги брка полека полека 1 х 1 тогаш и новите што ќе ги вработи истото нека му го прават а не ние абе за корка леб.
2.Значи се договараме за работа и јас ти викам ќе ти плаќам саат 150 денара ти ми викаш ОК,Јас ти викам плаќам после 3 месеца ти ми викаш пак ОК,Јас ти викам не те осигурам ти ми викаш ТОП
Јас ли сум крив како газда???
3.Се договараме на условите за се и јас ти давам опција ќе те осигурам ама не можам да ти ги давам тие 150 ден од саат туку ќе ти плаќам 80 и ти ми викаш не бива.Јас пак ли сум крив??
4.Одиш на работа а си се договорил да те плаќам секој месец,а јас те плаќам на секој 2 месеца ти фрлам по 5000 како на чергар и ти продолжуваш да работиш.
Овие под тоцка 4 се најидиоти газди значи за такви бесилка и клецање машко само дупло поголемо клецање за тие што продолжуваат да одат на работа а пари не им дава никој.
Значи моето мислењ е РЕВОЛУЦИЈА
Ако сакате да ги зимате тие пари што мислите дека ги заслужувате и дека треба да бидете платени не одете бре!Ако не се најдат работници кој ќе му работи на к+ров.Ќе му пропадне цел бизнис ама проблемот е што секогаш има некој што лиже гз.
Ситуацијата со работа на црно ја има во цел свет брат не само во Македонија.Мислиш ли дека во Италија,Германија,Норвешка,Англија и да не ги набројувам ја нема???Можеби не како кај нас ама се е до работникот а газда како газда гледа секаде да профитира повеќе.Сакавме капитализам добивме капитализам,.......................нема крај за идиоти што не цедат секогаш ќе има пијавици во системот