Каратистот Огнен Груевски освои златен медал во Холандија

• Креатор на темата Креатор на темата SanIker
  • Време на започнување Време на започнување
Што се напна толку бе ? Како да мрднам со прст, ајде просветли ме, како можам јас да помогнам ? Никој тука од форумот не мрдна со прст кога тепаа кошаркарите и ракометарите (ок освен некој што беа да гледаат во живо), па сите тогаш славеа, кај беше тогаш да сереш вака ?

Никогаш не сум се расправал со некој бугарин или грк или србин за тоа што го пиша, не ме интересираат тие. Мене ме радува неговиот успех затоа што таму ја претставува Македонија, и ми е мило што Македонија има такви таленти. И знам дека тој си го направил тоа за себе, ама таму отишол да ја претставува Македонија, и тоа е она поради кое ние се радуваме.

Што не сум се радувал на успех на некој Србин ? Жити се ? Разликата е тоа што Огнен е Македонец, не сум јас од Србија па да се радувам на успех на некој србин.

Ајде докажи ни што треба ние да сработиме, ќе го сработиме тоа, па после ќе не има, нели кога треба да се сработи нешто никаде не нема.

Шетај ти.

Прво. Не ја претставува Македонија туку се претставува Себе си. Тоа што е од Македонија нема никаква врска.
Друго. Македонската публика имаше голем удел во успехот на кошаркарите и ракометарите. Не е исто да идеш во друга земја сам, и да идеш во друга земја со 10.000 твои навивачи како урлаат во сала. Значи, следствено, за нивниот успех сите имаме колкава-толкава заслуга. Отидовме со нив, се вративме со нив, ги дочекавме како богови, си добија награди, си добија кефче.

Објасни ми сега ти, што добил Огнен?
Беше да навиваш за него? Да го бодриш?
Или да го спонзорираш да му олесниш патни трошоци and stuff?
Ништо од тоа.
И како неговиот успех стана и твој, мене сеуште не ми е јасно.

Огнен е светска класа заедно со помладиот Берат Јакупи.

Да видовте само на Државното Првенство какво финале имаа овие двајца помеѓу себе.

Супер е ти да се радуваш за Негов успех.
А не тој негов успех да го правиш Наш.
Пошто не е ваш. Туку е Негов. Затоа што со прст не сте мрднале.
Познавајќи го оној "На комшијата да му умре овцата" сегмент од македонскиот менталитет, никој од вас не се радува за Неговиот успех, туку се радува затоа што знае дека кога ќе се препукува преку форум/јутјуб/фејсбук коментари со некој монголец од Бугарија, ќе има плус уште еден аргумент за курчење.

Многу е интересно како во нашиот менталитет е вродено да ги славиме успесите туѓи и да ги правиме наши, а немаме лично, апсолутно ништо вложено за тој успех да се постигне. Пак уште, се радувал он на секој успех на секој Македонец. Жити се. Зашо не се радуваш на успех на Србин? Холанѓанец? Француз? Која е разликата?
Огнен случајно тебе да не те репрезентираше? Случајно за земјава ни наша да не отиде во Холандија?
Момакот отишол, ги искинал, си земал медал и си се вратил. И си го напраил тоа, веруј, за себе си.

Кога треба нешто да се сработи, нигде никој нема.
Кога треба успехот од работата да се награди, сите сме тука, ова бил Наш успех, Ние победивме, Ние ова, Ние она.

Шетај бе.

Се додека дечкото ја претставува Македонија, игра под македонско знаме и за време на доделување на одличјата се интонира македонска химна секој македонец кој е тука има право да биде горд што тоа дете таму успеало да направи некаков успех.
И да, секој репрезентативец неретко знае да каже дека тоа што го освоил не е само негово лично достигнување. Зашто претпоставувам знаеш дека најголема чест за било кој спортист е да заигра за репрзентација, еден вид светост кој ја посакува секој спортист и на тој начин да ја претставува својата држава насекаде низ светот, да ја прославува.
Нека ти текне како тоа секоаш знаеа ракометните и кошаркарските репрзентативци секоја победа условно кажано да им ја подарат на навивачите, кои ги бодреа по салите на лице место или насекаде низ државава.
Ако дечкото кој го освоил ова у Холандија, или било кој друг дечко/девојка каже дека не сака да настапува за Македонија и пеќи, на неговиот успех нека му се радува некој србин или холанѓанец.

Годхејтасол, ок е.

СВЕЦЦКИ КАРАТИСТИ А ВО САМ ЦЕНТАР НА ГРАД ВЕ ТЕПААТ.

Куре, олади бе :) и те како мења фактот што е од Македонија иако се репрезентира сам себе. Ненамерно ја промовира и земјава, а тоа со множењето следствено се мисли и на други кои со сопствен труд и прават бесплатен маркетинг. А со фактот што Македонија има нешто со што да се гордее, се гордеат и квази патриотите. Незнам како ги сфаќам у ситуацијава, земајќи во предвид дека бев предавник со негледање спорт што не ме интересира, ракомет.

Добро аман ја иступивте темава, како и да е честитки за Огнен и Наташа .

Годхејтасол, ок е.

Жити се пеер.
Утре ти ќе земеш златна медаља, и некој копук што до вчера те пцуел у темине за фудбал ќе ти се избаци со - БРАВО!! ГОРДИСМЕ СО ТЕБЕ! НАПРЕД МАКЕДОНИЈО!!
Каква врска иаме ние, и Македонија, со тоа што ти лично си освоила златна медаља, не ми е јасно, али вред...
У глобала, неаме со шо, па мораме со туѓи успеси да се курчиме..

Жити се пеер.
Утре ти ќе земеш златна медаља, и некој копук што до вчера те пцуел у темине за фудбал ќе ти се избаци со - БРАВО!! ГОРДИСМЕ СО ТЕБЕ! НАПРЕД МАКЕДОНИЈО!!
Каква врска иаме ние, и Македонија, со тоа што ти лично си освоила златна медаља, не ми е јасно, али вред...
У глобала, неаме со шо, па мораме со туѓи успеси да се курчиме..

Брат, знам, јасно ми е за таквите трицојадачи ама има и луѓе што навистина се разбираат од спорт во државава и знаат како стои ситуацијата. Сеа фала Богу дека јас ако некад освојам вреден златен медал на владините атеншн сикерс ќе им речам фак оф, еве пред цел форум кажувам пошо лесно е некој да расте ко квасец покрај тебе откако си успеал а притоа да не мрднал со прст.
Ама има и лица во државава што се разбираат во спорт и знаат дека не е баш лесно во оваа држава да се просперира со ова занимање. Спортските успеси се успеси на целата држава, демек некој ќе ја знаеше Јамајка да не беа атлетичарите? :) Затоа кога одиш да земеш медал се пее твоја химна, се сликаш со медалот и со знамето на државата.

Е сеа такви ко шо ги спомна ги има и ќе ги има, и додека бев средно некои професорки ми праеа опструкции па кога освоив едно повредно злато сите а да да ја знаеме Џену Грл да, ѕвер, никад не сумњавме, ова она... Малограѓанство е тоа и не можеш да го искорениш.

Е, шубо си се разбравме <3

Нешо има везе ова со квалификации за Олимпијада?
Си тропам глупости, неам везе.

Нешо има везе ова со квалификации за Олимпијада?
Си тропам глупости, неам везе.

Не, пошто традиционалното карате не е олимписки спорт и поради тоа вредноста на резултатите во овој спорт е релативно помала од вредноста на резултатите во било кој друг олимписки спорт.

Брат, знам, јасно ми е за таквите трицојадачи ама има и луѓе што навистина се разбираат од спорт во државава и знаат како стои ситуацијата. Сеа фала Богу дека јас ако некад освојам вреден златен медал на владините атеншн сикерс ќе им речам фак оф, еве пред цел форум кажувам пошо лесно е некој да расте ко квасец покрај тебе откако си успеал а притоа да не мрднал со прст.
Ама има и лица во државава што се разбираат во спорт и знаат дека не е баш лесно во оваа држава да се просперира со ова занимање. Спортските успеси се успеси на целата држава, демек некој ќе ја знаеше Јамајка да не беа атлетичарите? :) Затоа кога одиш да земеш медал се пее твоја химна, се сликаш со медалот и со знамето на државата.

Е сеа такви ко шо ги спомна ги има и ќе ги има, и додека бев средно некои професорки ми праеа опструкции па кога освоив едно повредно злато сите а да да ја знаеме Џену Грл да, ѕвер, никад не сумњавме, ова она... Малограѓанство е тоа и не можеш да го искорениш.

злато сребро бронза 4 5 место .... од тебе или од било кој пливач е рамно на успех од 1 место на светско од ракомет/баскет/фудбал , со оглед на условите во кои тренирате , еден полубазен кој работи 2 месеца во годината 10 не со 100 луѓе во стаза кој си ја плаќате од ваш џеб (пливањето стана поскап спорт од тенисот во македонија) , неваспитано племе од дижонска и гази баба шо се бања по гаќи и се џитка ласта сред тренинг .... да не зборам за финансиска помош за подготовки исхрана патувања и останати основни потреби. оној ерик јагулата од гвинеја има подобри услови од македонските пливачи така да не фак оф или споменик на плоштад :) да ви кренат или јавно пред цела јавност отерајте ги во пм.

Браво за Огнен, Стварно имат неколку на форумот што не разбират дека секој што ја претставува Македонија официално или не победува за него и за Македонија. Само тие што се љубоморни се глупирет. Кога Македонец добива за Македонија од Австралија или Кина не треба да се дегредира успехот е тоа што секој Македонец треба да е горд со сите победи од нашите спортисти каде и да живеат

Многу ги има такви љубоморни и се глупирет. И ја као мали сум го тренирал на карате, сите деца сум ги рендел у маало. Најозбиљно.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom