- Член од
- 25 септември 2011
- Мислења
- 6.448
- Поени од реакции
- 18.283

Bruce Frederick Joseph Springsteen(роден на 23 Септември 1949 Long Branch, New Jersey,) познат како The Boss е Американски пеач, текстописец, изведувач кој најстапува со својот бенд познат E street Band. Во својата кариера Брус Спрингстин продал повеќе од 65 милиони албуми во САД и 120 милиони низ светот. Поседува голем број на награди меѓу кои и 21Греми награди два Златни глобуси и Оскар. Престижниот магизин Rolling Stone го рангира на 23-то место на најдобрите мизички артисти на сите времиња.
Со музика започнува на седум годишна возраст, гледајќи го Елвис Присли во шоуто на Ед Саливан кој му претставува инспирација за она што следи во неговиот живот. На 13 години неговата мајка му ја купува првата гитара, гледајќи како Брус ја започнува својата љубов кон музиката, мајка му зема заем и му ја купува првата Kent guitar за 60 долари, Брус инспириран од оваа случка ја пишува песната The Wish. Во 1965 оди кај Текс и Мерион кои спонзорирале млади бендови. Со нивна помош станув прв гитарист на групата The Castiles а подоцна и пеач на истата група. Мерион била првата која го видела потенцијалот на Брус и верувала дека ќе постигне голем успех.
Од 1969 до 1971 настапува низ родниот Њу Џерси со Danny Federici, Vini Lopez, Vinnie Roslin и Steve Van Zandt во бендот Child кој подоцна станува Steel Mill
Иако го добил статусот на светска ѕвезда Брус никогаш не ги заборавил своите корени, својата љубов кон државата Џерси ја истакнува и во песните но и на настапите.
Својот прекар The Boss го добил како млад во 60-тите кога настапувал со својот бенд по клубовите, често пати ги договарал свирките со сопствениците на клубовите а парите ги распределувал помеѓу членовите.
Во 1972 го потпишува првиот професионал договор со Columbia Records сопомош на John Hammond (кој десет години претходно потпишал договор со Боб Дилан) Брус заедно со него во студио ја зема и неговата екипа, на тој начин создавајќи го E Street Band. Првиот албум Greetings from Asbury Park, N.J. добива комплименти од музичките критичари иако продажбата на албумот не постигнала голем успех. Поради силните тесктови и емоции во песните "Blinded by the Light" i "For You" музичките критичари го споредуваат со Боб Дилан
1973 год. Излегува вториот албум на Спрингстин The Wild, the Innocent & the E Street Shuffle иако повторно ги добива позитивните критики на критичарите, повторно продажбата на албумот не постигнува успех.
Музичкиот критичар Jon Landau ја пишува првата критика која останува и денеска запаметена “ Ја видов иднина на рок музиката, таа се вика Брус Спрингстин. И кога сакав да се почуствувам млад, ми го овозможи чувството како да ја слушам музиката прв пат“ Landau станува менаџер и продуцент на Брус помагајќи му да го заврши антологискиот албум Born to Run.
Во 1975 излегува третиот албум Born to Run. Конечно Брус го постигнува големиот успех, сингловите како "Born to Run", "Thunder Road", "Tenth Avenue Freeze-out" и"Jungleland" стануваат големи хитови на радио станиците и се искачуваат на врвот на топ листите. Музичките критичари велат дека тоа е еден од најдобрите албуми на сите времиња. Иако познат по својот оптимистички дух и весела лирика Брус го снима својот четврти албум Darkness on the Edge of Town (1978.) Овој албум ја менува кариерата на Брус, песните се комплексно напишани и внимателно рефлектирајќи ја интелектуалнта и политичка свест на Брус. Песните како "Badlands" и "The Promised Land" станануваат задолжителен дел од концертите на Брус додека песната "Prove it All Night" е една од најдолго пуштаните песни на радио станиците.
Во седумдесетите години Брус стекнува голема репутација како кантавтор во музиката, помагајќи на бендовите да се промовираат и да пробијат на музичката сцена. Patti Smith изведувајќи ја "Because the Night" напишана од Брус се искачува на топ листите, The Pointer Sisters се искачуваат на второто место со песната на Брус “Fire”
Во својата кариера Брус продлжува да се фокусира на животот на работничката класа како инспирација во своето музицирање, објавувајќи го петтиот албум “The River” (1980) кој му го донесува првиот хит сингл "Hungry Heart" Албумот се состел од дијаметрално спротиставени песни, од весели од емотивно интензивни балади. Албумот забележал успеси а како круна на тоа е големата концертна турнеја низ Европа која завршила со големи концерти на стадионите во големите американски градови.
Во 1982 го снима акустичниот соло албумот “Nebraska” пишувајќи ја својата биографија Брус истакнува дека тоа е период кога се наоѓал во депресија како последица на суровиот американски живот. Песните од овој албум говорот за убиството на Charles Starkweather. Иако Nebraska не се продава како што е очекувано, сепак прогласен е за албум на годината од рок критичарите на еминентиот магазин Rolling Stone. Албумот влијаел на работата на големите музчки имиња, посебно на U2 во креирање на нивниот албум The Joshua Tree. Албумот помогнал да се створи нов жанр на музика познат како lo-fi.
Во 1984 год. Излегува албумот за кој се верува дека Брус Спрингстин е најпознат Born in the U.S.A , продаден во 15 милионски примероци, добивајќи го епитетот на еден од најпродаваните албуми на сите времиња, седум синглови од овој алубм се нашле во топ 10. Насловната песна Born it the USA претставува жесток коментар на третманот на ветераните од Виетнам меѓу кои биле и некои од членовите на бендот. Песната на погрешен начин го добива епитетот на националистичка и станува дел од претседателската кампања (1984). Голем успех доживува и песната "Dancing in the Dark" во видео спотот настапува и младата Courtney Cox која танцува на сцената со Брус.
По овој комерцијален успех Брус го објавува албумот Tunnel of Love,кој претставува приказна за пронајдената, изгубената и прокоцканата љубов. Абумот го навестува и разводот на неговиот прв брак со актерката Julianne Phillips. Во текот на Европската турнеја, Брус ја обелоденува врската со Patti Scialfa, пратечкиoт вокал на бендот со која стапува во брак и добива три деца. Во есен 1989 година Брус завршува на насловните страна поради турнејата Human Rights Now. Брус одлучува да го напушти бендот и се сели во Калифорнија.
Во 1992 објавува два албума одеднаш Human Touch и Lucky Town во текстовите се забележува неговата среќа и исполнетост во неговиот живот.
Во 1995 го објавува албумот The Ghost of Tom Joad, албумот не забележува значителен успех.
Во 2000 година започнува реобединувањето на бендот проследено со триумфално распродавање на концертите за само десетина дена, со настапи во Madison Square Garden. Концертите биле прогласени за контроверзни поради песната "American Skin (41 Shots)" во врска со полициското убиство на Amadou Diallо.
Во 2002 година Брус го објавува првиот студиски албум по 18 години,The Rising кој претставува реакција на случувањата од 11 Септември, кој станал еден од најпродаваните албуми на Брус.
Во 2005 година следува албумот Devils & Dust со слична тематика како и Nebraska i The Ghost of Tom Joad но со поголема инструменталност. Насловната песна на албумот зборува за чувствата и стравовите на обичниот војник во Ирак. Албумот е најпродаван во 10 светски земји.
Во 2006 следи уште еден необичен албум We Shall Overcome: The Seeger Sessions, проект составен од 15 изворни амеркинаски песни на Pete Seeger,
2007 год, следува Magic, албум посветен на Terry Magovern соработник на Брус. Синглот "Radio Nowhere" го освојува првото место во UK.
2009 излегува Working on a Dream, на кој свој траг оставаат фанстастичните Danny Federici иClarence Clemons кој за жал починуваат во 2008 и 2011.
2012 година излегува албумот Wrecking Ball.
Discography
- 1973: Greetings from Asbury Park, N.J. (No. 60)
- 1973: The Wild, the Innocent & the E Street Shuffle (No. 59)
- 1975: Born to Run (No. 3)
- 1978: Darkness on the Edge of Town (No. 5)
- 1980: The River (No. 1)
- 1982: Nebraska (No. 3)
- 1984: Born in the U.S.A. (No. 1)
- 1987: Tunnel of Love (No. 1)
- 1992: Human Touch (No. 2)
- 1992: Lucky Town (No. 3)
- 1995: The Ghost of Tom Joad (No. 11)
- 2002: The Rising (No. 1)
- 2005: Devils & Dust (No. 1)
- 2006: We Shall Overcome: The Seeger Sessions (No. 3)
- 2007: Magic (No. 1)
- 2009: Working on a Dream (No. 1)
- 2012: Wrecking Ball (March 6, 2012

E Street Band
Current members:
- Bruce Springsteen – lead vocals, lead and rhythm guitar, harmonica, piano
- Patti Scialfa – backing and duet vocals, acoustic guitar, percussion
- Garry Tallent – bass guitar, tuba
- Roy Bittan – piano, keyboards
- Max Weinberg – drums, percussion
- Steven Van Zandt – lead and rhythm guitar,backing vocals, mandolin
- Nils Lofgren – lead and rhythm guitar, pedal steel guitar, backing vocals
- Soozie Tyrell – violin, acoustic guitar, percussion, backing vocals
- Charles Giordano – organ, accordion, glockenspiel
- 1973–2011 Clarence Clemons (deceased) – tenor, baritone and soprano saxophones, backing vocals, percussion
- 1973–2008 Danny Federici (deceased) – organ, accordion, backing vocals