Причините за излевањето на Божјиот гнев врз луѓето!

• Креатор на темата Креатор на темата !@#$%
  • Време на започнување Време на започнување
Sakam da kazam deka

3 кога Му велиш: „Зошто ти е важно тоа, ако грешам, што Ти чинам со тоа?”
4 Јас ќе ти одговорам тебе, на си тоа, и на твоите пријатели едновремено.
5 Погледни на небото и набљудувај! Гледај ги облаците: повисоки се од тебе!
6 Ако грешиш, што направи против Него, што Му зададе со своите престапи?
7 Ако си прав, зошто дојде при Него и што добива Тој од твојата рака?
8 Твојата нечесност ги повредува сличните на тебе, и твојата правда му ползува на човекот.(jov 36:3-8)
--- надополнето: 28 февруари 2012 во 00:34 ---

Pa tuka e Ljubovat sto:16 Зашто Бог толку го возљуби светот, што Го даде Својот Единороден Син, та секој, кој верува во Него, да не загине, туку да има вечен живот.JOV.3;16 tuka e ljubovta sto go dade svojot sin Isus Hristos za pomiruvanje na Lujgeto so Bog!
Се запиша средно богословско и сега и нас ќе нѐ просветлуваш? Ти мислиш дека луѓето кои не прават лошо, се воздржуваат заради страв од божја казна? Или мислиш дека има нешто подлабоко, почовечко?

Тогаш тој бог мора да е некој многу лош. Ем ти дал слободна воља, ем те ограничува и те уценува.
Ne te ucenuva vo nisto skroz me razbiras edinstveno bara od tebe da mu recis edno fala za se sto imas vo zivotot i so zi ziv i da poveruvas vo Nego! ali od tvrdoglavosta na ljugeto so spored svojata volja izbraja da ne vervat vo Nego i da si pravat izmegu zlo se slucva ova so se slucva denes!! to e fakt i nema covek so mozi da go odreci!!!

Slobodna volja ne postoi ako Bog so svoeto predznaenje znae deka sto god da napravis ti ke go napravis samo ona sto On znae deka ke go napravis taka da ne moze on da se gnevi na svoite dela posto togas ispadja nezadovolen od svoeto delo!

Се запиша средно богословско и сега и нас ќе нѐ просветлуваш? Ти мислиш дека луѓето кои не прават лошо, се воздржуваат заради страв од божја казна? Или мислиш дека има нешто подлабоко, почовечко?
Pa i toa so e podlaboko(pocovecko) e od Bog i nesum ucel sredno bogoslovsko i ne sum za raspravija tuka i kavgi......edinstveno sakam mislenje i diskusija i ako te navrediv so nekoj zbor od srce izvini.....drugo neznam so da ti recam!!!

Ne te ucenuva vo nisto skroz me razbiras edinstveno bara od tebe da mu recis edno fala za se sto imas vo zivotot i so zi ziv i da poveruvas vo Nego! ali od tvrdoglavosta na ljugeto so spored svojata volja izbraja da ne vervat vo Nego i da si pravat izmegu zlo se slucva ova so se slucva denes!! to e fakt i nema covek so mozi da go odreci!!!
Ама апсолутно! Ја како мал не верував у Дедо Мраз колку и да ми велеа родителите, и ете зошто од него не добивав пакетче.
Или тоа што се обидува nihilista да го каже: и мојата слободна воља (според авраамовата религија) е креација на бог. Зошто ондак би се љутел на постапки кои се директна последица на таа воља?
Pa i toa so e podlaboko(pocovecko) e od Bog i nesum ucel sredno bogoslovsko i ne sum za raspravija tuka i kavgi......edinstveno sakam mislenje i diskusija i ako te navrediv so nekoj zbor od srce izvini.....drugo neznam so da ti recam!!!
Аааа, ако е за мислење и дискусија, терај малце покроце, пообјективно. Од старт зазеде страна, па не можеш ни да очекуваш другите да не контрираат.

ако навистина имаш слободна волја тогаш не мора да кажиш Фала- ако не го мислиш тоа...

Битие 6 (1-7) сум го цитирал многупати по форумов, еве пак:

7 Господ рече: „Ќе ги истребам луѓето што ги создадов од лицето на земјата - од човекот до ѕверот, ползачите и птиците во воздухот - зашто се покајав што ги создадов.”
Дали мислите дека со овој стих,од Стариот завет мислам дека е,ако грешам нека ме исправи некој,самиот Бог ја негира наводната семоќност и сезнајност како негови главни карактеристики?

не добив никаков одговор....Според Бог- создаден си со слободна Волја...тоа значи прави што сакаш...ако твоето однесување предизвика Гнев кај создателот и за истото те казни , кај е слободната волја???
--- надополнето: 28 февруари 2012 во 00:37 ---

како ќе му ја објасни Бог оваа љубов на сите што ги истреби во потопот???[/quo

Дали мислите дека со овој стих,од Стариот завет мислам дека е,ако грешам нека ме исправи некој,самиот Бог ја негира наводната семоќност и сезнајност како негови главни карактеристики?
Ова го можат само ванземаљци што си експериментирале со човековиот род.

ако навистина имаш слободна волја тогаш не мора да кажиш Фала- ако не го мислиш тоа...
Bog ti dava dar svojot sin Isus Hristos da vervas vo nego , i da gi pocituvas Bozjite zapovedi no ako to go otfrlis ke si snosis posledici preku cel zivot i ke patis i ke bidis nezadovolen ......ali odlukata e tvoja ako sakas vervaj i reci mu fala a ako sakas ne vervaj.....ali Gospod vika :ke mu dadam sekomu od vas, spored negovite dela....
--- надополнето: 28 февруари 2012 во 00:57 ---
Ова го можат само ванземаљци што си експериментирале со човековиот род.
Ne si praj filmoj i ne zboraj gluposti , kakvi vonzemjani kakvi crni kamenja takva rabota niti ima nitu imalo nekogas...

Bog ti dava dar svojot sin Isus Hristos da vervas vo nego , i da gi pocituvas Bozjite zapovedi no ako to go otfrlis ke si snosis posledici preku cel zivot i ke patis i ke bidis nezadovolen ......ali odlukata e tvoja ako sakas vervaj i reci mu fala a ako sakas ne vervaj.....ali Gospod vika :ke mu dadam sekomu od vas, spored negovite dela....

Ne si praj filmoj i ne zboraj gluposti , kakvi vonzemjani kakvi crni kamenja takva rabota niti ima nitu imalo nekogas...
Како разбирам јас..Бог ти дава еден живот да докажиш каколку веруваш и колку го сакаш...може и цел живот да си грешен ама на крај да се покаеш и ќе бидеш спасен...тоа е Прашање на СЛОБОДНА ВОЛЈА..кога веќе ти е ДАДЕНА СЛОБОДНА ВОЛЈА во овој живот зошто да си казнет за истата???

Како си сигурен дека Бог постои,а за вознемјани самоуверено тврдиш дека не постојат а има толку многу докази?Мене поприфатливо ми е да размислувам во насока дека во целата работа со религиите има умешано прсти вонземска цивилизација отколку постоење на семоќен Бог кој сам со себеси е контрадикторен.

Ne si praj filmoj i ne zboraj gluposti , kakvi vonzemjani kakvi crni kamenja takva rabota niti ima nitu imalo nekogas...[/quote]

исто колу што знаеме за остоењето на вонземјани , исто толку знаеме за постоењето на Бог

Како разбирам јас..Бог ти дава еден живот да докажиш каколку веруваш и колку го сакаш...може и цел живот да си грешен ама на крај да се покаеш и ќе бидеш спасен...тоа е Прашање на СЛОБОДНА ВОЛЈА..кога веќе ти е ДАДЕНА СЛОБОДНА ВОЛЈА во овој живот зошто да си казнет за истата???
Слободна волја?Јас под слободна волја подразбирам да правам што сакам и што ќе ми падне на ум.Ние немаме слободна волја.

Слободна волја?Јас под слободна волја подразбирам да правам што сакам и што ќе ми падне на ум.Ние немаме слободна волја.

:) не не не ....имаш слободна војла секако...само таа треба да се поклопи со волјата на Бог...инаку Бог ќе ја истури својата љубов врз тебе со 40 дневен потоп....

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom