Биди МАКЕДОНЕЦ, сакај ја својата ТАТКОВИНА !

• Креатор на темата Креатор на темата DameRM
  • Време на започнување Време на започнување
За да си патриот не треба удирање по груди и незнам што..доволни се само две работи..

1. Да плаќаш данок и да не крадеш и на било кој начин штетиш на државата
2. Да не се срамиш и понижуваш надвор да кажеш што си и кога некој од надвор ја понижува државата и народот да ја браниш а не да му ќутиш..

Доволно..све друго е непотребно.

E сеа стануеш контрадикторен сам со себе. А што да правиме? да се тртиме според тоа кој е на власт? ајде бее... И доста политики и такви ствари.

Како беше она со мува, капа нешто имаше?
За политика не ни зборев, ама изгледа само за тоа размислуваш...
Јас само мислев вековната состојба со нашите мили и драги соседи, немањето муда да се застане во своја корист.
Од мои врсници имам слушнато фраза "мајка Бугдарија", само ради тоа што слушнале дека таму е поубаво....
Лошо е кога не гледаш подалеку од носот.

Не.

Кога малку ќе размисли човек ќе види дека во Македонија е преполно со квази-патриоти, не се сите, но огромно мнозинство е. Патриоти што кликаат на секој можен линк од Фејсбук за Македонија. Да имаше светско првенство ќе бевме први во докажување на патриотизам со КЛИК.

Лепење на патријотски песни по ѕидови на Фејсбук, по 2 чашки ракија - (y) .
Профил слика со “Воин на коњ“ - (y)
Албум со слики “Македонски револуционери“ - (y)
Латас, Јанко, Бумбар, Миленко - (y)
Сител, Канал 5, Курир - (y)
Весници преполни со рандом странци што кажале убава реченица за Македонија - (y)
Скопје 2014 - (y) (најубавото нешто што и се случило на Македонија од Аце па наваму)
Сите не мразат - (y) (Бугари, Грци, ЕУ, САД...)
Статија за Македонец што успеал во некоја компанија во странство - (y) (цар е човекот)
Плукање ако некој работи во странство, а го нема во весник - (y) (продадена душа, бугарски пасош, предавник)
Малцинството владее со државата - :unsure: (не зборуваш за ова - ќе јадеш заушка од штабот)
Политичарите крадат на мртво - :unsure: (сепак се подобри од другите - најдебилски изговор)
Не излегол од Македонија - :unsure: (сепак Македонија е најубавото место за живеење)
Дијаспората од Австралија не праќала пари - (n) (ги плукаш кај стигнеш)
Дијаспората од Австралија успеала да го смени терминот од славо-Македонци во Македонци во државните установи - (y) (закон се овие во Австралија :vozbud:)
.
.
.
И уште многу други примери за квази-патриотизам.
Сеа ги опиша античките југословени не патриотите :) поготово со првиот болд :D
треба да се биде реален секогаш на пример вториот болд е релативно реален шалбанците си прават што сакаат у име на нивната вера или што и да е и поминуваат неказнети неокеј , али повекето работи што си ги напишал се мање више реални за античките југословени

За болдираното: Се дур државата на планинарите им дава пари, а тие седат дома и не работат ништо, и со тие пари купуваат беемвеа :)vozbud:), мерџани, тие ќе ебаваат македонки... ќе убиваат и ќе бидат помилувани, ќе палат цркви - никому ништо....
Ај сеа ти размисли кој е крив? Дали не е државата?
Сигурно не се тие што се во странство...

Ако сите вака што мрчат како тоа државата им давала пари ова она излезат на улица и направат некој протест што барем малце ќе личи на тие од грција ситуацијата нема да биде ваква.
Не ме сфаќај погречно, апсолутно си у право за бенифициите што ги имаат.
На крај се сведува на тоа дека се нема муда.

Не тропај глупости.
Правиш споредба помеѓу држава и родител.
Државата не ми е родител, престани да зборуваш за Македонија како некаков ентитет во женски род со кој треба да се соживееме. Тоа на мали деца во пред-школска возраст.
Да ми беше државата родител, тој родител би ме прифатил само ако сум член на одредена партија, би посвоил дете од комшии, би му дал на тоа дете повеќе права отколку на мене и би му дозволувал да ме тепа. Исто така, тој родител повеќето пари што ќе успеам некако да ги заработам би ми ги земал и би ги трошел на најнепотребни глупости. Како на пример, на градење на споменик на дедо му.
Јас таков родител би отфрлил, не знам за тебе.
Не бидете прости, народи, држави, граници, се се тоа фиктивни поими.
Ама и не ме чудат ваквиве теми во последно време, поголема сиромаштија = поголема религиозност, поголем патриотизам и нетрпеливост. Егото мора со нешто да се полни, ако не се наполни со пари, тогаш со идеологии кои се базираат на стереотипи, ширење омраза и приказни од историјата.
Сега мешаш татковина со власт и политика :facepalm::facepalm: типично за фенси либерал

За да си патриот не треба удирање по груди и незнам што..доволни се само две работи..

2. Да не се срамиш и понижуваш надвор да кажеш што си и кога некој од надвор ја понижува државата и народот да ја браниш а не да му ќутиш..

Другар Цитро, болдираното само за надвор од твојата држава важи? А што ако некој од внатре понижува, што ако се срамиш внатре да кажеш што си, и што ако ќутиш на сите провокации?
Ај тркни до темата за Вевчанскиот карневал, за вахабиите и ќе ти текне за што ти зборувам;)

Тоа друже ти што го пишуваш и политиката на државата е едно огромно лицемерие... Е јас тоа не го поднесувам, и не можам да сакам нешто такво изобличено и наметнато од политичари за нивна лична заработка.

Цитро, ова е едно од работите кои ретко си у право. Но еве рецимо некој го прави ова. И му дојде некое напалено човече и му врти муабет за тоа дека рандом нација треба да се мрази затоа што некој си шацимакакис/Перодеформеро/аспарухџаболебов истролал нешо против твојата држава. Не. Него да, но нацијата не. Затоа што најчесто тие што мразат нација, не мрднале од границата своја или имаат работа да клукаат неписмена раја да биде непријателски расположена.

Твојот пост ми беше инспирација за нешто што заборавив да споменам во мојот претходен пост.

Еве гледам од твојот пример дека прадедо ти бил комита (значи се борел против Турците), е сега како може нео-патријотите да ги сакаат Турците? Не зборам дали имаме интерес или не, туку луѓето у глобала (нео-патријотите) ги сакаат Турците, демек турците се сожалуваат со нас бла бла бла...
Па нели е тоа најголемо лицемерие, нели е тоа најголемо предавство на комитите и нивните идеали?
Пролистај малце историја нема да биде лошо а и убаво наведов зошто знаев дека ќе се избаци некој ваков ... Напишав против Турците и предавничките чети така ?! Оди погоре малку ... Нејсе .. Не е предавство а зашто би било... Турција како Империја тогаш немала реформи во териториите што ги владеела и почнала полека да го губи здивот затоа народот осетил дека е време за своја држава ... Па на некого да му е лошо и што треба да прави да ќути и да не кажува и да не бара чаре народски кажано...тогаш било друго време, сега е друго !! Турција самата тогаш немала капацитет како порано да ги управува териториите после доаѓа Ататурк и се случува трансформација на Турција !! Турција денес е ваква сила благодарение на Ататурк да останеле како тогаш ништо денес немаше да биде Турција, тоа е барем мое мислење !! Предавничките чети после Илинденското востание се јавуваат на сите делови на Македонија воглавно составено од поранешни војводи од ВМРО кои поткупени зависно од Белград, Софија и Атина се бореле за пропагандите во Македонија !! Турчинот никогаш не те оспорувал како народ па дури и кога си бил под нив ... за овие околу нас се е кажано !!

Пролистај малце историја нема да биде лошо а и убаво наведов зошто знаев дека ќе се избаци некој ваков ... Напишав против Турците и предавничките чети така ?! Оди погоре малку ... Нејсе .. Не е предавство а зашто би било... Турција како Империја тогаш немала реформи во териториите што ги владеела и почнала полека да го губи здивот затоа народот осетил дека е време за своја држава ... Па на некого да му е лошо и што треба да прави да ќути и да не кажува и да не бара чаре народски кажано...тогаш било друго време, сега е друго !! Турција самата тогаш немала капацитет како порано да ги управува териториите после доаѓа Ататурк и се случува трансформација на Турција !! Турција денес е ваква сила благодарение на Ататурк да останеле како тогаш ништо денес немаше да биде Турција, тоа е барем мое мислење !! Предавничките чети после Илинденското востание се јавуваат на сите делови на Македонија воглавно составено од поранешни војводи од ВМРО кои поткупени зависно од Белград, Софија и Атина се бореле за пропагандите во Македонија !! Турчинот никогаш не те оспорувал како народ па дури и кога си бил под нив ... за овие околу нас се е кажано !!
Имаш еден ироничен лајк. Ова е text-book пример за испран мозок дека Турците биле добри со нас и дека треба да ги сакаме.:facepalm:

Имаш еден ироничен лајк. Ова е text-book пример за испран мозок дека Турците биле добри со нас и дека треба да ги сакаме.:facepalm:
Нема потреба од лајк ... Не реков дека и тие биле светци ама се гледа се праиш најпаметен па продолжи си да си бидеш кога некој неможе да свати безпотребно е да се објаснува. Ај Шетња сега !!!

Alott Kresarian те издрибла. како прво неговата теза е намерно манипулативна. Неопатриотите(?) ги сакале Турците. Кој е тој што ги САКА Турците? И зошто воопшто треба да САКАШ друг народ. И дали доколку не сакам друг народ освен мојот значи дека го МРАЗАМ? Тоа се манипулациите. За денешните Турци имам позитивно мислење, ниту ги сакам ниту ги мразам едноставно ја почитувам нивната денешна политика и мислам дека вака како што се поставени работите треба да соработуваме, особено затоа што не гледам некакви нивни обиди за наметнување, односно не гледам дека некако не загрозуваат културно или било како. Имаме економски бенефит и едните и другите и се додека се работи за тоа соработката ја оправдувам. Никогаш не ја заборавам историјата и сум противник на било што да се менува во поглед на нашето сфаќање на историјата заради денешните блиски односи на нашите држави. И денешните Турци нема што да го бараат тоа, нивно е да кажат дека тоа било порано и грешките нема да се повторат во иднина (се надевам :-) ) Ако гледаме историски непријателства денес ни една држава и народ веројатно треба да бидат непријателски расположени едни према други. Поентата е дека грешките од минатото треба да се признаат и да се продолжи понатака од новите генерации. Јас такво нешто не гледам од Албанците, Бугарите, Грците и некои од Србите. Од Турците гледам таква волја.

Alott Kresarian те издрибла. како прво неговата теза е намерно манипулативна. Неопатриотите(?) ги сакале Турците. Кој е тој што ги САКА Турците? И зошто воопшто треба да САКАШ друг народ. И дали доколку не сакам друг народ освен мојот значи дека го МРАЗАМ? Тоа се манипулациите. За денешните Турци имам позитивно мислење, ниту ги сакам ниту ги мразам едноставно ја почитувам нивната денешна политика и мислам дека вака како што се поставени работите треба да соработуваме, особено затоа што не гледам некакви нивни обиди за наметнување, односно не гледам дека некако не загрозуваат културно или било како. Имаме економски бенефит и едните и другите и се додека се работи за тоа соработката ја оправдувам. Никогаш не ја заборавам историјата и сум противник на било што да се менува во поглед на нашето сфаќање на историјата заради денешните блиски односи на нашите држави. И денешните Турци нема што да го бараат тоа, нивно е да кажат дека тоа било порано и грешките нема да се повторат во иднина (се надевам :) ) Ако гледаме историски непријателства денес ни една држава и народ веројатно треба да бидат непријателски расположени едни према други. Поентата е дека грешките од минатото треба да се признаат и да се продолжи понатака од новите генерации. Јас такво нешто не гледам од Албанците, Бугарите, Грците и некои од Србите. Од Турците гледам таква волја.
Пост на место :) !!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom