Шкорпион
Corvus oculum corvi non eruit?
Денешниве феминиски не се ништо во споредба со Амазонките.
За да се омажеле, Амазонките морале да убијат барем еден маж во борба
http://en.wikipedia.org/wiki/Amazons
Да ти местиме некоја Амазонка тогаш?

Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Денешниве феминиски не се ништо во споредба со Амазонките.
За да се омажеле, Амазонките морале да убијат барем еден маж во борба
http://en.wikipedia.org/wiki/Amazons
Игнорирам нешто кое не е точно, барем јас немам такви искуства. За стапување во брак не ми е познато, но за односот...сум раснел со моите баби и дедовци, таков впечаток не ми оставиле. Напротив. Ако не се сметаат ситни несогласици кои се нормални во бракот. Сигурен сум дека не се исклучок од другите од нивните генерации. Но секој од нив си ја знаел улогата со тоа што едната баба половина век проживеа неподвижна па дедо ми мораше да се грижи и за децата и за домот и за заработката па и за нејзиното здравје. Постоела почит према тоа што е мажот во куќата и према тоа што е жената, нивната физиологија, физикус и улога. И се знаело местото и односот на децата во семејството. Сега сме модерни па некој што почитува традиција и основни семејни вредности, некој што е во тој дух воспитан, тој е назаден и примитивен.Улогата ја наметнува општеството, не значи дека доаѓа природно да се има улога каква ти се припишува, без разлика кој пол си. Постабилни биле бидејќи жената била уќуткувана и омаловажувана, и направена да го прифати тоа како факт, за својот пол. Мислам дека ти спомнаа и претходно, ама онака како и по обичај игнорираш.
Jaс имам речиси 60 години и одамна ме суредија,Да ти местиме некоја Амазонка тогаш?![]()
Да, интересно е да се спомене тоа што го кажуваш сега. И јас ќе одам преку пример. Баба ми и дедо ми (од на мајка ми страната), Бог да ги прости, одгледале 6 деца. Тоа што сум го чул и видел од нив, а и од тоа што ми го кажува мајка ми, секогаш постоела почит меѓу нив, мајка ми кажува дека таа не памти лош збор да си имале кажано, и не памти дедо ми да ја навредил или опцул баба ми некогаш. Истото го знам и за многу постари луѓе кога одев во на татко ми селото. Секогаш постоела почит помеѓу постарите (добро има исклучоци како секаде). Тоа со тепањето и омаловажувањето на жената се' почесто почнав да го слушам во периодот по распадот на Југославија, посебно во фамилии каде мажот станал алкохоличар. Но и тогаш (во местото каде јас живеев) ретко која би останала да живее така. Често се слушаше низ маалото: "Мажот и ја истепал, си се вратила кај мајка си". Така да мислам дека можеби и донекаде владее некое претерување во мислењето дека жената била угнетувана во постарите времиња. Тоа е точно на повисоко ниво, каде жените не смееле да бидат можеби директори на фирми, пратеници и сл. ама во рамки на смејството мислам дека тоа "угнетување", е во одредена мера преувеличено.Игнорирам нешто кое не е точно. За стапување во брак не ми е познато, но за односот...сум раснел со моите баби и дедовци, таков впечаток не ми оставиле. Напротив. Ако не се сметаат ситни несогласици кои се нормални во бракот. Сигурен сум дека не се исклучок од другите од нивните генерации. Но секој од нив си ја знаел улогата со тоа што едната баба половина век проживеа неподвижна па дедо ми мораше да се грижи и за децата и за домот и за заработката па и за нејзиното здравје. Постоела почит према тоа што е мажот во куќата и према тоа што е жената, нивната физиологија, физикус и улога. И се знаело местото и односот на децата во семејството. Сега сме модерни па некој што почитува традиција и основни семејни вредности, некој што е во тој дух воспитан, тој е назаден и примитивен.
Сега ретко која жена би дозволила да биде малтретирана и омаловажена од својот сопруг.
значи треба комунизмот да го вратимеТоа со тепањето и омаловажувањето на жената се' почесто почнав да го слушам во периодот по распадот на Југославија
Еден новинар прашал еден брачен пар: Како успеавте да останете зедно 65 години ? Жената одговорила: Ние сме родени во време кога ако нешто се скршеше го поправавме не го фрлавме.![]()