Средновековна музика

• Креатор на темата Креатор на темата mantas
  • Време на започнување Време на започнување
Ancient FM е бесплатно интернет радио кое нон-стоп пушта средновековна и ренесансна музика, како и европска народна музика.

Го слушам со години, но досега ич не ми текнало да го споделам тука.

ancientfmbg.gif

Еден интересен Албум со ваква музика од La Colonie Volvox наречен едноставно AEIOU

А на оваа најава најслатко сум се насмеал. Еврејски трубадур Роберт Зимерман :pos: Кај му текнува, лудак.... :pos:

Целиот албум можете да го преслушатре тука
http://lacolonievolvox.com.mk/aeiou.html

Еден интересен Албум со ваква музика од La Colonie Volvox наречен едноставно AEIOU

Ми го направи меракот со Волвоксите! (y) На повеќе пати се залетував да отворам тема за нив, дефинитивно заслужуваат. Но ајде ќе почекам некоја нова нивна активност да ја искористам како повод.

Инаку La Colonie Volvox од поодамна флертуваа со средновековната музика, иако тоа беше само во џезерски стил. Но овој албум е токму старски. AEIOU ми е една од најдрагите плочи од наши изведувачи воопшто. Посебно ме радува што имаат и нов, нивен материјал во овој жанр.

Не е автентична средновековна музика, новокомпонирана е. :) Но парчево е отсвирено на реконструкции од автентични инструменти од раното средновековие, а веројатно истите иструменти се користеле и многу подлабоко во старината.

Момчето лево свири на реконструкција на лира пронајдена близу Тросинген, југозападна Германија. Датирана е негде околу VI век.

Девојчето свири на реплика на лира пронајдена во источна Англија, датирана негде на почетокот на VII век.

И @Erich Zann и дај додади едно ``Н`` у насловон зашто СРЕДнОВЕКОВНА 2 саати неможев да ја најдам преку пребарувач па листав тема по тема :несвест:

Ај да ја ставам оваа и тука, бидејќи сепак е средновековна.

Македонски народни приказни - музика

Можеби некој што слуша ваква музика пребарувајќи ја темава ќе ја познае и ќе ни го даде оригиналот или нешто повеќе од изведувачот. Можеби... :unsure:

Танцот Saltarello го знаете сите веќе, го имаме ставено секако на темава. И Dead Can Dance го имаат преработено. Е сега, едни дечки од Унгарија го имаат преработено во некој македонски народен аранжман. Интересно да се чуе:

Saltarello II. Makedonsko -- medieval dance tune as Macedonian folk music (Musica Historica)
Добро је, али има Золтанов ми е ептен цар за такви преработки..

Medieval music - Saltarello by Arany Zoltán

Супер преработка со солиден обид за препејување

Sometimes billed as "Chris Hallaris," Greek composer and scholar Christodoulos Halaris is a leading expert on the study and reconstruction of ancient Greek and Byzantine music. He turned to musicology and composing after studying mathematics in Paris. Taking his cues from religious iconography and traditional popular Greek music, Halaris began reconstructing fragmentary (and sometimes nonexistent) old Greek music documents. His re-imagining of secular Byzantine music, with what Halaris identifies as roots in Hellenic song, has met with skepticism from some scholars, but it is based on a serious study of a number of sources and centuries of related developments in Greek music. He has published more than 50 compact discs of this music, and helped create the Museum of Thessalonica, devoted to Greek music. He was also involved in a significant project revolving around European medieval music.

https://www.youtube.com/playlist?list=PLzdYIgX06iOJzYhtLV6cJb10KN7Eeq9CQ
(има цела плеј листа десно, или барајте Christodoulos Halaris Anthology of Byzantine Secular Music)

Ги имав и неговите трудови кадешто ги наведува изворите и методот на реконструкција на оваа средновековна музика, за разлика од предходните страни што ново компонирано со средновековни влијанија што подоцнежно.

Бонус;

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom