Најгрдиот објект во Скопје?

• Креатор на темата Креатор на темата c i t r o
  • Време на започнување Време на започнување

Кој е најгрдиот објект во Скопје ?

• Вкупно гласачи
    138
  • Гласањето е завршено на .
Мене ми е симбол за мегаломанија и недостаток на вкус.
Знаеш Теа, симболиката на нештата самите луѓе им ги доделуваат, така оваа капија за некој ќе биде симбол за независноста(или триумф на независноста, јбг на некој капија му треба за да увиди дека сме независни), на некој ќе му кичерај, на трет место за собир, а кога ќе се смени времето ќе се смени и значењето на истата.
Па нормално дека ќе ти биде симбол на мегаломанија, и на мене исто, ама нарачателот е мегаломан така да...
а дали независноста треба да значи ослободување од едни а окупирање од други ( уште полоши)?
Која ли независност само треба да ја славиме...

Нема еден најгрд, најголем дел од тие сивите коцкасти згради, не само во Ск. туку и во цела Македонија, комуњарските згради кои пак денешиве капиталисти не можат ни да ги офарбаат за малце да личат не нешто. Макар што иако е нов објект, она мини-трговски или што и да е што е просто набутано до ГТЦ е толку надвор од секоја естетика во простор и време.

Иначе за портата, пората како објект кога ќе биде готова е многу убава, ама ич не и е местото таму каде што е на ќошот на улицата, ја би ја ставил во некој простран простор како парк, или нов широк булевар. Тоа е проблем и со скоро сите работи од Ск.2014, инвивудуално се убави, локацијата и потавеноста им се катастрофални.

Комуњарски викаш? Не знаев дека комунизмот т.е. социјализмот преовладувал и во Бостон, Лондон, Вашингтон поточно во западниот свет.
Малку од малку разграничете некои поими, што е уредување а што е архитектура.

Знам јас дека еден дел од објектите наведени во анкетата се од посебен стил наречен „брутализам„ (мое мислење најодвратен стил во историјата на архитектруа). Ама јас зборувам за станбените згради кои ги има во централните градски подрачја на Ск. и другите градови, оние најобични згради кои не се никаков архитектонски стил, туку се само обични сиви правоаголници, згради за широките народни маси, во духот на социјализмот и општествената сопственост.

Ама сепак е грд и се наоѓа во Центар. Грд комунистички објекат, не ли е?
Грд е се слагам, ама сопствениците немаат доволно сретства да го рушат и да изградат нов. Јебига сиромашни се. Ако се слагате да им дадат пари од буџет за нов, зошто да не, сигурен сум дека ќе го рушат. :D

Ама сепак е грд и се наоѓа во Центар. Грд комунистички објекат, не ли е?

Се читаш ли што пишуваш? Најсветиот објект во Скопје па и во цела Македонија се осмелуваш да го наречеш грд!! Незнам како спиеш навечер... стварно мислам претеризам денешнава младина.

Грд е се слагам, ама сопствениците немаат доволно сретства да го рушат и да изградат нов. Јебига сиромашни се. :D

Не ќе напунат сметките во Странски банки и ќе си заминат од овде како што направија сите, затоа што ќе вложуваат пари во нешто што нема да го користат подоцна. ;)
Од категоријата Згради го имаме победникот. :)

Се читаш ли што пишуваш? Најсветиот објект во Скопје па и во цела Македонија се осмелуваш да го наречеш грд!! Незнам како спиеш навечер... стварно мислам претеризам денешнава младина.
И кумунистички ако смеам да надополнам. ;)
Јас би гласал за спомен куќата, тоа исто како јас да сум го правел :(

Не ќе напунат сметките во Странски банки и ќе си заминат од овде како што направија сите, затоа што ќе вложуваат пари во нешто што нема да го користат подоцна. ;)
Од категоријата Згради го имаме победникот. :)
Никој нема заминато досега нигде, ама ептен е оф-топик.

Инаку се согласувам, најгрда зграда во Центар е. Мора да се среди тоа. Се надевам дека во следен ребаланс ќе одвојат 50-тина милиони евра. Мора, не личи толку моќна институција во толку грда зграда. :D

Грди објекти има, имало и ќе има ;)
Нешто вакво му треба на Скопје :)

Зградата на Правниот факулет во Сиднеј е резултат на меѓународен конкурс и претставува архитектонско обележје на Универзитетот во Сиднеј, Австралија. Освен естетскиот изглед, иновација кај овој проект е двојната фасада која дозволува вентилација и контрола на директната сончева светлина. Другиот фокус на проектот е во процесот на учењето, комбинирајќи го формалното и неформалното, физичкото и виртуелното, сето тоа дизајнирано со удобност и да предизвика инсприрација за учење кај студентите. Исто така, проектот се гордее со многу признанија и награди.

pravenfax1.jpg
pravenfax5.jpg
pravenfax2.jpg
pravenfax6.jpg
pravenfax7.jpg
pravenfax8.jpg
pravenfax9.jpg
pravenfax4.jpg

Нема еден најгрд, најголем дел од тие сивите коцкасти згради, не само во Ск. туку и во цела Македонија, комуњарските згради кои пак денешиве капиталисти не можат ни да ги офарбаат за малце да личат не нешто. Макар што иако е нов објект, она мини-трговски или што и да е што е просто набутано до ГТЦ е толку надвор од секоја естетика во простор и време.

Иначе за портата, пората како објект кога ќе биде готова е многу убава, ама ич не и е местото таму каде што е на ќошот на улицата, ја би ја ставил во некој простран простор како парк, или нов широк булевар. Тоа е проблем и со скоро сите работи од Ск.2014, инвивудуално се убави, локацијата и потавеноста им се катастрофални.

Се сложувам во најголем дел.. а за поставеноста..хм.. и мене тоа ме јаде, ја мислам дека прво требаше да се срушат некои објекти за да на нивно место се изградат сегашниве .. пример МОБ,плаче за динамит.. или Комерцијална банка исто

А што ке кажете за ова? :sick: Сигурно сте го виделе...Освен грдо и језиво е дури...

ZOO 115.jpg

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom