Задолжителна опрема за автомобил

• Креатор на темата Креатор на темата Tutor
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
15 март 2010
Мислења
5.872
Поени од реакции
6.387
Локација
GPS signal lost....searching..
Здраво шоферишта, барам со денови и никако да најдам официјално и последно , Задолжителна опрема за автомобил. Посебно со ПП апаратите гледам дека од октомври лани се задолжителни, па како потоа не е задолжително...и се врти во круг каде и да прочитам. Еве што најдов по форуми:
1. Задолжителна опрема
Член 2
Задолжителна опрема на возилото во сообраќајот на патиштата, во смисла на овој
правилник е:
1) резервно тркало;
2) противпожарен апарат за гасење пожар 2kg полнет со абц прашок;
3) знак за означување запрено возило на коловоз – сигурносен триаголник;
4) опрема за укажување прва помош (кутија за прва помош);
5) резервни сијалици и осигурачи;
6) јаже, сајла или телескопски лост за влек;
7) зимска опрема(од 15 октомври до 15 март);
8) сигурносен-рефлектирачки елек;
9) сигурносни појаси и наслони за глава;
Извадок од Службен весник на РМ, бр. 31 од 3.03.2010 година ?

Тоа е:)))
Еве ја и измената направена во Април истата година.
Член 1
Во Правилникот за задолжителната опрема на возилото, велосипедот и
запрежното возило за безбедно учество во сообраќајот на патиштата, како и на
трактори за безбедно извршување на земјоделски, односно шумски работи
(„Службен весник на Република Македонија“ бр. 31/10), во член 4 во ставот 1
зборовите: „Патнички моторни возила, комбинирани“ се заменуваат со зборот
„Комбинирани“.
Во ставот 2 зборовите: „Патнички моторни возила и комбинирани“ се заменуваат
со зборот „Комбинирани“.
По ставот 5 се додава нов став 6 кој гласи:
„6. Патнички моторни возила може да имаат противпожарен апарат за гасење на
пожар“.
Член 2
Во член 9 во ставот 1 зборот „треба“ се заменува со зборот „може“.
Член 3
Овој правилник влегува во сила наредниот ден од денот на објавувањето во
„Службен весник на Република Македонија“.

Се надевам ти помогнав околу дилемата

Јас како што паметам ПП апарат беше изваден од задолжителна опрема се до влез на земјата во Еу .
„6. Патнички моторни возила може да имаат противпожарен апарат за гасење на
пожар“

Може да имаат се толкува како по потреба не е задолжително кој и да те застане од полиција ќе му го кажеш ова

Во глобала шо ми имат побарано: опрема за укажување прва помош (кутија за прва помош); зимска опрема(од 15 октомври до 15 март). Толку.
Шо носам в кола: резервно тркало, знак за означување запрено возило на коловоз – сигурносен триаголник, опрема за укажување прва помош (кутија за прва помош), зимска опрема(од 15 октомври до 15 март), сигурносен-рефлектирачки елек.

Инаку шо се треба да има... можи и секирче да ти се најди како доста корисно ако сакаш да сечиш гранки по некој шумски пат.

п.с. 9) сигурносни појаси и наслони за глава;
ова е врвот. Шо ако возам југо кое нема наслон за глава?

Аха, значи можело а не морало....Од сета опрема ми фали уште ПП и резервни сијалички ватевар..наслон за глава фала богу имам :LOL: . Благодарам дечки за советите....Ќе му се најди и на некој друг се надевам....

ПП апарат не ти е задолжителен.Тој е задолжителен само кај возилата со кои се врши јавен превоз(автобуси и такси) и кај авто школите,но убаво е да си набавиш еден за секој случај:))

Аха, значи можело а не морало....Од сета опрема ми фали уште ПП и резервни сијалички ватевар..наслон за глава фала богу имам :LOL: . Благодарам дечки за советите....Ќе му се најди и на некој друг се надевам....

Добро ме потсети на ова не ја разбирам потребата за резервни сијалички.И да ми прегорат ќе одам во сервис ќе ми сменат која е логиката да ги имам како опрема.Не возам фичо или 101кец па сам да менувам .На новиве коли тоа е електроника без врска е ова што им текнало

Добро ме потсети на ова не ја разбирам потребата за резервни сијалички.И да ми прегорат ќе одам во сервис ќе ми сменат која е логиката да ги имам како опрема.Не возам фичо или 101кец па сам да менувам .На новиве коли тоа е електроника без врска е ова што им текнало
Што е следно е прашање. резервен волан? мењач? шофершајбна? :tapp:

Ја воскреснувам темава ама сеа ми притреба - У реду, пишува за задолжителна опрема, ама прекршочните одредби каде да ги барам, во кој закон?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom