Јудаизам

• Креатор на темата Креатор на темата wuuh.
  • Време на започнување Време на започнување
P.S. Зошто овој дел од Талмудот (Leb. tob. 46a) го има само на балкански страници и форуми и само таков постои како превод? Хм?Чекам објаснување, муслиманину!

Bidejki si go stavil na Google na hrvatski jazik ili na srpski.
Eve i tuka ke go najdes:
http://www.iahushua.com/JQ/factsR4.html
Linkovi prethodno ostaviv dosta na Angliski jazik.Eve ke gi povtoram:

http://www.sacred-texts.com/jud/talmud.htm
http://www.sacred-texts.com/jud/bar/index.htm
The Babylonian Talmud.pdf - 4shared.com - document sharing - download
--- надополнето: 19 март 2013 во 21:14 ---
Ајде да се обидам и за ова да те фатам на лага и во незнаење!!! Малку онака... за да не може да спиеш од „ционистите“... :D

Никаде не пишува христијани во тој делод Талмудот (не знам од каде ги читаш овие работи)! ДАЈ ЛИНК!
Се однесува на сите не-евреи и за тоа имаат оправдување од Законот.
Vaka li "lagata" moja ja dokazuvas. Ne pisuva za hristijanite,tuku za sekoj ne-evrein i go opravda toa.
Znam deka pisuva za sekoj ne-evrein.
Podeleno e,posebno,za da ne dojde do izbunacija,kade pisuvaat za Isus (konkretno),kade za Hristijanite a kade za sekoj Ne-evrein.

Давај линк до делот од Талмудот кој што го цитираш и велиш дека се зборува тоа што се зборува!
И во првиот линк тоа е мислење на некој си Benjamin H. Freedman ! Еве види кој е и што е :D
Од овде муслиманите на балканот преведуваат? What? :D

Ете зошто имаме маки со преводот... и со касапењето :)
Тој преминувајќи во христијанство си поврзал дека се што евреите зборуваат е за христијаните :D Ц ц ц ... уште кога преминал од јудаизам во христијанство, што да се прави и зборува понатаму :vozbud: ... предавник на својата крв, секако ќе направи глупости и ќе помогне на непријателите.
Добро е што е умрен, Адонаи ќе го награди според заслугите му :)

Давај линк до делот од Талмудот кој што го цитираш и велиш дека се зборува тоа што се зборува!
И во првиот линк тоа е мислење на некој си Benjamin H. Freedman ! Еве види кој е и што е :D
Од овде муслиманите на балканот преведуваат? What? :D

Ете зошто имаме маки со преводот... и со касапењето :)
Тој преминувајќи во христијанство си поврзал дека се што евреите зборуваат е за христијаните :D Ц ц ц ... уште кога преминал од јудаизам во христијанство, што да се прави и зборува понатаму :vozbud: ... предавник на својата крв, секако ќе направи глупости и ќе помогне на непријателите.
Добро е што е умрен, Адонаи ќе го награди според заслугите му :)
Takvi Angliski linkovi za Isus i Hristijanite vo Talmudot ima milioni. Pobaraj na Google,ne si valjda tolku zaostanat ta za sekoe da ti stavam vo usta.

Ti vazno NEMAS NIKAKOV DOKAZ ZA/protiv "KASAPENJETO"

I zapameti,nema da najdes Muslimanski sajt koj preveduva i se bavi so Gnasotiite cionisticki,ostavaat sami rogovite jasno da si gi pokazat.
Gledam ti ne spies od Muslimanite i makata ti e ogromna i omrazata golema....

Patem,eve uste eden link kako bi se zapoznale so VISTINSKIOT TERORIZAM:

http://www.srpskapolitika.com/Izdvajamo/cudnije/02.html

Ako imas nesto so sto saglam ke gi demantiras faktite na linkot javi se,so prazni muabeti uste poveke se brukas.

Ок ок бујрум барај по гугл и пишувај тука (y)
Доволно советував и поправав... Ти не ги ни отвараш линковите што ги ставив до ДИРЕКТНИОТ трактат од Талмудот за кој ти даде погрешни преводи од овој антисемитистот(што, си го негира еврејското потекло и е антисемит?? :pos: ) кој што си сам плука врз својата вера.:eek:

Реков, не се точни твоите „преводи“ на цитатите (вметнати зборови од овој Фридман) и има линк до оригиналот на текстот за што се работи. Ако тоа тебе не ти е доволно, не знам што да ти кажам. :facepalm:

Биди ми поздравен ;)

Mada Antisemitizmot e ufrlen,kako sekoj koj ke zine na nepravdata cionisticka bi se narekol kako Antisemitizam. Nikoj ne e Antisemitist,takvi luge NE POSTOJAT,postojat takvi koi se Protiv zli dela,protiv gnasotiite sto gi pravele niz istorijata,protiv luge koi Bozji pratenici ubivale.....
Ne menuva,dali si antisemitist ili si islamofob ili si antihrist,zavisi kolku covek toa vo sebe ke go prepoznae....

Ti koga ke najdes potocni prevodi pojavi se,so gluposti nemoj.

Ne e sekoj vakov:

89.jpg

Soul-of-Space -ако ти се дискутира за ционизмот,кој пак нема никаква поврзаност со јудаизмот или воопшто било која религија,зошто не си отвориш посебна тема во друг подфорум?Или на твојот дневен ред се Евреите и ширење на антисемитизам?

@Soul-of-Space-ако ти се дискутира за ционизмот,кој пак нема никаква поврзаност со јудаизмот или воопшто било која религија,зошто не си отвориш посебна тема во друг подфорум?Или на твојот дневен ред се Евреите и ширење на антисемитизам?
Ех да беше само антисемитизам... и анти-христијанство и анти-будизам и анти-хиндуизам и анти-атеизам. Све нештоа анти... Ма ислам је најбољи :LOL:

Soul-of-Space -ако ти се дискутира за ционизмот,кој пак нема никаква поврзаност со јудаизмот или воопшто било која религија,зошто не си отвориш посебна тема во друг подфорум?Или на твојот дневен ред се Евреите и ширење на антисемитизам?

Zosto vie za Vehabizmot,za bombasite i za tie raboti zboruvate vo temata "Prasanja za Islamot" ? Sto ne otvarate posebna tema za toa ?
Koja e vasata sekojdnevna obaveza,sirenje islamofobija ? Zosto toa ne mozete da si go najdete vo vas ?
Sekoj se' nesto siri. Zosto da ne smee nikoj da zine protiv grdite raboti na Evreite,zosto sekogas toj e narecen antisemitista ? Zosto za nim nikoj ne smee nisto da kaze ? Zarem ne mozete malku da razmislite zosto e izmislen antisemitizmot ? IZMISLEN,PODMETNAT.
Ima tema "Prasanja za Hristijanite" zosto da e sekoj Antihrist koj ke postavi prasanje za nesto ne jasno vo hristijanskoto veruvanje ili ednostavno saka nesto da doznae ?Zosto tamu nikoj nikogo ne go narekuva antihrist ?
Zosto postoi tema "Prasanja za Islamot" i zosto sekoj ne e islamofob sto tolku gnasotii i netocni raboti zboruva za Islamot ? Ili sekoj smee da zboruva protiv Hristijanite i Muslimanite,pritoa da ne e islamofob i antihrist.
Zosto vo podforum "Religija" da nem tema za judizmot i sekoj koj ke kaze nekoja nesoglasnost za toa da se narekuva Antisemitista ? NE GLEDATE KOLKU VI SE ISPRANI MOZOCITE ?
--- надополнето: 19 март 2013 во 22:55 ---
Ех да беше само антисемитизам... и анти-христијанство и анти-будизам и анти-хиндуизам и анти-атеизам. Све нештоа анти... Ма ислам је најбољи :LOL:

Sekoj si e naj bolji za sekogo. Ama tuka sekoj protiv sekogo moze samo ne smee musliman protiv nikogo bidejki e ili antihrist ili antisemitist.
A od druga strana,sekoj e Anti sekogo.
--- надополнето: 19 март 2013 во 22:58 ---
Temava e za JUDIZMOT,vi se molam,postirani se citati od nivnite sveti knigi,ako mozete komentirajte,ako znaete deka se falsifikuvani,kazete,ili,ne morate voopsto da gi komentirate,pisuvajte sto znaete za Judizmot. Ne e temava Islam,ne mesajte go Islamot vo sekoja tema,taka tesko moze da dokazete deka ne ste islamofobi.
Vasata Islamofobija na forumov od avion se gleda pa i PC-to da e iskluceno.Naprosto izvira... samo aj,toa na vasata cest odi sekako a i naseto antihristijanstvo i antisemitizam odi na nasa cest. Sekoj tuka se iskazuva koj e i sto e vnatre vo sebe.

Zosto vie za Vehabizmot,za bombasite i za tie raboti zboruvate vo temata "Prasanja za Islamot" ? Sto ne otvarate posebna tema za toa ?
Koja e vasata sekojdnevna obaveza,sirenje islamofobija ? Zosto toa ne mozete da si go najdete vo vas ?
Sekoj se' nesto siri. Zosto da ne smee nikoj da zine protiv grdite raboti na Evreite,zosto sekogas toj e narecen antisemitista ? Zosto za nim nikoj ne smee nisto da kaze ? Zarem ne mozete malku da razmislite zosto e izmislen antisemitizmot ? IZMISLEN,PODMETNAT.
Ima tema "Prasanja za Hristijanite" zosto da e sekoj Antihrist koj ke postavi prasanje za nesto ne jasno vo hristijanskoto veruvanje ili ednostavno saka nesto da doznae ?Zosto tamu nikoj nikogo ne go narekuva antihrist ?
Zosto postoi tema "Prasanja za Islamot" i zosto sekoj ne e islamofob sto tolku gnasotii i netocni raboti zboruva za Islamot ? Ili sekoj smee da zboruva protiv Hristijanite i Muslimanite,pritoa da ne e islamofob i antihrist.
Zosto vo podforum "Religija" da nem tema za judizmot i sekoj koj ke kaze nekoja nesoglasnost za toa da se narekuva Antisemitista ? NE GLEDATE KOLKU VI SE ISPRANI MOZOCITE ?
Бидејќи вахабизмот е дел од Исламот,поточно правец и начин на толкување на Куранот.Истите тие бомбаши свесно се впуштаат во смрт и со себе повлекуваат и други невини животи,а велат дека тоа го прават во име на Бог,зарем не е така?Истите тие вехабии кои ти несвесно ги браниш само затоа што ја делите истата вера,наместо човечки да се оградиш од нив и да ги осудиш нивните акции.
Јас не ширам исламофобија,прилично на сигурно сум со Исламот,воопшто не ми е непознат и не ми пречи се до тој момент кога ќе почувствувам опасност по мојот интегритет или интегритетот на моите најблиски.
Ти слободно збори против Евреите,ионака се во мода,бидејќи наводно го владеат светот,манипулираат со човештвото и слично.Колку во тоа има вистина не би знаел да ти кажам,мое мислење е дека се тоа е преувеличено и спакувано во убава амблажа,за да можат луѓето да се лажат и палат на такви приказни,за да има кој да ги конзумира тие теории на заговор и да се полнат џебовите на авторите на тие приказни.Сепак,ционизмот нема никаква поврзаност со јудаизмот или пак со било која друга религија,тоа е пред се политичко движење кое си има зацртано одредени цели и работи во насока на исполнување на истите.
Потсети се на зборовите на Исус и муабетот со раската и гредата,запрашај се дали не си ист како луѓето од кои везден се жалиш дека наводно шират исламофобија,за да имаш право друг пат да плачеш кај модераторот како си бил дискриминиран или како владеело исламофобија на форумов.Навистина делува патетично сета таа циркузијада која ја приредувате со твоите браќа,непотребна тенденција да се сепарирате и прикажете како наводни жртви.
Кога веќе удираш,биди маж и издржи кога те удираат,не можеш да очекуваш дека никој нема да ти врати,не се сите "Исусовци".

Бидејќи вахабизмот е дел од Исламот,поточно правец и начин на толкување на Куранот.Истите тие бомбаши свесно се впуштаат во смрт и со себе повлекуваат и други невини животи,а велат дека тоа го прават во име на Бог,зарем не е така?Истите тие вехабии кои ти несвесно ги браниш само затоа што ја делите истата вера,наместо човечки да се оградиш од нив и да ги осудиш нивните акции.
Јас не ширам исламофобија,прилично на сигурно сум со Исламот,воопшто не ми е непознат и не ми пречи се до тој момент кога ќе почувствувам опасност по мојот интегритет или интегритетот на моите најблиски.

Tie velat deka toa go pravat vo imeto na Bog,no dali Bog vo Kur'anot go bara od niv toa da go pravat ? Zatoa ke ti recam deka VOOPSTO NE SI ZAPOZNAT SO ISLAMOT. Bidejki jas znam deka spored Islamot i koga e VOJNA ne smee da se ubie civil a ne vo mirna doba,toa go znae i sekoj Musliman i ako e tolkavav vernik,treba da se drzi do toa a ako napravi sprotivno i ne vo VOJNA ubiva civili vo mirna doba,pa ne moze da bide toa vo Imeto na Allah nitu vo ime na verata. So toa i nastetuva samo. Ne e temata sega Islam i Vehabizam za da ja vodime nataka. Otvaraj tema ako sakas nesto konkretno da doznaes.
Ти слободно збори против Евреите,ионака се во мода,бидејќи наводно го владеат светот,манипулираат со човештвото и слично.Колку во тоа има вистина не би знаел да ти кажам,мое мислење е дека се тоа е преувеличено и спакувано во убава амблажа,за да можат луѓето да се лажат и палат на такви приказни,за да има кој да ги конзумира тие теории на заговор и да се полнат џебовите на авторите на тие приказни.Сепак,ционизмот нема никаква поврзаност со јудаизмот или пак со било која друга религија,тоа е пред се политичко движење кое си има зацртано одредени цели и работи во насока на исполнување на истите.
Sekoj ima pravo da komentira i da doznae nesto i za drugite. Kako sto zboruvam i protiv Hristijanite,nemaat i ne im davam nitu edna troska poveke privilegija na Evreite i Cionistite. Vo momentive ti Bog go pravis nistozen za Sodoma i Gomora vo temata "Prasanja za Hristijanite" samo ete ne sakam na sekoe da ti se mesam.
Raskata podolu sto mi ja spomnuvas,prvo kaj tebe pobaraj si ja pa ke ti se razjasnat mnogu raboti. Ama gledam ne ti se vdava da se pipnes tamu kade sto si naj osetliv (vo okoto) pa poarno si velis matno da gledam odkolku krvavi solzi da mi tecat. Jas sum se burickal tamu,prijatele i zatoa ti velam deka vo lice go plukam SEKOJ KOJ KE UBIE NEVIN COVEK,CIVIL VO IMETO NA ALLAH. Ama ti ne si sposoben da gi vidis navredite kon islamot po sekoja religija a muslimanite teroristi gi pravis i koga naj normalno ke postavat prasanje na drugite.

Потсети се на зборовите на Исус и муабетот со раската и гредата,запрашај се дали не си ист како луѓето од кои везден се жалиш дека наводно шират исламофобија,за да имаш право друг пат да плачеш кај модераторот како си бил дискриминиран или како владеело исламофобија на форумов.Навистина делува патетично сета таа циркузијада која ја приредувате со твоите браќа,непотребна тенденција да се сепарирате и прикажете како наводни жртви.
Кога веќе удираш,биди маж и издржи кога те удираат,не можеш да очекуваш дека никој нема да ти врати,не се сите "Исусовци".
Sekako... jas i moite braka nisto nemame procitano loso na Forumot za Muhammed s.a.w.s za Islamot i za Muslimanite za da pomislime deka ste islamofobi. A i samiot znaes deka nemozes da go izmeris nasiot odnos sprema vasiot (barem na forumot),navreda vo vas stil nikoj nikogas na nikogo ne upatil kako sto toa vie znaete da go napravite.

TEMAVA E JUDIZAM

Многу генерализации,многу предрасуди,субјективни толкувања и заклучоци,калемења на мислења кои не се мои и слично.
Во врска со болдот се согласувам,да не одиме офтопик,нека продолжи темата.

Многу генерализации,многу предрасуди,субјективни толкувања и заклучоци,калемења на мислења кои не се мои и слично.
Во врска со болдот се согласувам,да не одиме офтопик,нека продолжи темата.

Prijatele,sekoj nemusliman sto ke napise zabeleska na temata "prasanja do muslimanite" e NETOCNA (za nas).
Sekoj nehristijanin sto ke napise zabeleska vo temata "prasanje za hristijanite" e netocna (za hristijanite).
Nase e da dokazeme na netocnosta. KRATKO I JASNO.
Ona sto sum go slusnal za hristijanstvoto toa ke go postavam kako prasanje i ke gledam na kulturen nacin toa da go storam i ke cekam da mi kazat dali e taka ili ne e.Pa ke se otvori debata.... Isto i vo drugite temi taka i vo ovaa.... zosto da bide postedena ?
Jas go napisav toa sto go znam,sto go imam slusnato.... koj znae neka DOKAZE,koj ne znae,nema potreba i tuka da ufrla islamski radikalizam ili neznam sto....

Bi bilo ubavo da si ostaneme na temava.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom