Анти-религиозни документарци и видео клипови

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.999
Поени од реакции
61.818
Нека не ве лаже Мики чеда божји, документарците и видео клиповите на интернет се саде уште еден начин за пренос на информации и нема ништо ѓаолско во истите. Некои фини луѓе кои се занимаваат со феноменот наречен религија едноставно решиле да застанат пред или зад камера и да покренат некои прашања.

Причината што темава не ја отворам кај мене на Филм и ТВ е зошто таму нема политика, религија и слични препуцавања и на ваква тема таму единствено би можеле да се држиме до содржината на даден филм, што значително ќе не ограничи во дискусиите. Патем, таа тема би била и далеку од оние кои се занимаваат со оваа проблематика.

На интернет се среќава и терминот „Атеистички документарци“ но тоа не ги покрива сите, па подобро е темава да носи еден ваков наслов. Значи, тука би споделиле разни линкови до видео материјали кои ги оспоруваат религиите, разни дебати и слично, па да отвориме дискусии за истите.

Јас би започнал со документарците на професорот Richard Dawkins:
Root of All Evil? (2006) (според книгата The God Delusion) е задолжително четиво.
The Enemies of Reason (2007) кој повеќе се бави со разни форми на суеверие.

Потоа, два шокантни документарци:
Deliver Us from Evil (2006)
Филм кој ќе ве извади од кожа. Филм за отецот Оливер О'Грејди, педофил кој успеал да силува десетици деца. Слободен и сеуште дел од црквата, О'Грејди зборува за своите злодела во овој филм, со насмевка. Мислам дека ми смрзна крвта додека го гледав, зошто за разлика од ликови како Ханибал Лектор, О'Грејди е вистински.Филмот бил номиниран за Оскар.

Jesus Camp (2006)
Јас сум голем фан на старите хорори но од најмала возраст наваму не сум гледал филм кој посебно ме исплашил... се до овој. Ова е хорор, буквално. Се работи за процесот на индоктринација на мали деца кои на еден христијански камп се подготвуваат да бидат „Војници на Христос“. Идеите и стравот кои им се всадуваат во глава ќе ве остават без текст. Филмот нема нарација, едноставно ги евидентира настаните и ги остава децата и нивните ментори да зборуваат. Неверојатно е што нивниот ментор, пастор или што год да е, Беки, мисли дека филмот всушност зборува добро за нив и ги прикажува во добро светло. И овој филм бил номиниран за Оскар.

Ќе завршам со говорите на George Carlin кои можат да се најдат на youtube, како и предходно наведените. Кој сака да симнува, има и по торенти.

Па ајде, да споделиме што повеќе материјали и да отвориме дискусија.

Браво за темата. Немам гледано ништо од спомнатото, ама почнувам одма.

Би ве замолил само темата да не ја злоупотребувате за ширење стереотипи за религиозните, бидејќи најголемиот дел се само уплашени душички кои во религијата бараат бегство од, за нив, неподносливата реалност. Знам дека повеќето од нив во суштина се добри и искрени.

Why I Am No Longer a Christian

In this series the author (YouTuber Evid3nc3) explains his life as a born-again Christian, his deconversion, and his life as an atheist.
In the deconversion section, he shows how evidence, reason, and experiences related to prayer, morality, deconverted Christians, the Bible, and his relationship with God Himself all lead to his eventual inability to believe anymore.
The series Why I am no longer a Christian is not finished. It is a work in progress. Based on the author’s current notes for the series, he should be releasing a new video in the series once a month until April 2012. Every new video will be automatically added in the playlist above.
http://topdocumentaryfilms.com/why-i-am-no-longer-a-christian/

Браво за темата. Немам гледано ништо од спомнатото, ама почнувам одма.

Би ве замолил само темата да не ја злоупотребувате за ширење стереотипи за религиозните, бидејќи најголемиот дел се само уплашени душички кои во религијата бараат бегство од, за нив, неподносливата реалност. Знам дека повеќето од нив во суштина се добри и искрени.
Јас би сакал да се фокусираме на материјалите кои се постирани и да не оф-топичариме. Се надевам дека многу од религиозните членови ќе се придружат во дискусијата но предходно ќе направат напор да ги изгледаат материјалите за кои се дискутира.

1317406686.jpg

Па добро луѓе мои, дали се овие нормални што прават...
Ментално ќе ги пореметат дечињава, какви луѓе од нив ќе биднат? Ја викнале таа стоката да им се дере да ги плаши. Ц ц ц...
Ја поштуем религија океј нека се лаже народ нека свршава, ама за деца кога се работи од такт се вадам.

Жалосно. Не ми се верува што видов. Стварно жалосно.

Зошто се избришани penn and teller што ги постираше Windfucker од темава? Клиповите се сосема он-топик. Јас ги лепам пак и ако некој сака да брише барам објаснување:

P.S.
Ако нешто ве мачело во поглед на она bullshit, така им се вика емисијата. Во првиот пост имате говор на George Carlin: Religion is Bullshit. Ние навистина сметаме дека е Bullshit и имаме право да го кажеме тоа.

Само што ги изгледав Root of all evil и Deliver us from evil.
Ќе речам, не само што треба да се биде атеист за да се биде човек, туку треба да се биде и милитантен атеист, да се покаже на другите какво зло се екстремните забегувања по религиите.

Од друга страна, обврска на секој атеист, е да бара атеистички решенија за замена на религиите. Не вреди само ако се плука по тоа што не чини.

Jesus camp е страшна работа. Тоа е злоупотреба на деца, рамно на силување какви што правеле католичките свештеници. Остава трајни грди лузни за цел живот и од дете создава чудовиште. За католичките свештеници, тоа што го прават е нормална последица на ненормалниот живот кој го водат.

“Religion is an insult to human dignity. With or without it, you'd have good people doing good things and evil people doing bad things, but for good people to do bad things, it takes religion.”-Steven Weinberg

Зошто се избришани penn and teller што ги постираше Windfucker од темава? Клиповите се сосема он-топик. Јас ги лепам пак и ако некој сака да брише барам објаснување:

P.S.
Ако нешто ве мачело во поглед на она bullshit, така им се вика емисијата. Во првиот пост имате говор на George Carlin: Religion is Bullshit. Ние навистина сметаме дека е Bullshit и имаме право да го кажеме тоа.

Овие двајца се тотален булшит, полуписмени морони кои малку копи-пејстирале, малку гледале вести на ТВ и решиле да скројат емисија... немаат допирна точка со атеизам, освен можеби една две епизоди, другото е клањање пред корпоративните верзии на настани и пропагирање на слепа верба во она со кое труе официјалната политика.

Препорака да не си трошите време џабе...:)

^ Тоа е друга работа, епизодата им е он-топик. Мене и Bill Maher ми изгледа како ѓоа-интелектуалец ама ете направи еден филм човекот...

Протест против еволуцијата која предизвикува педофилија во црквата меѓу другото, и за верници е претерано, јас сите кој би се појавиле на протестот би ги сместил во соодветна установа.

l2yJs.jpg

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom