Psyside
Nocturnal
- Член од
- 30 јануари 2009
- Мислења
- 18.767
- Поени од реакции
- 18.522
Па да, плацебо зависи од тоа у што веруваш.
Збориме кога не би знаел што пие, рандомизирано испитување?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Па да, плацебо зависи од тоа у што веруваш.
Рандомизирано испитување не значи да му се даваат различни лекови и некои од тие да му бидат плацебо, а некои не. Рандомизирано испитување значи, групата на луѓе на кои ќе се врши испитувањето, според случаен избор, да се распредели во две групи, едната е контролна група (оваа група го зема плацебото у случајов), а на другата група се врши испитувањето со лековите кои треба да имаат реално фармакодинамичко дејство. Тие што го зимаат плацебото, не знаат дека се плацебо, плацебо ефектот практично вклучува влијание на сите други фактори кои не се предвидените од лекот (верување дека се конзумира вистински лек, добивање на третман од авторитети и све тоа у куп).Збориме кога не би знаел што пие, рандомизирано испитување?
Првото се вика двојно слепа студија.Знам што значи, јасно е - поентата ми беше дека постојат додатни детални испитувања во кои дури ни докторите незнаат што им даваат на пациентите, а нити пациентите не знаат што им проверуваат-тестираат, овие се најдобрите испитувања според мене, па така кога докторот ќе прави преглед нема да биде пристрасен кон истиот, а и пациентот нема да знае што да очекува - за да има било каков додатно пласебо.
Незнам дали бев доволно јасен, зборам за ситуација во која сите 10 примероци на тест пласебо капсули ви тип на испитување како ова што го опишав. На пример, му даваш 10 капсули разни кои се пласебо, реагира на едно од нив (без разлика каков позитивен ефект) а на ниту едно друго не реагира, дали постојат вакви селективни пласебо ефекти, дали истите зависта од моментална психио - физичка состојба, и дали истото би било возможно за реплицирање во неколку континуирани теста на тој пациент, пример пак прави тест после 1 недела и пак покажува пласебо во многу ретки ситуации, а во грото не?
Ако покаже ефект на истиот „лек“ иако ги прима по друг редослед, постои екстремно мала шанса да не стануе збор за плацебо, туку реално фармаколошко дејство