Фантастика

• Креатор на темата Креатор на темата Toreador
  • Време на започнување Време на започнување
Одлична е. Според моето мислење она што е Толкин во фантастиката, Херберт е во научната фантастика. Всушност, „Дина“ е серијал од неколку книги, вкупно шест ако добро се сеќавам кои кај нас се достапни во повеќе изданија (главно на српскохрватски), така што можеш да ги најдеш собрани во три или повеќе томови. Се работи за интересна приказна во која на еден специфичен начин, карактеристичен за Херберт, се обработуваат теми од религијата, политиката, екологијата, генетиката, филозофијата и сл.
Во cd- то од Поларис што беше спомнато ги има сите нив(BTW во истото cd има неколку добри романи од фантастичниот жанр).

Инаку, одличен впечаток ми оставија и делата на Зелазни - „Господарот на светлината“ (sf) и „Амберските хроники“ (F). Добри се и Робер Џордан со „The wheel of time“, и Нил Гејмен со „Американски богови“, „Ѕвездена прашина“, „Neverwhere“ за кои мислам дека би било убаво да се прочитаат.

Скоро ја прочитав правата книга од "The wheel of time" и беше многу добра, почнав со втората негде сум на почеток, планирам да ја дочитам, но некако се зафатив со "Хрониките на Нарнија"( по малку детски се ама ми се видоа интересни ).
Имам слушнато дека книгите од Нил Гејмен се стварно добри посебно "Американски богови". Има уште една од него што ја има заедно напишано заедно со Тери Прачет(Terry Pratchett) се вика "Добри предзнаци"(Good Omens) сатирична е книгава и во неа се исмева филмот "the omen"(1976) и крајот на светот. Буквално се пукнав од смеење додека ја читав книгава.

Незам дали некој слушнал за "Песна од лед и пламен"(a song of ice and fire) серијал од книги од Џорџ Р. Р. Мартин, слушам дека серијалот бил стварн добар. Или пак за "Perdido Street Station" од China Miéville.

Сакам да прашам дали некој на форумов го прочитал серијалот книги The Dark Tower од Стивен Кинг зошто се мислам дали да го земам првиот дел па ако некој од вас прочитал слободно нека каже дали му се допаѓаат или не и зошто.

Додека имав врски со Америка ми ги пратија првите три дела. Добае е серијалот. Ама до сега се седум дела издадени и немаат крај, така да ти види. Јас сакам да имам почеток и крај, па макар да се и 10-20 дела, па да му загазам.

A пошто ме подсети на него, еве тргнувам да ги симнам од интернет сите 7 дела

Додека имав врски со Америка ми ги пратија првите три дела. Добае е серијалот. Ама до сега се седум дела издадени и немаат крај, така да ти види. Јас сакам да имам почеток и крај, па макар да се и 10-20 дела, па да му загазам.

A пошто ме подсети на него, еве тргнувам да ги симнам од интернет сите 7 дела

Има крај, седмиот е последен. Али последните 2 се онака напишани колку да се заокружи приказната, бидејќи фановите го барале тоа. Набрзина ги напишал тие и заради тоа не се толку добри. Али до петтиот викаат дека се супер, а четвртиот дел бил најдобар. Јас сум до првиот уште :kesa:

Има крај, седмиот е последен. Али последните 2 се онака напишани колку да се заокружи приказната, бидејќи фановите го барале тоа. Набрзина ги напишал тие и заради тоа не се толку добри. Али до петтиот викаат дека се супер, а четвртиот дел бил најдобар. Јас сум до првиот уште :kesa:

Ако ги имаш во електронска форма, праќај.

Прочитав на интернет дека Стиван Кинг ќе напишел уште една книга во серијалот која ќе биде сместена помеѓу петиот и шестиот дел.

Ги има на IsoHunt сите делови.

Сакам да прашам дали некој на форумов го прочитал серијалот книги The Dark Tower од Стивен Кинг зошто се мислам дали да го земам првиот дел па ако некој од вас прочитал слободно нека каже дали му се допаѓаат или не и зошто.

Јас го имам читамо првиот дел, интересен е само што го нема на македонски, така да го читав на српски и преводот мислам дека не беше нешто нај нај, така да не можев добро да се задлабочам во книгата. Сепак, мислам дека вреди да се прочита тој серијал.

Јас го имам читамо првиот дел, интересен е само што го нема на македонски, така да го читав на српски и преводот мислам дека не беше нешто нај нај, така да не можев добро да се задлабочам во книгата. Сепак, мислам дека вреди да се прочита тој серијал.

Кака и да е фала за мислењето, доста луѓе ја фалат книгата/серијалот бил доста посебен и се разликувал од другите фантастични дела.
Мислам дека ќе го му дадам шанса на првиот дел, мислам да го читам на јазикот на кој е напишан, па нема замарање дали е добро или лошо преведено.
Фала на сите.

Пред некој ден наидов на странава http://www.scifimk.com/. Добро е што има ваков сајт кај нас, но нажалост овој проект е ставен во мирување бидеќи нема доволна интерсираност. Па сакам да ве запрашам зошто кај нас во Македонија СФ жанрот е целосно занемарен, книги скоро и не се преведуваат, која е причината незнам? Можеби профитот, немам ништо против другите типови на книги, но мислам дека СФ кај нас е доста потценет.

Пред некој ден наидов на странава http://www.scifimk.com/. Добро е што има ваков сајт кај нас, но нажалост овој проект е ставен во мирување бидеќи нема доволна интерсираност. Па сакам да ве запрашам зошто кај нас во Македонија СФ жанрот е целосно занемарен, книги скоро и не се преведуваат, која е причината незнам? Можеби профитот, немам ништо против другите типови на книги, но мислам дека СФ кај нас е доста потценет.

Така е тоа, како прво многу мал пазар сме, а уште помалку не има луѓе кои читаат книги и само СФ ако може да ги вметнеме се Хари Потер, Нарнија и Самрак... друго ништо немаме, а има оргомна бројка на интересни наслови за кои можеби и никогаш нема да се појават кај нас. А исто така и кога ќе се појави нешто, интересот не е толку голем. Знам дека има и некои македонци кои пишуваат и имаат издадено вакви романи, само треба малку да се подржат и нашите писатели, без разлика што пишуваат.

Артур Кларк - 2010: Odyssey Two, ми е последна sic-fi книга што ја прочитав. Интересна е и ви ја препорачувам.

едит:

The Hobbit од Толкин ќе ја прочитам летово. Англиски јазик верзијата, со мапите и другите ланци и тракатанци :)

Така била поинтересна.

Фантастика ми е доста интересна тема и често добар муабет паѓа со приајтелите. Овде ги читнав сите мислења и мислам дека не забележав книгата Фаренхајт 451 од Реј Бредбери, па еве ви ја препорачувам, има доста фасциантни реченици и поука. Филмот уште не сум го гледал оти знам ќе ми ја расипе имагинацјата од книгата, тоа често го прават филмовите ако предходно си читал книга со ист наслов..
Како и да е, сакав и еден филм да ви препорачам, поразличен е од било која друга научна фантастика: The man from earth
Стар трек серијалите се посебна приказна, полни се со животни поуки и сето тоа претставено на фантастичен начин. Дип Спејс Најн ми е омилена по таа основа.

Фантастика ми е доста интересна тема и често добар муабет паѓа со приајтелите. Овде ги читнав сите мислења и мислам дека не забележав книгата Фаренхајт 451 од Реј Бредбери, па еве ви ја препорачувам, има доста фасциантни реченици и поука. Филмот уште не сум го гледал оти знам ќе ми ја расипе имагинацјата од книгата, тоа често го прават филмовите ако предходно си читал книга со ист наслов..
Како и да е, сакав и еден филм да ви препорачам, поразличен е од било која друга научна фантастика: The man from earth
Стар трек серијалите се посебна приказна, полни се со животни поуки и сето тоа претставено на фантастичен начин. Дип Спејс Најн ми е омилена по таа основа.

Ја имаме спомнато книгата мислам дека беше на втората страна.
Филмот што го спомена The Man From Earth е доста добар филм не е типичен СФ филм нема акција и слично ,но муабетот што се прави во филмот е најбитното нешто. Јас би ти го препорачал да го гледаш
District 9, одличен филм мислам дека е еден од подобрите ако не и најдобриот СФ филм што искочил последниве 10 години и вреди да се погледне.
Мислам дека на форумов прочитав дека имаш издадено Сф книги што мене лично ме радува бидејќи и кај нас има луѓе кои пишуваат СФ па сакам да те прашам дали книгите планираш да ги испечатиш или се достапни само во електронски формат?
И на крај дали би препорачал некоја СФ или Ф книга/книги што ти оставиле впечаток?

Ја имаме спомнато книгата мислам дека беше на втората страна.
Филмот што го спомена The Man From Earth е доста добар филм не е типичен СФ филм нема акција и слично ,но муабетот што се прави во филмот е најбитното нешто. Јас би ти го препорачал да го гледаш
District 9, одличен филм мислам дека е еден од подобрите ако не и најдобриот СФ филм што искочил последниве 10 години и вреди да се погледне.
Мислам дека на форумов прочитав дека имаш издадено Сф книги што мене лично ме радува бидејќи и кај нас има луѓе кои пишуваат СФ па сакам да те прашам дали книгите планираш да ги испечатиш или се достапни само во електронски формат?
И на крај дали би препорачал некоја СФ или Ф книга/книги што ти оставиле впечаток?

Фаренхајт ја издвоив оти има добра поента со философијата на букмените на крајот. Исто и со филмот the man from earth, има многу јасна порака поткрепена со доста аргументи.. Барам ексцентричност и нетипичност во книгите и филмовите, а кога го нема, го создавам! : )
District 9 го гледав пред пола месец, има добра содржина за да предизвика силни емоции, посебно со крајот и со претставениот пацифистички карактер на Кристофер и совршеното склопување на тоа име во тој лик, од што добив поттик за расказ..

Инаку, да ги имам издадено книгите во печатена форма пред пола година, но тоа немаше комерцијален мотив оти расказите се од љубовен карактер на прв план, а СФ е вметнато како елемент. Има доста оригинални идеи, но сепак не е типичен СФ материјал. Пишувам од хоби и од мотив на својата волја, не за одредена намера, или уште помалку - пари. Книгите ги има во Куманово и Скопје по библиотеки и некоја книжара, а во пдф формат расказите овде.
Инаку ми се свиѓа стилот на Филип К Дик, Даглас има добра необичност во речениците, само некад знае да биде доста досаден, Бредбери пишува реченици кои фасцинираат со емоција на поучен пацифизам, би ја одвоил оваа од Фаренхајт 451: „светот остана посиромешен за уште милиони нешта дента кога умре тој.“ Артур Кларк си е голема легенда за СФ, тој не се пропушта, а и Жил Верн има интересен стил. Секоја книга од овие автори си има своја вредност, а и од секоја книга воопшто можеш да дознеш нешто кое ќе ти го измени гледиштето на некои нешта додавајќи ти други начини и форми. Мене ми е важна оригиналноста на идејата, структура на речениците, искреност, емоција, пацифистичка порака и креативен начин за проширување на свесноста.
Еве ти нешто кратко од човекот од кого научив најмногу за зборовите: овде.
Поздрав!

Може фантастика....поточно Научна фантастика е ОК.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom