Самоодбрана - што знаете?

• Креатор на темата Креатор на темата Струмикс
  • Време на започнување Време на започнување
Си ја читкам темава така...И едно не ми е јасно! Зошто некој што ме нападнал морам да му возвратам со иста мера...Кој е он мене да ме напаѓа,една причина зошто да не му ја разнесеш фацата со двоцевка?? Си идам по улица и од чиста мира ме напаѓа некој,со голи раце...И јас треба да возвратам така?? Не сум почнал прв,уопште не сум виновен...Во ваков случај не треба да станува збор за како треба да се одбранувам,туку зошто сум нападнат...
Глупи закони...Човекот сам себе се уништува...
Рајот за терористите,пеколот за хуманите??

Епа ај ти се закачаш со некој и го подудриш и тој вади пиштолот пука во тебе и ајт со среќа
Така треба?
И тој после ќе вели самоодбрана? Не. Тој извршил убиство.
Ако некој те напаѓа со раце без никакво оружје тогаш и ти така ќе возратиш.
Не може секој што сака да те истепа ти да извадиш оружје и да го убиеш.

А инаку навистина ме има мнооогу изнервирано еден случај во Хрватска. На една жена ќерка и била во врска со некој. Било што било, раскинале, а типот се заканувал. На женава и било страв да излегува од дома, дома постојано со спуштени ролетни, заклучени врати и сл., била секој ден во страв. И еден ден типот и провалил во куќа, а таа со пиштол го ранила. И на крај жената ја ставаат во притвор!!! А доживеала закани, страв, немала нормален живот, и и провалиле во сопствениот дом!!
Верувам дека и кај нас имало вакви случаи.
Значи што треба да прават луѓето??:uvo: Да оставам да ми се заканува, да ми провали? Уште кафе да не ќе треба да му правам додека ме напаѓа, ми се заканува или ме ограбува?:tapp: Ни случајно не смеам да го пипнам, зашто у затвор ќе идам!:toe:

Значи ова е претерано и не е во согласност со законите. Жената требало да тужи поради заканите што ги добивала, а воедно некој и провалил спротивно на правото на сопственост. Но ако жената не тужела и не била известена полицијата од кај ќе знаат тие дека навистина е така? Може лаже жената и дошол дечкото кај девојката т.е кај ќерка и, а таа не го сакала зетот и пукала во него со оружје. Од кај ќе се знае дека не е така?

А што на пример ако ми дојда 3 големи мажи(гориле) и сакаат да ме истепаат ама со голи раце а јас имам пиштол во мене. Јас мислам дека ќе имам право барем во нога да им пукам?

imas pravo, uste ako imas pari za kaucija, i za dobar advokat, i za da gi potplatis sudiite.

Аикидо :) кафеав појас :) ама тоа пред 5-6 години. Немав повеќе нерви за да одам понатаму до 1 дан. Али јебеш. :))

Јас од самодбрана го знам другарот на брачед ми е кој е билдер и тепач

За одбрана МајаГери, сестра му на ЈокоГери :) ...не шала на страна, удри мавај како знаеш, или употреби Помош од публика (викаш некој во близина ако има), Повикај пријател (барам некој од другарите ако се во близина), или 50/50 (или ќе го тепаш, или ќе те тепа)...други опции немам :wink:

Дефендологија така??? Демек од дифенс... Јаки се нашиве... Неологизми, Англицизми.... ;)
Се знае до каде иде афектот... те удира, шутираш, не убиваш...
А зашто да се тепаме воопшто?
Иако мене узречица ми е 20 пати на ден... "Ќе ти го пукнам носот" :)
и, ми е на некој начин одбрамбен механизам... ама летаат боксови, и пукаш носови, све тоа иде у ваздух...

Ме интересира нешто да ве прашам: На пример, некој тип ја напаѓа девојкава и сака да ја силува. Во целиот тој момент, девојката на пример вади нож и го забодува и типов умира. Дали ќе и биде судено за убиство заради пречекорување на самоодбрана или ќе се смета сепак за самоодбрана?

не знам за женските, ама мене ме казнија парично само затоа што сум се бранел ,( неуспешно бидејќи бев мортус пијан и изедов ќотек) од физички напад, а според судиите сум требал да побегнам и да викнам полиција.е и тоа го има жива вистина.

ако се повеке души 5-6 а да имам пиштол го вадам и ке се разбегаат како пи*ки а ако се мажи уште да се противат би пукал во нога или ако можам би бегал а додека бегам ке им се јавам на побратимите:nesum:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom