Пиво

  • Креатор на темата Креатор на темата Мистичен
  • Време на започнување Време на започнување

Коe пиво најчесто го пиетe?

  • Скопско

    Гласови: 279 40,5%
  • Златен даб

    Гласови: 188 27,3%
  • Amstel

    Гласови: 67 9,7%
  • Heineken

    Гласови: 77 11,2%
  • Tuborg

    Гласови: 53 7,7%
  • Beck's

    Гласови: 17 2,5%
  • Други

    Гласови: 122 17,7%

  • Вкупно гласачи
    689
Се е пробано во main зоната. Во крафт би требало да се најде нешто ново.
 
ИПА ИПА ИПА ИПА ИПА :love:
Уште 2 животи да живеам нема да ги сакам овие пива :)
Пиво во мојата дефиниција е: камен ладен пијалок, лесен за стомак без разлика колку ќе испијам. Е во втората карактеристика никако не ми влегува ИПА, после пиење вакво пиво (било кој бренд) желудникот ми е попара.
 
Уште 2 животи да живеам нема да ги сакам овие пива :)
Пиво во мојата дефиниција е: камен ладен пијалок, лесен за стомак без разлика колку ќе испијам. Е во втората карактеристика никако не ми влегува ИПА, после пиење вакво пиво (било кој бренд) желудникот ми е попара.
Се согласувам дека ипата не влегува во категорија на тоа што го имаш наведено. Веројатно и јас ако треба да зеам гајба пиво за да се ладам на плажа, би земала лагер. ИПАта, од мое искуство е тешка за пиење на жешко и спарно време, јас у главно ја пијам навечер. Мене искрено ми се здосадени лагери и гледам што помалку да ги пијам, и уште повеќе гледам да ги избегнувам индустриските пива, и да експериментирам со крафт.

За мене најбитен е контекстот и природата на пиењето. Ако сакам да одам на сигурно, и пијам онака лабаво за да се опуштам дома најверојатно ќе земам лагер, ако сум излезена и во локалот има било што друго освен лагер и темно, би земала нешто што не можам да го најдам у секое маалско гранапче.

Специфично за мене кај ипата е тоа што е hit or miss, за разлика од лагерите што сите ми се скоро исти на вкус и ги рангирам по тоа после колку почнува глава да ме боли, со ИПА никогаш не знаеш што ќе добиеш, пример ипата на Фокс е едно од најубавите пива што сум ги пробала, а ипата на Стимбру едвај го испив и никад веќе не би го ставила во уста, толку ми беше тешко и гадно за пиење.

Ама пак ќе кажам најбитно е со која цел пиеш, ако е за да се освежиш, лагерите се измислени за тоа, ако сакаш да експериментираш тогаш ИПА му е мајката. Јас у последно време почнав и овошни пива да сакам, ама тука сме многу лимитирани по тоа прашање за жал. Единствено овошно пиво што можеш да најдеш е сајдер, ама сепак, не е крик.
 
сајдер не е овошно пиво
овошно пиво е друго
ваљда
Што е овошно пиво?
Не се праам паметна, стварно ме интересира како се дефинира? Не сум ептен упатена во категорииве. Јас и крикот и сајдерот ги викам овошни зашто основата им е овошна и имаат вкус на овошје. Инаку за сајдерот веројатно си во право и не е пиво.
 
Се согласувам дека ипата не влегува во категорија на тоа што го имаш наведено. Веројатно и јас ако треба да зеам гајба пиво за да се ладам на плажа, би земала лагер. ИПАта, од мое искуство е тешка за пиење на жешко и спарно време, јас у главно ја пијам навечер. Мене искрено ми се здосадени лагери и гледам што помалку да ги пијам, и уште повеќе гледам да ги избегнувам индустриските пива, и да експериментирам со крафт.

За мене најбитен е контекстот и природата на пиењето. Ако сакам да одам на сигурно, и пијам онака лабаво за да се опуштам дома најверојатно ќе земам лагер, ако сум излезена и во локалот има било што друго освен лагер и темно, би земала нешто што не можам да го најдам у секое маалско гранапче.

Специфично за мене кај ипата е тоа што е hit or miss, за разлика од лагерите што сите ми се скоро исти на вкус и ги рангирам по тоа после колку почнува глава да ме боли, со ИПА никогаш не знаеш што ќе добиеш, пример ипата на Фокс е едно од најубавите пива што сум ги пробала, а ипата на Стимбру едвај го испив и никад веќе не би го ставила во уста, толку ми беше тешко и гадно за пиење.

Ама пак ќе кажам најбитно е со која цел пиеш, ако е за да се освежиш, лагерите се измислени за тоа, ако сакаш да експериментираш тогаш ИПА му е мајката. Јас у последно време почнав и овошни пива да сакам, ама тука сме многу лимитирани по тоа прашање за жал. Единствено овошно пиво што можеш да најдеш е сајдер, ама сепак, не е крик.
Експериментирам и јас, без разлика што ми прават проблем на стомакот обично каде и да одам им ги пробувам сите пива од менито (особено ако имаат craft пива), али ипата не ги сакам ниту на вкус, ниту пак како ми влијаат врз стомакот, не постои некое што сум го купив по втор пат :D

Инаку овошни сум пробал во Хрватска и Австрија, исто како со ипата, немам навика да пијам вакви пива, едноставен човек сум кога станува збор алкохол: лагери од пива, или жестоко.
Автоматски споено мислење:

И ја не знам со сигурност.
затоа пишав ваљда
Не се исти, сајдерите се скоро секогаш поблаги (пивата немаат шеќер), и мислам дека има разлики во процесите на ферментација.
Колку што јас ги разбирам сајдерот е целосно создаден од овошје (нешто како виното), а пивото класично направено со додадени ароми на овошје (ова апла аматерски, веројатно има далеку поголема филозофија).
 
Уште 2 животи да живеам нема да ги сакам овие пива :)
Пиво во мојата дефиниција е: камен ладен пијалок, лесен за стомак без разлика колку ќе испијам. Е во втората карактеристика никако не ми влегува ИПА, после пиење вакво пиво (било кој бренд) желудникот ми е попара.

Пишував претходно за ова. Да живеевме во Белгија веројатно поинаку ќе го перцепиравме пивото.
Али, тука скопска пивара ни сервира лагер и навикнавме на тоа :D

Инаку, сум пиел лагери што многу потешко сум ги "сварил" него било која ИПА. Не е до стилот. *а и јас општо имам осетлив желудник.



Кога сме кај "овошни" пива. Сајдерите не ни спаѓаат во категорија на пиво. Криекот да.
 
Пишував претходно за ова. Да живеевме во Белгија веројатно поинаку ќе го перцепиравме пивото.
Али, тука скопска пивара ни сервира лагер и навикнавме на тоа :D

Инаку, сум пиел лагери што многу потешко сум ги "сварил" него било која ИПА. Не е до стилот. *а и јас општо имам осетлив желудник.



Кога сме кај "овошни" пива. Сајдерите не ни спаѓаат во категорија на пиво. Криекот да.
Или цел свет, или Белгијците се грешка :D
Поарно вино пиј наместо нивните пива, сум пробал неколку сите со висок процент алкохол, 3 пива и во кревет.
Искрено не е само до навика, далеку поубави ми се и на вкус лагерите, отколку овие нивните, тие нивните ми се силни како да го лижам бурето каде што ферментирало :ајнапиво:
 
Или цел свет, или Белгијците се грешка :D
Поарно вино пиј наместо нивните пива, сум пробал неколку сите со висок процент алкохол, 3 пива и во кревет.
Искрено не е само до навика, далеку поубави ми се и на вкус лагерите, отколку овие нивните, тие нивните ми се силни како да го лижам бурето каде што ферментирало :ајнапиво:

Те разбирам скроз.
Али ако сакаш да експериментираш, само со лагери не можеш. Многу се еднолични, мање/више горлчиви, газирани.
A и приликата и мезето игра битна улога исто. :D

Што се тоа ипа, крафт и лагер?

IPA (Indian Pale Ale), стил на пиво. Со доста поинтезивен вкус и често повисока горчина.

Крафт. Пиво правено во "домашна" мини пивара, помали количини што не се пуштени во широка продажба. Не фабричко, механизирано производство.

Лагер. Машински дел во кој се врти крајот на оската во определена положба.
 
Те разбирам скроз.
Али ако сакаш да експериментираш, само со лагери не можеш. Многу се еднолични, мање/више горлчиви, газирани.
A и приликата и мезето игра битна улога исто. :D



IPA (Indian Pale Ale), стил на пиво. Со доста поинтезивен вкус и често повисока горчина.

Крафт. Пиво правено во "домашна" мини пивара, помали количини што не се пуштени во широка продажба. Не фабричко, механизирано производство.

Лагер. Машински дел во кој се врти крајот на оската во определена положба.
Имам уште за експериментирање тука (иако не сум фасциниран од пивата, особено не тие тие со ѓумбир). Денес зедов некој ефтин лагер (скап во однос на Европа, 6*0.33 околу 600 денари, најчесто се поскапи од ова).
IMG20220904200614.jpg
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom