Зошто бодрење на странски клубови, а не на домашни?

затоа што профитерството на локалната фудбалска мафија е над Македонскиот фудбал

Повеќе би отишол да гледам младинци или јуниори како играат фудбал отколку некоја утакмица од првата лига кај што знам однапред кој ќе победи !

Ептен се местат утакмиците ! 90 % од сите утакмици се наместени !

Не сакам да навивам за клуб за кој знам дека победува со местење !

Со сила убавина не бидуе...

Бити свој,имати став. Бити поносан на своју населбу (град),свој клуб,своју навијачку групу. То чини правог навијача.

Kaко прво и основно вие што навивате за Реал,Ливерпул,Барселона,па и јас за Интер еве,не сме навивачи,ние сме само обични фанови.
Разликата меѓу ФАН и НАВИВАЧ е во тоа што фанот како фан “навива“ преку телевизор со пуканки и сокче во кревет,далинското до него и рокнат телевизорот до даска,а навивачот оди и го прати секаде клубот,каде и да игра,со кој и да игра,дали на сонце или дожд или пак на снег игра,без разлика во која лига игра !
Се радува на секоја победа,тажен е после секој пораз на својот сакан клуб,се поти на трибина со цел да му помогне на својот клуб да победи,да освои три бода,да издвои опстанок во лигата,да освои шампионска титула,да го победи ривалот,да му ја покаже својата љубов на не за секого единствен начин !
Е тоа е навивач,кога ќе разберете барем малку од ова и ја треснете главата од земја и да си кажете,што бе,ќе го гледам Арсенал рецимо на телевизија кога можам да му помогнам на мојот Рудар рецимо да извојува победа,да му помогнам со мојот глас да опстане,ќе се забавувам на трибина,ќе пеам песни со останатите,ќе го заебааме судијата,ќе се зезаме цела багра...

Ама не,Македончето си е научено скоро од секогаш на вака,своето плукај го,а туѓото сакај го до немај каде !

Разликата меѓу ФАН и НАВИВАЧ е во тоа што фанот како фан “навива“ преку телевизор со пуканки и сокче во кревет,далинското до него и рокнат телевизорот до даска,а навивачот оди и го прати секаде клубот,каде и да игра,со кој и да игра,дали на сонце или дожд или пак на снег игра,без разлика во која лига игра !
!
А ако нема пари ?
Не е навивач ?

Иначе не можеш да навиваш за тим кој е составен од аматери, играат аматери во корумпирана лига во која се знае резултатот уште пред да почне натпреварот, неможеш.

Да на твоето мислење мислев. И да точно е, но тие се местат ради сопствениците на клубовите. Тој мести натпревари пред 80 гледачи натпревар. А доколку има 10.000 дали таа утакмица ќе е наместена ? Еве од наредна година клубовите ќе преминат во Акционерски друштва па нема да се краде. Дали тоа значи дека би се вратиле ?

Немој брат, жити се не го кажувај ова. Они на 2 милиони народ не дупат, се извинувам за изразов, у здрав мозок, а не па ќе се грижеле за 10000. Пред колку публика нашиве ја наместија против Андора?
И цел стадион да биде полн, они пак ќе местат утакмици затоа што едноставно таква е ситуацијата во нашава земја. Тоа е една причина.
Втора причина е тоа што за жал јас фудбалот го засакав и почнав да го следам редовно единствено поради Арсенал, а не поради некоја домашна екипа.
Навистина би сакал да постоеше таква екипа која ќе ја сакам страсно како на пример Вардар, ама не сум таков да глумам љубов кон Вардар само да бидам у некој фазон ко многу копиљаци, а не биле на ниедна утакмица на Вардар или пак само на дерби. И доколку би имало фудбал во Македонија би бил редовен на трибините без разлика на картите и без разлика на тоа што не навивам за никого, ама за жал нема фудбал.

секој има право да навива за која екипа сака...било домашна...била странска...било вонземјанска

Да на твоето мислење мислев. И да точно е, но тие се местат ради сопствениците на клубовите. Тој мести натпревари пред 80 гледачи натпревар. А доколку има 10.000 дали таа утакмица ќе е наместена ? Еве од наредна година клубовите ќе преминат во Акционерски друштва па нема да се краде. Дали тоа значи дека би се вратиле ?

само кај нас се местат утакмици??? имаш тон примери колку играчи и тренери се суспендирани поради местење на утакмици. истите тие играат и пред 10, 20, па и 50 000 гледачи па пак местат!!!

Нешто смрди во првенството кај нас, ете затоа. Па, и во Холандија има фанови на Манчестер. И во Индија има фанови на Јувентус,... ете зошто.

Зашто денес не постојат бариери, не само во спортот туку во сите други области и аспекти од животот, фудбалот е универзална работа.
Луѓето имаат интернет, имаат кабловски, сателитски свеедно, знаат што Се се случува на секоја ебана точка од планетава, кога уклучуваш телевизор и ја гледаш на пример Барса се дешава љубов на прв поглед, така оди зборот, гледаш перфектен фудбал, гледаш перфектно издание од стадион, гледаш атмосфера, гледаш СЕ што може да посака еден љубител на фудбалот.

Што од тоа може да се види во земјава ? Ништо ...
Причината зашто се навива за странски клубови ко да нема утре е фактот што во нашава земја нема фудбал па алтернативата е таа, и тоа не само за клубови, се навива и за други репрезентации. На другар мој му дојдоа пријатели од Хрватска, абе се чудеа кога правеа муабет со еден тип кој им рече дека навива за Хрватска на големите натпреварувања, е тоа нив им е чудно, али немаше да им биде чудно во ситуација кога Хрватска ни во сон немаше да може да биде дел од големо натпреварување и од истото е оддалечена светлосни години.

Сметам дека онаа моја генерација на луѓе, родени 87ма па еве до 90та нека биде, го фати оној последен воз на фудбал у земјава и искрено премногу ми е жал што денес новиве генерации не се во можност да видат полн стадион и хард кор навивање, атмосфера и еуфорија ( пред меч ) кога играат Вардар - Слога, Вардар - Силекс, Вардар - Пелистер и тн и тн, или, Вардар - ЦСКА Москва и Вардар - Спарта Прага ...
Тоа чувство за жал не може да се објасни, може само да се доживее а во моментов гледајќи ја моменталнава тажна слика на мак фудбалов не гледам начин како тоа ние би го доживеале истово во скоро време.
Ова нормално го зборам од аспект на навивач на Вардар кој за мене лично е главната причина што започнав да гледам фудбал и да се заинтересирам здраво за овој спорт, Вардар мене ми е примарен, останатото ( Интер во случајов ) е секуданрно, но денес нештата се променети кај новите генерации и обратно се функционира, примарното е странски клуб а не локалниот фудбалски клуб.
Погледнете го Прилеп, 4ти по големина град во Македонија, НЕМА ФУДБАЛ, нема прволигаш, одземено им е задоволството да следат европски фудбал поради казната на Победа, што очекувате таму од новите генерации ?
Што е со Куманово ? Што е со Велес ? Што се случува и во Битола ?

Под никој случај не мешам географија, политика или национализам додека бирам клуб за кој ќе навивам.
Јас навивам за фудбалски клуб кој со милина ќе го гледам.

А не да отидам да гледам траги-комичен хорор кој се вика Вардар или Македонска Фудбалска Репрезентација.

Секој си има право да навива за странска екипа еве и јас си навивам за Астон Вила, но сепак Работнички ми е на прво место.
Инаку за лигата точно е дека катастрофа и има доста местени натпревари,но немој да ми речете дека не се мести и на друго место.
Еве пример во Италијанска лига апла се мести па пак навивате за италијански тимови

Порано се замарав со тоа, не ми беше јасно како може така, али сеа искрено кур ме боли. Кој сака за кого сака нека "навива". Со 200 души ќе седам на стадион ако треба, али ќе знам дека тие 200 души се дојдени за Вардар. А не за тимот против кој игра.... Како што беше пример лани на Работнички - Ливерпул.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom