Зошто бодрење на странски клубови, а не на домашни?

Затоа што не се инвестира во фудбалот.
Никој не сака да даде пари сите сакаат само да направат кеш и да си одат, доказ за тоа е што секоја година се менуваат спонзори, директори, на клубовите. А секоја 2 година пропаѓа по 1 клуб од 1 Мак. Лига.

Јас сум сигурен дека ако во Охрид сега организираат утакмица во вечерен термин стадионон полн ќе е.

togas koga ke go bordime lokalniot Futball togas ke bideme uspeshni.....
Zemate konkreten primer Shkendija....sekogas imase potsetnost duri i koga bevme 2 liga imase 4.000 do 6.000 gledaci sekoja utakmica...5.000 imase i duri koga bevme pred posledni vo vtora liga i duri koga bevme prvi vtora liga....2 godini vtora liga i koga se vratevme Shampioni....go pocituvavme timot go sakavme timot i ako sakas nesto sve ke ide vo svoe mesto !
treba da go bordis svojot lokalen klub kolku i da bide slab ke bide 1,2 sezoni pa posle koga ke se vrati ke bides gord...
Sto me boli mene ako tepa Liverpul ili Real ? sto ke dobijam ja ? pa nisto..... osven ke se radues 5-10 minuti thats all !
ANTI MODERN FUTBALL !

Epa do ovie shto navivaat za "evropskite giganti" da gi prasham neshto : Pa dokolku vie ke mrdnavte malce od stolce i da go trgnete dalinskito od race i da odite vo stadion, so tie vashi bedni 100 denari mesto da kupuvate pukanki i sokce da investirate malce vo klub, shto na nashava liga da ima barem 3000 publika sekoj natprevar BI BILO UBAVO :) ?
Primerite na BSM i TeteksFan se odlicni, pa zar navivacite na Cavese nemozat da navivat za Inter, Milan, Juventus ? Barem tie se italianci i gorenavedenite klubovi se istotaka od Italija ? Da im platime i nie na nashite klubovi karti od minimum 20 evra, ke vidite kako ke blesnat nashite timovi :) ama nie ne sakame da gledame natprevar pomegu Shkupi - vardar (primer) nego podobro e Inter - Milan (iako nemame dopirna tocka so niv).. Tocno deka nashiot futball e losh, ama sami nie sme vinovnici, zashto ne sme svesni eden beden Hari da go trgneme od federacijata I KONCENO DA IMAME I NIE EVROPSKI PRESTAVNICI :)

shapeimage_3.png

Откако видов еден стап од напаѓач на прилепска Победа кого не би го именувал сега, пред неколку години како се влечи ко желка на средина на теренот во 55 минута од немање кондиција, тешко оди работава со локалниов фудбал за мене, иако и пред тоа не беше сјајна.
Срдечна поддршка за обидите за успех на 11 Октомври, ама исто како и одбојкарскиот и кошаркарскиот клуб кои буквално ги снема, и тие се без одреден систем кој би го зеле за основа за долгорочно постоење. Па ќе видиме.

А генерално во државава - баш и нема професионален спорт, а да не зборуваме за професионален фудбал; нема закони и регулативи; нема спонзори; нема ништо околу тоа. Јебига.

За тоа што нема закони и регулативи ко прво за спортистите е лошо и мислам дека тоа да се среди најпрво многу подобро ќе биде. Запрашајте се дали има кај нас спортист што зема спортска пензија и ете една лоша работа, од многуте. Најкриво ми е што има деца со потенцијал и тоа во сите спортови а се селат по туѓи држави и пеат туѓа химна или па се откажуваат од спортот.

За тоа што нема закони и регулативи ко прво за спортистите е лошо и мислам дека тоа да се среди најпрво многу подобро ќе биде. Запрашајте се дали има кај нас спортист што зема спортска пензија и ете една лоша работа, од многуте. Најкриво ми е што има деца со потенцијал и тоа во сите спортови а се селат по туѓи држави и пеат туѓа химна или па се откажуваат од спортот.
Тука си во право, но за жал тоа е до Хари, али како што слушам гласини на негово место ќе дојде фудбалер на Вардар но не сум сигурен во оваа информација.

@fantomX

Па неможе секој да ја има брзината на Роналдо. Јебига не е само он туку 90 % од фудбалерите едвај трчаат немаат кондиција...

Тука си во право, но за жал тоа е до Хари, али како што слушам гласини на негово место ќе дојде фудбалер на Вардар но не сум сигурен во оваа информација.

@fantomX

Па неможе секој да ја има брзината на Роналдо. Јебига не е само он туку 90 % од фудбалерите едвај трчаат немаат кондиција...

Општо во спортот во Македонија е така, самиот спортист и да е квалитетен и да е државен првак ќе види како функционира кај нас спортот и ќе почне се повеќе да се посветува на книгата отколку на спортската кариера додека на крај не ја батали комплетно :)))))

За тоа што нема закони и регулативи ко прво за спортистите е лошо и мислам дека тоа да се среди најпрво многу подобро ќе биде. Запрашајте се дали има кај нас спортист што зема спортска пензија и ете една
лоша работа, од многуте. Најкриво ми е што има деца со потенцијал и тоа во сите спортови а се селат по туѓи држави и пеат туѓа химна или па се откажуваат од спортот.
Остај спортска пензија, за пензија прво треба нешто да се сработи. А македонските спортисти, и фудбалерите се прилично на дното во тој смисол, не ни можат нешто да сработат пошто нема услови.

@fantomX

И шо ко ќе дој некој фудбалер на Вардар на местот на Аралампие? То не е до него или до ФФМ, спортските регулативи тргнуваат од повисоко ниво и за сите спортови, то е до Собрание на Р.Македонија, ама треба некој заинтересиран да потегни такво нешто, ама очигледно нема никој таков.
Брзина? Зборуваме за играч кој во 55 минута не можеше ни да оди, очиглено не беше повреден со оглед на тоа шо 10ина минути подоцна најнормално излезе од игра кога беше заменет, а ти за брзина ми кажуваш...

Па тоа и ти го кажувам, можеби лошо се изразив, но тука во Македонија играчите што имаат брзина се бројат на прсти. Па Бразилците, Португалците, и општо Црнците се познати по брзината, а кај нас и бразилците и црнците ја немаат таа брзина спори се едноставно. А, за законите верувај дека е до Хари него така му одговара остај ти Собрание....

a zosto da sedam 2 casa pred TV (ili na stadion) koga nema nisto salam da vidam
a za razlika vo evropskiot fudbal ke uzivam vo fudbal 2 casa
Ќе ти одговорам на прашањево кога ти ќе ми одговориш Зошто седиш сеуште во Македонија? Па иди во Америка вработи се таму и уживај у парите. Зашто да работиш тука за 200 евра месечно кога можеш таму за 2000 ? И што саглам имаш ти во Македонија да видиш...

Бодрење на странски клубови, затоа што странскиот фудбал е многу поквалитетен, но и подобар за разлика од овој кај нас. Треба многу труд и инвестирање во нашиот фудбал, за да се искачи на повисоко ниво. Секако дека има и овдека квалитетни играчи со голем потенцијал, но како што наведов погоре, потребни се многу инвестиции.

Па тоа и ти го кажувам, можеби лошо се изразив, но тука во Македонија играчите што имаат брзина се бројат на прсти. Па Бразилците, Португалците, и општо Црнците се познати по брзината, а кај нас и бразилците и црнците ја немаат таа брзина спори се едноставно. А, за законите верувај дека е до Хари него така му одговара остај ти Собрание....
Не зборувам за брзина, туку за кондиција. Или изразено преку атлетика, не спринт туку маратон. Играч кој и во прилично слабо темпо не можи да издржи појќе од 55 минути не е играч, туку парадер. Ако со толку кондиција се станва фудбалер, и јас можам да бидам фудбалер кај нас, 30 минути минимум ги издржувам, како голман можам и цели 90.
За законите, конкретно за фудбал веројатно е до Аралампие. Ама кога ќе има директива од највисоко ниво (шо би било Собрание на Р.М.) во вид на Закон за спорт, тогаш сите спортски федерации ќе имаат малку протресување, вклучувајќи ја и ФФМ.
Конкретно за ФФМ и сегашните челници, колку време се зборува како ништо од нив не чинело и мора да има смени? Па зар толку луѓе држи Хари в рака да не можи да има една здружена опозиција? Кај е Емил Божиновски? Тој беше авторитетен човек во фудбалов кај нас, зар толку немаше поддршка позади него? Или и зад него стоеше само некој бизнисмен кој единствена цел ја имаше раководната функција и прилично богатиот буџет на ФФМ, слично ко сегашниве, најголем број мои сограѓани?
Сегде фудбалов е голем бизнис, големи пари. И сегде се се врти околу тоа, па така и кај нас, јас то го разбирам и то не е проблем. Друг проблем е шо сегде професионалноста е голема и фудбалерите како професионалци даваат максимум за тоа шо се бара од нив. И како такви, најсилните клубови пружаат забава за гледачите. Јас на пример, и Челзи, можеби не можам да се наречам вистински фан пошто не сум таму во живо, можеби сум само симпатизер, ама јас после сите обврски преку работна недела, за викенд се релаксирам и забавувам со дуелите на Челзи пошто го сакам нивниот фудбал, а и клубот ми е при срце подолго време. Додека Победа, ох Победа, нема ништо забавно и релаксирачко во гледањето на играчиштето кое има кондиција на еден аматер (ко мене), истото то играчиште кое во една прилика на клупата за резерви си пиеше и пиво (некои прилепчани знаат за ова и ќе го препознаат, ама то е, непотребно се изреволтирав сега па нека стој и то).
--- надополнето: Jul 3, 2011 10:28 PM ---
Бодрење на странски клубови, затоа што странскиот фудбал е многу поквалитетен, но и подобар за разлика од овој кај нас. Треба многу труд и инвестирање во нашиот фудбал, за да се искачи на повисоко ниво. Секако дека има и овдека квалитетни играчи со голем потенцијал, но како што наведов погоре, потребни се многу инвестиции.
Квалитетни играчи нема, само потенцијал има. Ама без инвестиции и професионализам, џабе.

И после инвестициите, мак-фудбал и мак-клуб можи да опстојува само од продавање играчи и давање предност на младинските школи за да можи да вади играчи и скапо да ги продава надвор.
Шо би значело дека еден мак-клуб треба да инвестира прво во тренери, па во младински школи. Странски играчи - само еден до двајца. Инаку и инвестиции џабе се, некој третокласен србин или ш-класен бразилец не вреди да го донесиш овде ако немаш своја младинска основа.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom