Followers - следбеници или следачи?

• Креатор на темата Креатор на темата Acid
  • Време на започнување Време на започнување

Како е правилно?

• Вкупно гласачи
    101
Следач - те прати, гледа што правиш.
Следбеник - Ми звучи како некој наследува нешто од тебе.
А може и пратач?

Трпе те прати. :ROFLMAO::ROFLMAO:
Трпе те запазува. :D

Следачи? Првпат го слушам зборов.
Следбеници би било најблиску до точно, иако најчесто се користи како наследување.

Ни двете опции не се идеални, но дајте да не измислуваме зборови, ако ептен треба помеѓу овие 2 поима да се бира, изберете го следбеници.

Јас сум за следбеници бидејќи следачи едноставно не ми штима. Followers би го превел како следбеници, а следачи stalkers.

Ова следбеници звичи глупо пошто уште одма кога го прочитав зборов ме асоцираше на нешто како потомци...Затоа јас сум за ова другово т.с Следач - некој кој те следи за добро или за лошо , за да те ремети или за да биде пријател со тебе или за било што ова Следач мислам дека е подобро .

Следбеници, затоа што е поприродно, поупотребувано и поприфатливо. Следачи е некако новосоздадено, некако вештачки и не баш употребувано, па зошто да се експериментира?

Ова вели Вебстер:

Definition of FOLLOWER
1
a : one in the service of another : retainer
b : one that follows the opinions or teachings of another
c : one that imitates another
2
archaic : one that chases
3
: a sheet added to the first sheet of an indenture or other deed
4
: a machine part that receives motion from another part
5
: a spring-loaded plate at the bottom of a firearm's magazine that angles cartridges for proper insertion into the chamber
6
: fan, devotee
See follower defined for English-language learners »
See follower defined for kids »
Examples of FOLLOWER
The party drew most of its followers from among young people.
The band has a large group of followers.
He had a reputation of being a follower, not a leader.
First Known Use of FOLLOWER
before 12th century

Ги потцртав со црвено тие кои нас не интересираат највеќе.

Следбеници ми асоцира дека некој наследува нешто, мислам дека следачи би било правилно :)

Форумски следбеници.

Форумски следбеник.

Јас сум за следбеници бидејќи следачи едноставно не ми штима. Followers би го превел како следбеници, а следачи stalkers.

“Stalker” има негативно, перверзно, понекогаш дури и патолошко значење, па не би го превел како „следач.“ “Stalker” е поблиску до „демнач“ иако има веројатно и подобри решенија.

• Ми се допаѓа
Reactions: Mj
Следачи треба и е правилно, инаку по грешка гласав за следбеници.

“Stalker” има негативно, перверзно, понекогаш дури и патолошко значење, па не би го превел како „следач.“ “Stalker” е поблиску до „демнач“ иако има веројатно и подобри решенија.
Се согласувам со тебе демнач е покоректно за stalker.

Следачи според мене.
И тоа после нека не биде Заборави туку едноставно Не следи. Од коа ќе стиснеш Следи зборам.

Не ја бива Зозе не се согласува ни со следбеник ни со следач. Чекај да видам друго.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom