Клишеа, изговори или искреност?

• Креатор на темата Креатор на темата Fortune
  • Време на започнување Време на започнување
Факт е дека повеќето кои ги кажуваат тие фрази мислат дека со нив нема да те пвредат или навредат на било кој начин. Всушност само повеќе те иритираат со прочитани реченици од списанија и запамтени реченици од американски филмови. Ама што е тоа е.

Лично повеќе сакам да ми биде се кажано искрено, ако сум била со некој подолг период го заслужувам барем тоа. Разбирам дека постојат луѓе кои не сакаат да ги оптеретуваат другите со своите проблеми, но не го сметам тоа за доволна причина за да ми се каже патетичен коментар од типот на "Не е до тебе до мене е".

Кога нешто ен оди не оди. Подобро е да бидеш искрен, можеби и ќе се изнајде некое решение, или барем ќе ти биде полесно ќе знаеш каде грешиш. Со разговор се решаваат работите, не со премолчување или со само донесување на заклучоци.

Што ако работите би заземале полош тек како резултат на тие изговори?Зарем свесно се навлегува во играта на изговори која освен негативни поени не носи ништо добро?

За да се се избегне стравот од конкретизирање на вистината се користи изговорот но мислам да, дека сето тоа се прави свесно,но секако таа свесност во момент неможе да ги перципира работите како негативни зошто нели го користи изговорот за да го добие на крај позитивниот исход,да добие време.
А и како би се добивале негативните поени,кога има случаи каде што неможеме да бидеме сигурни дека изговорот е навистина изговор.
Што ако изговорот е вистина?

А и како би се добивале негативните поени,кога има случаи каде што неможеме да бидеме сигурни дека изговорот е навистина изговор.
Што ако изговорот е вистина?

Во еден момент оној кој слуша неможе да биде сигурен дали е тоа изговор или вистина.Но ако тоа се случи еднаш ќе го проголта,но ако е редовно дали мислиш дека ќе остане да верува?Нели мислиш дека подоцна ќе почне да се сомнева во било што ќе му биде кажано?
Ако изговорот е вистина нека се каже јасно и гласно причината,нема потреба од вртење,а ако не е вистина нека се посочи дека е изговор со кој се купува време за храброст:)

Во еден момент оној кој слуша неможе да биде сигурен дали е тоа изговор или вистина.Но ако тоа се случи еднаш ќе го проголта,но ако е редовно дали мислиш дека ќе остане да верува?Нели мислиш дека подоцна ќе почне да се сомнева во било што ќе му биде кажано?
Ако изговорот е вистина нека се каже јасно и гласно причината,нема потреба од вртење,а ако не е вистина нека се посочи дека е изговор со кој се купува време за храброст:)

Па добро јас уште во првото мислење на оваа тема убаво реков дека изговорот не мора да биде никакво клише,може едноставно да се користи како изговор за да се купи време или и немањето доволно храброст е изговор?

За да тој што слуша може да отцени дали е вистина или само изговор треба да остави простор без претходно да ги генерализира работите дека секое одвлекување на вистината е само изговор.

Се сложувам со тебе во тоа дека кога едно нешто продолжува да се користи постојано за да се отргне фокусот на проблемот,веќе е излитено.

Па добро јас уште во првото мислење на оваа тема убаво реков дека изговорот не мора да биде никакво клише,може едноставно да се користи како изговор за да се купи време или и немањето доволно храброст е изговор?

За да тој што слуша може да отцени дали е вистина или само изговор треба да остави простор без претходно да ги генерализира работите дека секое одвлекување на вистината е само изговор.

Токму тоа што е изговор и се пласира на личноста за појадок е невкусен начин,мавање шамар без користење рака.
Јас реков дека ако е еднаш,два пати е прифатливо,но ако е повеќе пати се понатаму ќе се генерализира како резултат на недовербата,а изговорот е главниот виновник,понатаму нема време за простор:)
Немојте со изговори,ја вреѓаат интелегенцијата.

Не е до тебе, до мене е!

дали некогаш ви раскинале/сте раскинале со овие зборови....

Аха... пред 2-3-4 недели не паметам точно кога. :) Многу глуп начин на раскинување. Посебно кога таа/тој нема храброст да ви каже дека има некој друг... Барем да ми кажеше, не ме замарај имам некој друг или нешто слично, ке разберав подобро и подобро ке го прифатев раскинувањето... А вака, многу глупо чувство имав кога дознав од нејзините другарки дека по друг оди...

За жал, да:( Мн. глупи зборови. Но тоа беше вистината. До мене беше, затоа му раскинав. Само што...пак згрешив...На него му кажав неколку др. причини, зашто е до мене, немајќи храброст да му ја кажам вистинската. Се направи дека ми поверува, иако знаев дека не е така... По 2-3 дена не можев да издржам, и му ја кажав вистинската причина. Во меѓувреме, ми се засвиѓа друг, и сметав дека доколку нашата врска продолжи, болката ќе биде мн. поголема...ќе се повредам и себеси, но уште повеќе ќе го повредам и него. Затоа и му раскинав. И по еден месец...кога се освестив...сфатив дека само сум била привлечена од другиот, но не му се допаѓал нешто мн.мн... и кога сфатив што изгубив...веќе беше прекасно... И до ден денес се каам за таа ужасна грешка...ама...тоа е што е...не можам да го вратам времето за жал.

Никогаш не сум раскинала со овие зборови,а ми раскинале:nesum:Начинов на раскинување ми е многу глупав и затоа мислам дека не би раскинала на ваков начин,а и досега не сум се нашла во ваква ситуација да треба да ги кажам овие зборови...

Со овие зборови сум раскинал еднаш, а и ми раскинала особата. Овие зборови значат
Не е до мене - до тебе е , само се кажуваат обратно.

Немам раскинето на овој начин бидејки сум немал таква ситуација.а и глупо е.

ako nekoj ti gi kaze tie zborovi kraj e....

Ja nemam upotrebeno frazata nikogas, a i nikoj ne mi raskinal so tie zborovi.
Spored mene , toa e mnogu glup, filmski nacin na raskinuvanje.. Go koristat ludje koi nemaat hrabrost da gi kazat vistinskite pricini za prekin na vrskata, pa se sluzat so ovaa izlitena klishe recenica:nesum:

Класика 6 одделение муабет.....:pos:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom