500 евра минималец за нормален живот

• Креатор на темата Креатор на темата Рудници и
  • Време на започнување Време на започнување
Швеѓанец да го оставиш во државава со 5 члено семејство и месечен приход од 250 евра (од кои 100 заминуваат само во сметки), за 6-12 месеци ќе си го оптегне јажето... Македонецот е феномен за преживување. Башка што сите имаме кул телефони, излегувања (дневни/ноќни). Едноставно знаеме да живееме, штета што немаме поголем стандард :)

политика и економија се две цврсти врски неразделни :D;)

Кога се во врска се случува само второто да пропадне а првово да расте.
--- надополнето: 17 март 2013 во 22:55 ---
Швеѓанец да го оставиш во државава со 5 члено семејство и месечен приход од 250 евра (од кои 100 заминуваат само во сметки), за 6-12 месеци ќе си го оптегне јажето... Македонецот е феномен за преживување. Башка што сите имаме кул телефони, излегувања (дневни/ноќни). Едноставно знаеме да живееме, штета што немаме поголем стандард :)

Да имаме кул телефони додека има што да се продава.Кога ќе снема веќе ниви и плацови оставени во наследство за продавање е тогаш ќе видам колку ќе има луксузи.Кога ќе снема веќе од каде да се крадат пари кога секој што произведува нешто и да се дели на тие што клатат врати тогаш ќе видам дали ќе има за луксузи.

Кога се во врска се случува само второто да пропадне а првово да расте.
--- надополнето: 17 март 2013 во 22:55 ---

Да имаме кул телефони додека има што да се продава.Кога ќе снема веќе ниви и плацови оставени во наследство за продавање е тогаш ќе видам колку ќе има луксузи.Кога ќе снема веќе од каде да се крадат пари кога секој што произведува нешто и да се дели на тие што клатат врати тогаш ќе видам дали ќе има за луксузи.
Како што ние сега го исплаќаме животот на пролетерите во комунизмот, истото ќе го прават и наредните генерации. За жал во уште поголема мера...

до кога со истиве моабети сами сме си криви што сме најдени во оваа каша
факт е дека е се потеско и потескоза зивеенје би сакал да не е така ама така е
пристојна плата за ивеацка 26000-30000 ден треба да биде испод тоа се е мизерија и беда
чекам самокоа ке дое денот коа ке пошнат и кај нас пред влада и пред собрание да се самоубиваат луге ама ние македонците немае муда и храброст ни за тоа .....
нај ебан народ у цел свет у курац

Oваа наша мала државичка само кон банкрот и во гроб не носи, никаде на друго место. Ни во проклетствието наречено ЕУ веќе не не сакаат, само не галат одвреме навреме. 500 евра незнаеме да ги преброиме не па да ги имаме в џеб истите. А последно што чув пред некој ден , 80% од студентите после завршувањето на студиите бегале од државава. Како нема да бегаат , богами и јас да го завршам факултетов и прва шанса да ми се укаже отидов надвор, било каде подалеку од Македонија, ова не се издржува.

гледам горе статистикава вика за февруари месец биле потребни 13 449 денари само за храна и пијалаци. кој ја правел статистикава жити се и кои семејства ги рачунале во неа незнам. јас лично за мене ќе ви кажам дека февроари и секој друг месец го минуваме со платата на такоми од 200 евра(не пријавен и не осигуран нормално), зборам за 200евра севкупни трошкови не само за храна и пијалоци. моменталниве примања ни се добри со оглед дека поминаја многу потешки времиња изминативе години кога платата му беше многу помала т.е. ја немаше.
добро, оставите ме мене на страна. да кажам збор два за реалноста во која живееме и да не не залажуваат веќе вакви статистики. 80% од мојте познаници имаат слични примања како мојте(па и помали), млад човек како мене, имам 18 год, ако се вработи некаде (најчесто тоа се ресорани и кафиќи), никаде нема да најде плата повисока од 150 евра(не пријавен и не осигуран нормално). тогаш каде ги прават овие статистики? мене не ми е јасно.
ова е нашата мизерна реалност и што да прави еден стредношколец како мене во неа? наполнав 18 и секако си идат работите што следат полагање на возачки, матури, уписи на факултети; наместо да им се радувам јас губам желба за се, зашто? нема пари за полагање возачка, нема пари за матура, нема пари за факултет. не само јас, сите денешни млади ги имаат овие проблеми, како што иде времето некако ни влегоја во навика, навикнавме.
пред некој ден еден постар другар од мене, постар со 10тина години, ме прашува дали ќе гласаш сега на избори? и раскажуваше како тој кога бил на мој години и кога првпат гласал како го направил тоа со мерак што се вика, станал порано сабајле се спремил, тргнал со таткому, возбуден, надвор се осеќала атносфера,тишина, како да било празник итн. сум го слушал овој муабет и порано од други. незнам зашто сега немаме желба за ова, ги распрашав другариве и тие исто никој не планира да гласа. како што реков веќе се губи желба за се, и незнаат младите кој пат да го фатат. после се, некако како да ни е сеедно што ќе биде. и затоа мене ми се смешни овие статистики некако ми се далеку од реалноста.

Во државава прво мораме да расчистиме дека не сме сите политичари има народ платен за тоа.Второ и најосновно треба да си избришеме од главата дека државата е најголем стопанственик и дека таа треба да ни најде работа.Трето мислам дека ние македонциве сме народ што најмалку се прилагодува на промени и патиме од многу банални работи, пример ако на некој не му се допаѓа да зема 250 евра плата во Скопје нека оди во Ресен нека пакува јаболка за 1000 денари дневно.Аке некоја шивачка од Штип не е задоволна со плата од 6000 денари, а е способна да работи нека си отвори приватно нека шие.Ако некој сака да се занимава со туризам со мајка бара во струмица нека оди во Охрид.
Висината на платата си ја одредуваме сами и сами избираме дали ке работиме или не и за колку.Тој што е квалитетен ке успее да зема плата колку што сам се вреднува, а тие што мислат дека ке бидат исплатени со 500 евра веројатно толку и заслужиле, а можда и помалку.
Реално не постои држава каде би ги задоволиле сите нормални услови за добар живот со 500 евра, смешно е.
За крај сакам да кажам дека сме едни од најнеработливите луѓе на цел свет и сакаме парите да ни капат од небо.Е нема така никаде, не може.
Затоа доста кукате и фатете се за работа.

Нека излага народот пак да гласа, нека си седи со скрстени раце, нека се плаши да излезе на улица да протестира пошто ке ги карат у штаб после. Мене највеке ми е жал што ми беше судбина да живеам со ваков глуп народ кој заборава 4 години беда и излага пак ги аплаудира лагите на лицемерните политичари. Море да даде Господ да патат секој ден од нивните животи како што не би ни помислувале, да ги стигне божјата казна бар ако не таа на народот.

Не ми беше поентата да мешам политика, едноставно иритиран сум зошто никако да се ветува на отварање нови фабрики, еми само да се зборело за Кичево гордоста на едните и на другите:tapp:

Ќе преживува македончето секој месец ќе врзува крај со крај. Ама летоска кога ќе бапне едно кредитче за одмор во Гејлада нек си ебе матер еднаш се живее :icon_lol:

Во државава прво мораме да расчистиме дека не сме сите политичари има народ платен за тоа.Второ и најосновно треба да си избришеме од главата дека државата е најголем стопанственик и дека таа треба да ни најде работа.Трето мислам дека ние македонциве сме народ што најмалку се прилагодува на промени и патиме од многу банални работи, пример ако на некој не му се допаѓа да зема 250 евра плата во Скопје нека оди во Ресен нека пакува јаболка за 1000 денари дневно.Аке некоја шивачка од Штип не е задоволна со плата од 6000 денари, а е способна да работи нека си отвори приватно нека шие.Ако некој сака да се занимава со туризам со мајка бара во струмица нека оди во Охрид.
Висината на платата си ја одредуваме сами и сами избираме дали ке работиме или не и за колку.Тој што е квалитетен ке успее да зема плата колку што сам се вреднува, а тие што мислат дека ке бидат исплатени со 500 евра веројатно толку и заслужиле, а можда и помалку.
Реално не постои држава каде би ги задоволиле сите нормални услови за добар живот со 500 евра, смешно е.
За крај сакам да кажам дека сме едни од најнеработливите луѓе на цел свет и сакаме парите да ни капат од небо.Е нема така никаде, не може.
ти си под просечно интелегентен или си некое детиште со 12 години алооооо бе не тресакај зелени. Нека шие дома ако не сака да шие за 6ооо,како мислиш да шие дома со игла и конец за кого ке шие дома.До кога ке има вакви сезнајковци

Грујо ти ли си?

со 500 евра пред 5-6 години можеше и кредит за кола да се гура, а сега едвај да стигне за потребите. ова е за 3-4 члена фамилија, а за соло или млад пар, под 22-23 000 не смее да биде. и тоа тие пари за преживување, .... а млади ко млади, нормално е да сакаат да прошетаат, подружат со други луѓе, дали во кафичи кафани или излети.
но надежта последна умира, а во македонија никако нема да умре

Морам да признаам дека сум посебен вид најверојатно некој хибрид од човек коза и вилинско коњче...гледам се жалат сите. Јас неможам да се жалам едноставно полошо се чуствувам кога кукам...а живеам горе-доле исто како другите и сум така ОК не презадоволен онака добро ми е така е така сакам да е по добро ама... Срање ми е кукање...ако нешто не ми се свиѓа работам да го променам и тоа е тоа на тоа се фокусирам...целиов кукачни менталитет ми е...како да кажам не го поштувам...но секој со својо табиет.:)

1 000 -1 200 евра..... никакви статистики не ви требат. Или сте заќоравени (што ми е сварно жал) или слабо ви оде есапот ако не верувате. тоа е тоа просечно

И ако седиш во куќа,се молиш во бога нешто да не се расипе,излупе оти си еееее... мамата тогаш заглави.

Е, ова кога ќе го видам коса ми се дига на глава....

Како сакаш некој да биде работлив кога освен пари колку за да преживее ништо друго не добива од работата?

За било кој човек да вложува труд на долг период мора да има доволна мотивација, а мотивацијата не е само пари.

Кај нас ако најдеш работа државно кафекувар кој нема никаква врска со струката ти е претпоставен затоа што е доволно глуп да потпишува тендери што генералниот му наредил да ги потпише. Шанси за кариера немаш. Имаш работно место каде што работиш се што ќе ти кажат ама унапредување, дообучување, сериозни проекти каде што можеш да се докажуваш и принципи на работа во институцијата нема. Шанси за напредок во кариера имаш еднакви како и шалтерска работничка на автобуска станица.

Никој не ги почитува институциите затоа што таму дошол преку партиска наредба, а не со реален труд.

Ако најдеш работа приватно може ќе биде малце подобро ама големи се шансите дека ќе те плаќаат далеку под твоето образование, дека ќе работиш од 12-14 саата на ден без дополнителен надомест и постојано ќе те потестуваат дека ако не ти се свиѓа можеш слободно да си одиш затоа што има 10000000 други што едвај чекаат да се отвори работно место.

Да не збориме дека ако некогаш ти платат некој курс очекуваат да потпишеш смешно долги договори дека ќе останеш со нив, а кога ќе потпишеш таков договор е исто ко да си му ја продал душата на ѓаволот. Ќе заборавиш и викенд и одмор и покачување на плата и тоа дека постои живот надвор од работата.

И тука немаш некој сериозни шанси за напредување во кариерата и професионална надградба затоа што приватниот газда смета дека тоа што ти дал работа те прави негов должник.

Ама нема врска и покрај се ќе се избацат генијалци што ќе тврдат дека ние сме неработливи, мрзливи и сами сме си криви што сме последни во Европа во секој поглед.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom