50 години од смртта на Ченто

Член од
12 февруари 2007
Мислења
892
Поени од реакции
4
Se navrsuvaat 50g. od smrtta na 1 od najznacajnite Makedonci,MA Cento.24.7`57-24.7`07.

Dali zaradi pozarite ili od tradicionalen nemukaet na tv-Mtv sat nemase nisto.
Ako za nego golemcive ne mozat da odvojat edno secavanje,ne znam za kogo treba.

Член од
24 мај 2007
Мислења
5.124
Поени од реакции
35
se solgasuvam so tebe...treba pogolemo znacenje da mu se dade..
p.s.ja sum od cento...pa zatoa me privlece temeva:)...poz

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
A be iterica pero...koga englezive go sutiraat Cercil od ucebnici...ti Cento ocekuvas ovie da go spomnat.
Sto se odnesuva do mene mozat slobodno da go izbrisat....ti si covek od biznis,ke me razberes, taka mislam........... ne e od ideoloski ili politicki pricini..bas naprotiv,znam deka dobri nameri imal, deka iskreno se trudel... ama vo politikata i biznisot osven dobri nameri treba i nesto drugo..., a se brojat samo pobedite.....i nema mesto za amateri.....koi se trudat 26 saata dnevno ( redovno 2 prekubrojni).....:)!!

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
A be iterica pero...koga englezive go sutiraat Cercil od ucebnici...ti Cento ocekuvas ovie da go spomnat.
Sto se odnesuva do mene mozat slobodno da go izbrisat....ti si covek od biznis,ke me razberes, taka mislam........... ne e od ideoloski ili politicki pricini..bas naprotiv,znam deka dobri nameri imal, deka iskreno se trudel... ama vo politikata i biznisot osven dobri nameri treba i nesto drugo..., a se brojat samo pobedite.....i nema mesto za amateri.....koi se trudat 26 saata dnevno ( redovno 2 prekubrojni).....:)!!

Кој фактор си ти да проценуваш кој бил аматер?:raz:
Малце повеќе почит!:pishtoldz

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Brat , ne e problem..pocitta, sto se odnesuva do mene ja ima ......,..
Zosto amater?..pa kako da nareces nekoj koj dopustil ..imajki ja seta taa mok da zavrsi kako maltretiran gradezen rabotnik ????
Eve i eden drug takov amater sega vezba gotvenje vo Seveningen... sto da praam koga nie si mislime deka svetot e pole za kulturen natprevar na narodite......taka demek Goce ne uci..., ama ovie site drugive ne mislat taka...

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Ченто беше и остана синоним на непокорот од Македонецот кон сите негови поробувачи,узурпатори и асимилатори,неговата трагедија е што живееше во време на една еуфорија наметната од комунистите во тоа време чија девиза беше -братство и единство- и која се покажа за тотално погрешен пристап во развојот на човештвото.
Тоа дека бил политички аматер само ја воздигнува неговата посебност до ниво на еден вистински борец за еманципација на Македонија и Македонскиот народ,кој бил спремен да го даде животот и да ја жртвува иднината на својата фамилија за тоа.

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
879
Ченто е единствениот народен човек кој постоеј во СВЕТСКАТА ПОЛИТИКА, не само за Македонија! Во такво сулудо време, тој си одел пеш до работа, без телохранители, без ништ...одел кај сака без да се плаши! Немало зошто...Педерската пропаганда исфрлила лага дека „го уапсила на граница кога сакал да бега“ што е ноторна НЕВИСТИНА! Уапсен е од удбаши пред неговиот дом! Да останеше Ченто жив, Македонија ќе беше обединета!

Ченто е наместен од Колишевски, Чашуле, Видое Смилевски и Мито Хаџивасилев координирани од Темпо...бидејќи овие се најголемите подлизурковци од тоа време, а Тито го почитувал многу но изгледа не доволно....

Insomniac

Evil Macedonian
Член од
27 мај 2007
Мислења
1.799
Поени од реакции
28
Ченто е единствениот народен човек кој постоеј во СВЕТСКАТА ПОЛИТИКА, не само за Македонија! Во такво сулудо време, тој си одел пеш до работа, без телохранители, без ништ...одел кај сака без да се плаши! Немало зошто...Педерската пропаганда исфрлила лага дека „го уапсила на граница кога сакал да бега“ што е ноторна НЕВИСТИНА! Уапсен е од удбаши пред неговиот дом! Да останеше Ченто жив, Македонија ќе беше обединета!

Ченто е наместен од Колишевски, Чашуле, Видое Смилевски и Мито Хаџивасилев координирани од Темпо...бидејќи овие се најголемите подлизурковци од тоа време, а Тито го почитувал многу но изгледа не доволно....
ајде веќе еднаш тој закон за лустрација

Член од
19 јули 2006
Мислења
3.157
Поени од реакции
129
Trnu, mozebi bas toa bilo i greska sto Concrete ja posoci. Trebalo da bide svesen deka "brakjata" mu spremaat nesto i na vreme da se zastiti. Da prevzeme drzaven udar ili da izbega na vreme. Vaka samo go ubija i nikomu nisto...

Ima edna pogovorka uste od star Rim ostanata. "Ako si vo moznost da stanes imerator a ne ja iskoristis, sledniot imperator ke te ubie samo zatoa sto si bil vo situacija da stanes imperator..."

Cento e klasa covek i golem patriot samo za zal kako i mnogu drugi ja nemal diplomatskata vestina na Filip II i ocigledno kako i mnogu dobri lugje pred i posle nego bil malku naiven...

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Malku mnogu naiven......, a Makedonija nema da mrdne ni jota ...dodeka ne se najde nekoj nenaiven..., a go nema veke 2500 godini ...nazalost....

Член од
19 јули 2006
Мислења
3.157
Поени од реакции
129
Malku mnogu naiven......, a Makedonija nema da mrdne ni jota ...dodeka ne se najde nekoj nenaiven..., a go nema veke 2500 godini ...nazalost....
Prvo Acko ja zaebal rabotata i najdobrite makedonski vojnici i generali gi ima raseleno po Azija i Egipet a mnogu od generalite (elitata) ima ubieno..

Potoa Rim samo prodolzil so "cistenje" na se sto e patriotsko od Makedonija. Iljadnici makedonski blagorodnici se odneseni vo Italija kako robovi ili kako gladijatori. Se zbori deka najdobrite makedonski borci 20 godini gi polnele gladijatorskite areni vo celoto Rimsko carstvo.

Potoa doagjaat Bugarite, pa Vizantijcite, pa Srbite i na kraj Turcite. I site tie pravele cistka na se sto bilo patriotsko i vredno na ovie prostori.

1913 e napraveno novo "cistenje" za posle 1945 finalno da se zavrsi procesot...

Sto ocekuvas vo takva situacija?

Concrete, ima edna pogovorka: "Nadezda umira posledna".

Eve jas uste go cekam vtoriot Filip II ili Gjorgi Kastriot...

Mojot son e obedineta Makedonija silna kako Izrael (vo voen smisol)!!! Znam deka e utopija ama i kako misla me pravi sreken :)

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Можеби малку сте подзаборавиле ама затоа ќе ве потсетам дека судијата кој го осуди Ченто беше Македонскиот Хазар Лазар Мојсов кој случајно беше и председател на Југославија по смртта на Тито.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
ДРЖАВНА ПРОСЛАВА НА 50-ГОДИШНИНАТА ОД СМРТТА НА ЧЕНТО

Делото на Ченто да стане основен патоказ

Груевски во името на денешната генерација се обврза дека Македонија ќе ги следи идеите на човекот кој во комунистичка Македонија доживеа да биде прогонуван за неговите идеали.

Македонија денес целосно ги прифаќа и се гради на темелот на вредностите што пред повеќе од 50 години ги постави првиот претседател на современата македонска држава. Со оваа порака, Владата и премиерот Никола Груевски официјално ја одбележиа 50-годишнината од смртта на Методија Андонов-Ченто. Груевски во името на денешната генерација се обврза дека Македонија ќе ги следи идеите на човекот кој во комунистичка Македонија доживеа да биде прогонуван за неговите идеали.
- Ние ќе сториме се, духот, делата и судбината на првиот претседател на современата македонска држава да станат основен патоказ на младите генерации и иднината на нашата држава. Со тоа ќе покажеме дека Македонија знае да препознае што во нејзината историја е големо и славно дело и дека знае да остане верна на традицијата, на искрените македонски патриоти, изјави Груевски по полагањето венец на споменикот на Ченто во скопската населба што го носи неговото име.
Градоначалникот на Гази Баба, Коце Трајановски, најави дека годинешната прослава на смртта на Ченто ќе стане традиционална секоја година.
- Со заминувањето на Ченто Македонија загуби еден голем борец, со неговото заминување Македонија загуби еден голем визионер, рече градоначалникот, Трајановски.
Завчера вечерта пак во црквата, Св. Димитрија, за прв пат свештеници на МПЦ отслужија панихида за Методија Андонов-Ченто,во организација на група граѓани следбеници на Ченто. На црковното одбележување на неговата смрт присуствуваа претставници од општинската организација на ВМРО-ДПМНЕ од Карпош.

"Vecer"
http://vecer.com.mk/?ItemID=A611CFC11D40C64A8F86E9D06D0177FD

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
879
Во првата половина на 1940 година, на една седница на Трговската комора рекол: "Доста ни е од ваквите префрлувања дека сме неработници и дека државата многу повеќе ни дала отколку што ни зела во изминатите години. Јас ви велам - не! Нам државата многу ни зема, а ништо не ни дава, па, ајде оставете не ние самите да управуваме со слободна Македонија. Знаејќи како изгледа денес, дојдете по пет и десет години и ќе видите што ќе биде од неа". Понатаму, тој рекол: "Зошто да поднесуваме резолуции и молби, бидејќи надлежните од Белград се покажаа неспособни да ја водат државната политика кај нас, на југот. Нека ни ја дадат слободна Македонија, па ние да управуваме со истата".

Неколку месеци подоцна, на 2 август - Илинден, во месноста Шаторов Камен, Ченто истакнал: "Не, ние не треба да му веруваме никому отстрана, зашто нивните ветувања се празни и ги користат само за лични интереси. За нашата правда и слобода, ние самите можеме да се избориме. Гледајте што стори Мачек, кој ветуваше федеративно уредување на Југославија и национални права на Македонците. Каде е сега Мачек да им дозволи и на шпанските доброволци да се вратат од Франција, а кога заминаа да се борат на фронтовите за слобода на шпанската Република тој ги подржуваше, затоа што беше во опозиција. Нашиот пат се нашите Илинденци. Да живее Илинден, да живее слободна Македонија".

Не поминало долго време, на 8 декември 1940 година, во просториите на Гимназијата во Прилеп, биле собрани над 200 родители, со цел да се предупредат дека нивните деца не зборуваат на српски јазик и доколку не ги принудат да го користат во секојдневната употреба, ќе бидат казнети. "Учениците дома и за време на одморите, зборуваат на некој чуден јазик, а не на нивниот "мајчин" српски книжевен јазик и дека се двојат на Србите и Македонците, дека влијаат дури и на српските деца да зборуваат на тој "мајчин" јазик. На овие зборови штотуку вратениот од затвор, Методија Андонов - Ченто, му се обратил на директорот: "Господине директоре, не можете тоа од нас да го барате. Не можете ниту Вие, ниту кој било друг да ни забрани нам, на нашите деца, дома и овде, на часовите да зборуваат на својот мајчин јазик, затоа што ние сме Македонци , а нашите деца се македонски деца. Ние, Македонците имаме свој јазик, а нашите деца имаат право да зборуваат и во училиштето, на часовите на својот мајчин јазик. Ниту ние им забрануваме, ниту некој друг може да им забрани на српските деца, кои се дојдени во Прилеп, да зборуваат на нивниот мајчин - српски јазик. Не им забрануваме да бидат Срби, но нашите деца нека останат Македонци. Ако ова политичко уредување не ги дава нашите политички и национални права за самостојност во една федеративна држава, ќе дојде ден кога оваа земја нема да се вика Јужна Србија, туку Македонија, којашто ќе биде самостојна држава. Југославија се состои од повеќе покраини, во кои живеат разни нации и тие едноставно можат да живеат заедно во федерација".

По долгогодишната борба за остварување на вековниот сон на македонскиот народ, Ченто е избран за прв претседател на Македонија (2 август 1944 на Првото заседание на АСНОМ), а подоцна е притворен од своите незаситни сонародници, југокомунисти. При испитувањето ги повторил своите ставови: „Моето мислење е дека македонското прашање се уште не е решено. Требаше да се создава обединета Македонија, но во ова време, услови за тоа не постојат. Тоа може да се реши или со спогодба или со војна, за што јас, никогаш не сум бил. Прашањето за обединета Македонија не ме тишти само мене, туку и сите Македонци". А за Уставот на ФНРЈ рекол: "Во одлуката на АВНОЈ од 1943 година стоеше - шест федеративни единици да влезат во НРЈ, со право на одделување и отцепување. Во Уставот, ова право беше одземено. Јас настојував да влезе. Поточно, сакав да биде задржано, бидејќи за време на НОВ го пропагиравме како една од најголемите придобивки. Затоа и настојував да биде запишано во овој највисок државен акт. На основа на тоа право, сметав дека полесно ќе се одлучат на соединување и останатите два дела на Македонија"

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
879
На многу алчни луѓе ова им сметаше, па затоа на 22 ноември 1946 година, во Скопје, Методија Андонов - Ченто (44) се лишува од слобода и е осуден од "своите" на 11 години затвор, со присилна работа и губење на политички и одделни граѓански права, освен родителските и тоа пет години, по издржувањето на казната.

"Во име на народот,

Скопскиот Окружен народен суд во состав: претседател Панта Марина и членови: Лазар Мојсов и Коле Чашуле, заменик јавен обвинител Благоја Поповски, ја објави пресудата за кривичното дело на Методија Андонов Ченто и на неговите помошници. Се осудуваат:

Методија Андонов Ченто на 11 години лишување од слобода со присилна работа и пет години губење на граѓанските и политичките права и конфискација на најдените предмети кај него..."

На Денот на победата, на 9 мај 1947 година, Президиумот на Народното собрание на ФНРЈ донесен Указ за помилување на лица осудени како што беше и пресудата на Ченто. Со желба да се искористи сојузниот акт, Василка Андонова поднесува барање, но истото било одбиено. По тој повод, Медодија Андонов-Ченто испраќа жалба до Окружниот суд- Скопје и до Врховниот суд на НРМ, во која ја образложува неговата неоснована пресуда. Во пресудата тој дава краток преглед на неговиот животен пат "...Кога се вратив од Баина Башта на поминување во Скопје, бев повикан од Македонскиот национален комитет, кој имаше карактер на - македонска територијалност, бугарска националност, а негов претседател беше Стефан Стефанов. Комитетот го определи адвокатот од Кавадарци - Атанасов, да ми објасни дека треба да соработувам со бугарската власт, бидејќи Македонија се обединила со Бугарија. Мојот одговор во присуство на Матов и инженерот Цветко беше дека ЈАС НЕМА ДА СОРАБОТУВАМ СО БУГАРСКАТА ВЛАСТ, ЗАТОА ШТО НЕ СЕ ЧУВСТВУВАМ БУГАРИН, ТУКУ МАКЕДОНЕЦ и затоа што ЗА МЕНЕ Е ВАЖНО ОБЕДИНУВАЊЕТО НА ЦЕЛА МАКЕДОНИЈА И НАЦИОНАЛНИТЕ ПРАВА НА МАКЕДОНЦИТЕ. Овој разговор е воден на 26 април 1941 година, прв и последен во врска со Стефан Стефанов и Македонскиот национален комитет...", а посебно начинот на судењето.

Во врска со Америка, тој истакнува: "...Имено, нема потреба за борба. Обединувањето на Македонија може да стане на мирен начин и тоа ќе биде најдобро. Јас, лично не сакам ниедна капка крв повеќе да се пролева за Македонија. Но, за обединувањето е потребна на прво место, согласност од големите сили, Русија го признава нашето прашање, а тоа не е доволно, бидејќи тоа треба да е признато и од Англија и Америка. Во тој поглед, ние сме должни да се залагаме, особено сега, пред Мировната конференција за правото на самоопределување..."

По одлежани девет години и четири месеци, на 4 септември 1955 година, Методија Андонов-Ченто е предвреме пуштен од занданите на затворот во Идризово.

Во голема сиромаштија, на 24 јуни 1957 година, умира во својот роден Прилеп.

Kajgana Shop

На врв Bottom