C/C++

• Креатор на темата Креатор на темата Драган
  • Време на започнување Време на започнување
Во visual c++ 2005 работат и двете. Само кај првата фали ; после printf... A втората не работи за внесен едноцифрен број (шо е и разбирливо).

Хмм дека мојот компајлер ми дава и во кој ред е грешката, затоа мислев и овој дека има така :)
Ако ти дава во кој ред е грешката, тоа у општ случај значи дека се работи за синтаксичка грешка. Овде е нешто друго во прашање.

Да не има некој проблем во задачиве, зошто не ми дава резултат(преку Command Prompt). А го симнав и Dev-C++ и незнам што му е на ниедна програма не ми дава решение:toe: (а у Command Prompt дава).
Идам Compile and Run и ова го пишува доле..
13771435.jpg
Во првата имам пропуштено една точка-запирка кај printf ама не е тоа проблемот (втората си е во ред). Има негде грешка во поставките на компајлерот или линкерот. Преинсталирај го компајлерот (MingW?) и/или IDE то.
Хмм дека мојот компајлер ми дава и во кој ред е грешката, затоа мислев и овој дека има така :)
Ќе дадеше број на линија да беше грешка во кодот.

Кој компајлер? да си го симнам :)

--- надополнето ---

А како се компајлира преку Command Prompt? :)

Се симињаше нешто, и у notepad се пишува програмата и се зачувува у C: во јузерот, и после у Command пишуваш gcc името како си го зачувал.c (значи мора програмта у notepad да ја зачуваш како .c ).
Ентер---> и ако нема грешки пишуваш a.exe и готово :tv:

Кој компајлер? да си го симнам :)

--- надополнето ---

Се симињаше нешто, и у notepad се пишува програмата и се зачувува у C: во јузерот, и после у Command пишуваш gcc името како си го зачувал.c (значи мора програмта у notepad да ја зачуваш како .c ).
Ентер---> и ако нема грешки пишуваш a.exe и готово :tv:
I love Linux.
Иначе сите компајлери даваат во кој ред е грешката, ако е синтаксичка.

Ако збориш за таа грешка „ld returned 1 exit status“ тоа не е синтаксичка грешка.

Ако може помош за задачава.

Да се напише програма во која од тастатура се внесува трицифрен број, и се печатат цифрата на стотки, десетки и единици, со соодветно форматирање на излез. Доколку не е внесен број да се отпечати Ne vnesovte broj, а доколку е внесен број кој не е трицифрен, да се отпечати Ne vnesovte tricifren broj.

Проблемот ми е како да направам да ги печати цифрите на 100ки, 10ки, 1ци. Како да ги дефинирам?

Ако може помош за задачава.

Да се напише програма во која од тастатура се внесува трицифрен број, и се печатат цифрата на стотки, десетки и единици, со соодветно форматирање на излез. Доколку не е внесен број да се отпечати Ne vnesovte broj, а доколку е внесен број кој не е трицифрен, да се отпечати Ne vnesovte tricifren broj.

Проблемот ми е како да направам да ги печати цифрите на 100ки, 10ки, 1ци. Како да ги дефинирам?

1ци - broj%10;
10ки - (broj/10)%10;
100тки - broj/100;

Пробај вака нешо...

Уште нешто зошто сум нуб уште.

Слешот и процентот што значат?

Коса црта е делење. % е модул( остаток при делење) Во конкретниов случај %10 = остаток при делење со 10.
пр. 13%10 =3

Не знам како да напраам да се проверува дали е внесен број, другото е во ред.
Код:
#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>

int main()
{
    int n, ed, des, sto;
    printf("Vnesete 3-cifren broj: \n");
    scanf("%d",&n);
    if(n<100 || n>999) printf("Ne vnesovte trocifren broj!\n");
    else
    {
        ed=n%10;
        des=(n/10)%10;
        sto=n/100;
        printf("Cifrata na edinici e: %d, na desetki e: %d, na stotki e: %d\n",ed,des,sto);
    }
    system("pause");
    return 0;
}

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom