C/C++

Член од
14 јануари 2008
Мислења
4.251
Поени од реакции
909
Во visual c++ 2005 работат и двете. Само кај првата фали ; после printf... A втората не работи за внесен едноцифрен број (шо е и разбирливо).

A

apidrone

Гостин
Хмм дека мојот компајлер ми дава и во кој ред е грешката, затоа мислев и овој дека има така :)
Ако ти дава во кој ред е грешката, тоа у општ случај значи дека се работи за синтаксичка грешка. Овде е нешто друго во прашање.

Член од
6 јуни 2009
Мислења
3.094
Поени од реакции
445
Да не има некој проблем во задачиве, зошто не ми дава резултат(преку Command Prompt). А го симнав и Dev-C++ и незнам што му е на ниедна програма не ми дава решение:toe: (а у Command Prompt дава).
Идам Compile and Run и ова го пишува доле..
Во првата имам пропуштено една точка-запирка кај printf ама не е тоа проблемот (втората си е во ред). Има негде грешка во поставките на компајлерот или линкерот. Преинсталирај го компајлерот (MingW?) и/или IDE то.
Хмм дека мојот компајлер ми дава и во кој ред е грешката, затоа мислев и овој дека има така :)
Ќе дадеше број на линија да беше грешка во кодот.

Член од
12 април 2010
Мислења
491
Поени од реакции
143
Кој компајлер? да си го симнам :)

--- надополнето ---

А како се компајлира преку Command Prompt? :)
Се симињаше нешто, и у notepad се пишува програмата и се зачувува у C: во јузерот, и после у Command пишуваш gcc името како си го зачувал.c (значи мора програмта у notepad да ја зачуваш како .c ).
Ентер---> и ако нема грешки пишуваш a.exe и готово :tv:

A

apidrone

Гостин
Кој компајлер? да си го симнам :)

--- надополнето ---

Се симињаше нешто, и у notepad се пишува програмата и се зачувува у C: во јузерот, и после у Command пишуваш gcc името како си го зачувал.c (значи мора програмта у notepad да ја зачуваш како .c ).
Ентер---> и ако нема грешки пишуваш a.exe и готово :tv:
I love Linux.
Иначе сите компајлери даваат во кој ред е грешката, ако е синтаксичка.

A

apidrone

Гостин
Ако збориш за таа грешка „ld returned 1 exit status“ тоа не е синтаксичка грешка.

Neno-WH

Anyone interested?
Член од
21 септември 2008
Мислења
281
Поени од реакции
17
Ако може помош за задачава.

Да се напише програма во која од тастатура се внесува трицифрен број, и се печатат цифрата на стотки, десетки и единици, со соодветно форматирање на излез. Доколку не е внесен број да се отпечати Ne vnesovte broj, а доколку е внесен број кој не е трицифрен, да се отпечати Ne vnesovte tricifren broj.

Проблемот ми е како да направам да ги печати цифрите на 100ки, 10ки, 1ци. Како да ги дефинирам?

A

apidrone

Гостин
Ако може помош за задачава.

Да се напише програма во која од тастатура се внесува трицифрен број, и се печатат цифрата на стотки, десетки и единици, со соодветно форматирање на излез. Доколку не е внесен број да се отпечати Ne vnesovte broj, а доколку е внесен број кој не е трицифрен, да се отпечати Ne vnesovte tricifren broj.

Проблемот ми е како да направам да ги печати цифрите на 100ки, 10ки, 1ци. Како да ги дефинирам?
1ци - broj%10;
10ки - (broj/10)%10;
100тки - broj/100;

Пробај вака нешо...

Член од
14 јануари 2008
Мислења
4.251
Поени од реакции
909
Уште нешто зошто сум нуб уште.

Слешот и процентот што значат?
Коса црта е делење. % е модул( остаток при делење) Во конкретниов случај %10 = остаток при делење со 10.
пр. 13%10 =3

A

apidrone

Гостин
Не знам како да напраам да се проверува дали е внесен број, другото е во ред.
Код:
#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>

int main()
{
    int n, ed, des, sto;
    printf("Vnesete 3-cifren broj: \n");
    scanf("%d",&n);
    if(n<100 || n>999) printf("Ne vnesovte trocifren broj!\n");
    else
    {
        ed=n%10;
        des=(n/10)%10;
        sto=n/100;
        printf("Cifrata na edinici e: %d, na desetki e: %d, na stotki e: %d\n",ed,des,sto);
    }
    system("pause");
    return 0;
}

Kajgana Shop

На врв Bottom