Само ова е, нема полево :smir:Кога веќе даваше принтскрин што не го даде и малку полево, да се види во кој ред е![]()
Само ова е, нема полево :smir:Кога веќе даваше принтскрин што не го даде и малку полево, да се види во кој ред е![]()
Хмм дека мојот компајлер ми дава и во кој ред е грешката, затоа мислев и овој дека има такаСамо ова е, нема полево :smir:
Ако ти дава во кој ред е грешката, тоа у општ случај значи дека се работи за синтаксичка грешка. Овде е нешто друго во прашање.Хмм дека мојот компајлер ми дава и во кој ред е грешката, затоа мислев и овој дека има така![]()
Во првата имам пропуштено една точка-запирка кај printf ама не е тоа проблемот (втората си е во ред). Има негде грешка во поставките на компајлерот или линкерот. Преинсталирај го компајлерот (MingW?) и/или IDE то.Да не има некој проблем во задачиве, зошто не ми дава резултат(преку Command Prompt). А го симнав и Dev-C++ и незнам што му е на ниедна програма не ми дава решение(а у Command Prompt дава).
Идам Compile and Run и ова го пишува доле..![]()
Ќе дадеше број на линија да беше грешка во кодот.Хмм дека мојот компајлер ми дава и во кој ред е грешката, затоа мислев и овој дека има така![]()
Кој компајлер? да си го симнамХмм дека мојот компајлер ми дава и во кој ред е грешката, затоа мислев и овој дека има така![]()
Се симињаше нешто, и у notepad се пишува програмата и се зачувува у C: во јузерот, и после у Command пишуваш gcc името како си го зачувал.c (значи мора програмта у notepad да ја зачуваш како .c ).А како се компајлира преку Command Prompt?![]()
I love Linux.Кој компајлер? да си го симнам
--- надополнето ---
Се симињаше нешто, и у notepad се пишува програмата и се зачувува у C: во јузерот, и после у Command пишуваш gcc името како си го зачувал.c (значи мора програмта у notepad да ја зачуваш како .c ).
Ентер---> и ако нема грешки пишуваш a.exe и готово :tv:
Епа мојот е специјален, не ми даваI love Linux.
Иначе сите компајлери даваат во кој ред е грешката, ако е синтаксичка.
1ци - broj%10;Ако може помош за задачава.
Да се напише програма во која од тастатура се внесува трицифрен број, и се печатат цифрата на стотки, десетки и единици, со соодветно форматирање на излез. Доколку не е внесен број да се отпечати Ne vnesovte broj, а доколку е внесен број кој не е трицифрен, да се отпечати Ne vnesovte tricifren broj.
Проблемот ми е како да направам да ги печати цифрите на 100ки, 10ки, 1ци. Како да ги дефинирам?
Уште нешто зошто сум нуб уште.1ци - broj%10;
10ки - (broj/10)%10;
100тки - broj/100;
Пробај вака нешо...
Коса црта е делење. % е модул( остаток при делење) Во конкретниов случај %10 = остаток при делење со 10.Уште нешто зошто сум нуб уште.
Слешот и процентот што значат?
#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>
int main()
{
int n, ed, des, sto;
printf("Vnesete 3-cifren broj: \n");
scanf("%d",&n);
if(n<100 || n>999) printf("Ne vnesovte trocifren broj!\n");
else
{
ed=n%10;
des=(n/10)%10;
sto=n/100;
printf("Cifrata na edinici e: %d, na desetki e: %d, na stotki e: %d\n",ed,des,sto);
}
system("pause");
return 0;
}