Македонците го измислиле цементот!

• Креатор на темата Креатор на темата Bratot
  • Време на започнување Време на започнување
При правењето на плитари (или печењето на вар) постои голема можност да се земе за употреба вид на земја од која се прави цемент. Притоа се приметило дека таа земја се врзува многу појако и одливокот е многу поцврст отколку од обична глина. Ова го наведов само како пример за случаен пронајдок. Но, поверојатно е дека луѓето експериментирале со разни видови земја и различни постапки при нејзината обработка и употреба...

се надевам, ќе се препрочиташ што си напишал, бидејќи малку ти е нешто забегано....
да не одиме офф-топик, ако баш те интересира, тоа за јазикот.....
треба да знаеш дека грците, кои сепак пратат некои работи по нетов, издејствуваа да тоа што го имав напишано за јазикот, да биде избришано од еден сајт, не бидејќи не е вистина или невистина,туку дека наводно сум користел некои нивни материјали, скратено-авторски права.
после навистина разумна дискусија со одговорни од серверот, написите беа вратени, но подоцна пак беа отстранети.....пак поради авторски права, иако морам да напоменам,беа користени материјали само од татковците на Линеар Б, Michael Ventris and John Chadwick и ниеден друг автор, ниту цитат......можам да претпоставам дека одговорниот за тие работи од серверот бил некој со интелигенција рамна на твојата.
денес има само мал дел од тоа, секако малку нашминкано...и опстанува.

секако, останува да ме демантираш, и да ни кажеш, кои тоа наши авторитети или јабанџии земале да го споредат критскиот антички јазик и денешниот македонски јазик....
имаме инстутут за јазик и таму , во нивните дела стои дека тој јазик бил грчки, а потоа и објаснување дека грците дошле после неколку векови.....

za cementot...
податоци дека тоа не е римска измислица има од поодамна....
еве пример

p.s...
dopolna za cementot...
vo Sirija vo Tell Ramad e otkrieno deka var se upotrebuval uste pred 9.000 g, a vo Catal Hoyuk varovniot malter....
ako znaeme deka varta sodrzi soedinenie nareceno CaO .....ili so drugi zborovi toa e soedinenie koi go vikame calcium oxide or calcium hydroxide....
e sega, ako na varot mu dodademe nekoi sostojki, rezultatite gi vikame concrete and mortar.....
e sega, od knigata citame deka "grcite" go izmislile cementot od gasena var ...za da se dekompresira CaO so vulkanski kamenja...rimjanite, namesto kamenja,vulkanska pepel....

p.s..
verojatno arheolozite ke ni kazat deka se pronajdeni glazirani naodi, glazirani,kako porcelanski da se....sekako, uste od pred rimsko i grcko vreme....

--- надополнето ---

p.s...
i nova dopolna za cementot,...misterija
drevnite egiptjani si imale Benben mythology.....
osnovata na toa, da ne objasnuvam mnogu e povrzana so vulkanska pepel,tragi od vulkan.....
kolku jas znam, vo Egipet nema vulkani....
sto ima vrska ova so cementot?...a sto imaat vrska egiptjanite so podracja so vulkan-tragi?

se nadevam, nema da mu kazete na dr. Zahi Hawass

--- надополнето ---

p.s...
malku geologija, hemija, fizika...
calcium carbonate
SYNONYMS OR RELATED TERMS: calcite
CATEGORY: geology
DEFINITION: A natural calcium-carbon-oxygen combination, that occurs in limestone, chalk, marble, dolomite, eggshells, pearls, coral, stalactites, stalagmites, and the shells of many marine animals. Calcite is often the adhesive in composite rocks. The most abundant dissolved solid in dry land groundwater is calcium carbonate. When deposited, this mineral forms the hard, calcareous cement known as caliche. Caliche is a crust of calcium carbonate often present in semiarid or arid areas, either on top of or within the soil.

po nase varovnik....

на англиски Caliche, ....како калиште....неисе...
ej, da gi spomneme tuka Michael Ventris and John Chadwick, "strucnite" po kritski....
The caliche reserves in the Llano Estacado in Texas can be used in the manufacture of Portland cement;....

Која ти е поентата на ова? Каква врска има јазикот и авторските права со цементот (или дека “Усје“ го купија Грците?)?
Од пронаоѓање до поширока употреба може патот да биде подолг (пластиката е пронајдена пред 2000 години, повторно во Александрија, но нејзина масовна употреба имаме дури во денешницава - повтина им била глината, кварцот и нивните производи отколку пластиката). Откривањето на цементот (случајно или намерно) можеби било на повеќе места “истовремено“, но можеби со негова поширока употреба се почнало во времето на една светска, богата империја како Македонската (што има тука за чудење или фасцинирање).

тоа за јазикот,грците,усје...аууууу

ок, цеменнтот бил измислен, направиле што направиле....
и потоа заборавиле....
се ми се чии дека до 17 век по Ристета, никој немал абер за цемент.....

многу чудна работа, цементни зданија насекаде, а луѓето, само ги зјапале и се чуделе, настанала масовна амнезија, .....
замислете, огромни вијадукти за вода насекаде низ европа и блискиот исток, стотици илјадници луѓе ги граделе, имале познавање за цементот, и потоа-мрак....

Добро де, го откриле цементот, знаеле за него и не го заборавиле. Ама широка употреба е нешто сосема друго. Луѓето никогаш не биле глупави, напротив, некогаш биле и попаметни од денес. Развитокот на техничка цивилизација дошол многу подоцна, а развитокот на мозокот завршил многу поодамна (ако воопшто може да се говори за развиток на мозокот - не сум поборник на еволуцијата, тој си бил од почеток со истиот капацитет). Ние денес знаеме само да се служиме со технолошки “џиџиња“, не значи дека сме попаметни од некогашните луѓе.

Ама широка употреба е нешто сосема друго.
dobro, eve dolga upotreba,
20001702.jpg

ne e tolku siroko,
ama e zapletkano,
100013f.jpg

i mnogu visoko...
spain.jpg

рече, џуџиња или џиџиња....
ем џуџиња,под џиџиња....

боде очи...
колку ли мајстори зидале, од сите страни на светот, на сите страни во светот...и одеднаш се замрело.....чудно....

Вечер... прв дознава :)
НОВО НАУЧНО ОТКРИТИЕ

Античките Македонци мешале цемент пред Римјаните

Најновите археолошки пронајдоци во Егејска Македонија докажуваат дека античките Македонци го употребувале цементот цели три века пред Римјаните. Според британската мрежа Би-Би-Си до ова откритие е дојдено во царски комплекс во непосредна близина на скромна гробница, која во Грција е еквивалент на пирамидите во Египет.
- Испитувајќи во регион на едно селце во Егејска Македонија, раководителката на археолошкото испитување д-р Ангелики Котариди констатирала дека дека цементот го измислиле Македонците, а не Римјаните како што се мисли во сегашната наука - известува Би-Би-Си.

Во моментов, кога Грција е пред банкрот, на ова откритие му се дава исклучително значење. Грците се надеваат дека тоа масовно ќе привлече туристи кои ќе сакаат да ги видат градбите од цемент, кои сега се на второ место по значење, по Партенонот во Атина.

Би-Би-Си информира дека д-р Котариди планира наскоро да отвори и една од запечатените гробници во Кутлеш. Таа се надева дека ќе открие огромно богатство, кое припаѓало на династијата на Александар Македонски.

и натаму Вечер се губи среде откривање на Америка
читам и се смеам (на статијата од Вечер)
не можам да се начудам.....кои се тие Антички Македонци?

и натаму Вечер се губи среде откривање на Америка
читам и се смеам (на статијата од Вечер)
не можам да се начудам.....кои се тие Антички Македонци?

Има нешто чудно тука...
Нема антички Атињани, нема антички Римјани, нема антички Германци....
Само антички Македонци..

Овие барем дознале... Иако на 29. јули 2011. :tapp: Можеби досега ја проверувале информацијата, која е првпат објавена на 20. мај 2011 на Македонска искра, а преземена од BBC, каде е објавена на 16. мај 2011.

Понекогаш се чудам, зошто ли постојат македонскиве весници, кога за ништо не ги бива???

Сепак, важно е да се напомене дека Вечер прв дознавал. :pos: :pos: :pos:

Има нешто чудно тука...
Нема антички Атињани, нема антички Римјани, нема антички Германци....
Само антички Македонци..
премногу е сомнително тоа.......тоа го всадуваат некои кои мислат дека Македонците дошле од зад Карпатите...добро...но тоа е веќе друга тема

Архелозите дојдоа до нови откритија во регионот на античка Македонија, во денешна Грција.

Истражувајќи ги градбите во овој регион, Д-р Ангелики Котариди верува дека цементот најверојатно бил измислен од Македонците, а не од Римјаните.

Овие откритија се наоѓаат во кралскиот комплекс во непосредна близина на ридовите кои потсетуваат на пирамидите.
Последните анализи на овие градби покажаа дека Македонците користеле цемент цели три века пред Римјаните, на коишто досега им се припишуваше овој изум.

Д-р Котариди планира наскоро да ја отвори едната од запечатените гробници во Кутлеш, надевајќи се да открие повеќе од богатството кое и припаѓало на династијата на Александар Македонски.

Извор: Македонска Искра
Преземено од ББС

Да го измислиле хамбургерот и мушучката за ловење риба (попознато као мушичарење) за тоа сум чул (даваа на дискавери) али за ова, ако ти ги ги викнам брат ми и татко ми, кои бај д веј се дипломирани архитекти.. ќе ти се изнасмеат прво тебе во фаца што веруваш во вакво срање, а второ овој археологов ќе го прогласат за шарлатан.. затоа „македонштината“ покажи ја на друго место, на пр. на плоштад. а со вакви „научни факти“ (не знам ни дали се проверени) да не се занимаваш. земи читај повеќе..

А кого тоа го интересира што мислат брат ти и татко ти?

Мене сигурно не, а уште посигурно не ББС.

Да го измислиле хамбургерот и мушучката за ловење риба (попознато као мушичарење) за тоа сум чул (даваа на дискавери) али за ова, ако ти ги ги викнам брат ми и татко ми, кои бај д веј се дипломирани архитекти.. ќе ти се изнасмеат прво тебе во фаца што веруваш во вакво срање, а второ овој археологов ќе го прогласат за шарлатан.. затоа „македонштината“ покажи ја на друго место, на пр. на плоштад. а со вакви „научни факти“ (не знам ни дали се проверени) да не се занимаваш. земи читај повеќе..
Ако ги прашаме таквите како брат ти и татко ти, тогаш пирамидите во Египет ги граделе робови, кои 20 години си “делкале“ гранитни блокови со бронзени алатки (која бронза впрочем е 3 места подолу на Мосовата вредносна скала од гранитот), едноставно си немале друга работа па граделе еден куп камења (па таква бесмислена работа немаше ни во старата добра ЈНА). Како и да е, она што “робовите“ го граделе останало со илјадници години, а она што денешниве архитекти и градежници го прават се распаѓа уште недоправено (настрана тоа што е нелегално барем во еден дел), и уште е тотално естетски и концептуално бесмислено направено (“нафрлени“ се во просторот, форми и заграден волумен без некој смисол и практичност). Греота е и катастрофа е што ваквите “дела“ остануваат да го грдат просторот со години и децении - барем до следниот земјотрес:).

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom