Телеком ADSL и OPTIC интернет - генерална дискусија (новости, прашања, проблеми)

• Креатор на темата Креатор на темата vmx
  • Време на започнување Време на започнување
vodkamixx напиша:
Ај пробајте да се конектирате на АДСЛ со posta@mt.net.mk pass: posta

Еј, не знаев дека и на АДСЛ работи ова......:icon_eek:
Мислев дека само на Dial-up работи........

ADSL на 2 компјутери

Pozdrav. Imam ADSL - paket MAX. Mi se javi potreba da go razdelam na uste eden kompjuter vo druga prostorija. NAPOMENUVAM - vo moja kuca i ne na "treti" lica. Imam ADSL modem i ADSL routher, i dvata se D-Link. Problem e sto znam kako da go konfiguriram modemot, no bidejci ne sum rabotel so ruterot, go "otvoriv" vo IE, logirav Admin/Admin, ama......ne odi! Bi zamolil za pomos - kako tocno da go podesam ruterot, da bi rabotele i dvata kompjutera nezavisno eden od drug? Blagodaram odnapred.

Ај полека да завршиме работа. Отприлика би требало да оди вака:

АДСЛ кабел во Модем, кабелот од модемот во Рутарот и после тие кабли се делат на компјутерите.

Што не чини овде? Обично рутарот самиот се конфигурира на конекцијата штом добие струја, имам работено на многу мрежи (ама не на од МТ) и тоа е постапката горе-долу.

Освен ако немаат ставено некоја рестрикција што не ми се верува. Абе ти се стегаш, давај го на трети и четврти лица, јас во комшилук имам луѓе 5 станови се на иста АДСЛ па супер им е.

Pozdrav i da ti kazam - fala ti prvo za ova poslednovo, i me oraspolozi i zdravo nasmea :) Cool rabota i predlog i ke razmislam dobro, samo da go oprajme nekako.....
Gledaj Andronik. Ovoj ruter ima se vo edno - i modem i ruter u edna kutija, vece go spomenav - na D-Link, zatoa i trebaat se cini nekoi vnesuvanja na parametri i negovo konfiguriranje. Znaci nema potreba od poseben modem. Stom go stavis ruterot, modemot se otstranuva, odnosno nema potreba od nego.
Jas ispovrzav se toa tocno i si dobi signali na indikatorite bas kao u modemot sto odi rabotata.
Konfiguracija na mreznata karticka - ista.
Ama vo konfiguracijata na ruterot ima uste nekoi parametri plus, za koi i vo negovoto upatstvo pisuva deka treba da gi reci ISP.....A toa ...neli ne go biva, razbiras...
I znaci, se funkcionira, ama internet - nema, pa nema!
Mislam deka sega podobjasniv malku poprecizno.
Pa..pomagajte i pozdrav.

jas koga imav adsl go srediv so dve mrezni karti...pa bi trebalo da raboti so ruterot...samo mislam deka mrezata treba da ti e podesena kako shto treba...i jas imav vo pocetokot problemi....de imashe de nemashe...ama bataliv adsl staviv cable...taka da sega mi e po kul...

Значи добро се разбираме, се добро правиш колку што можам вака да разберам.

Проблемот верувам дека е - не ти се подесени IP адресите. А за тоа не верувам дека можам да ти помогнам бидејќи не ги знам адресите за АДСЛ-от. Друго шо ми текнува е да ги видиш ДНС адресите на првиот компјутер (онаму каде има интернет дирекно од модем) и да ги искуцаш во интернет опции на другиот компјутер. Ај пробај ова.

Инаку колку што разбрав пред година дена и повеќе, самите луѓе од МТ нудат ако имаш комшија да те поврзат легално да делиш трошок за линијата.

@Allita, fala ti i tebe, ama imam staveno dve mrezni karti i vo dvata kompjutera, se ispovrzano OK, ama ne ide internetot! Stom si zadovolna so cable-ot, neka ti e so sreca i samo napred, veruvam deka ke go resime i mojov slucaj :)

@Andronik, vaka.
I IP adresata, maskata, DNS serverite, gateway-ot, bridge.......se ispodesiv kako sto e vo modemot, ama ima polinja koi sto gi nema vo konfiguracijata na modemot, a bas za tie procitav - vo upatstvoto sto go imam za ruterot, deka ako ima problemi treba da se kontaktira ISP. Oni tamu imaat staveno za primer nesto (vo upatstvoto), ama toa "nesto", ne e izgleda - naseto nesto :(
Sega, da gi prasuvam .... nekako uste ne mi se faca telefonot za ovaa rabota :)
Nego, ako ima nekoj vece vakov ruter, izgleda toj ke ja zavrsi komplet rabotata, a u medjuvreme, sigurno i nekoj od Vas ke gi doznae tie famozni brojcinja.....Pa ako ne vaka, na PP, cisto poradi Forumov mi e, da ne izlezat problemi ako gi pisuvame javno, ama Vie za toa znaete najdobro kako ke treba, pa pomagajte, drustvo....
Pozdrav do site.
ПС.Се извинувам што пишував „вака„ до сега. Од нервоза дури сега приметив и еве - одма поправам. Се надевам - нема замерка :)
И ова не споменав - јас не можам да добијам конекција ниту на првиот компјутер, а камо ли за вториот (преку рутерот). Верувам дека ако се конектирам, ке нема проблеми за вториот.....

А така значи ти воопшто немаш проток. Чудно чудно.

Неможам вака, да можев да седнам пред компјутер можда и ќе ти помогнев.

Ништо, земи телефонот, 0800-12345 вака рано крени ги од кафе пиење и нека ти помогнат.

Поздрав.

Андроник напиша:
Освен ако немаат ставено некоја рестрикција што не ми се верува. Абе ти се стегаш, давај го на трети и четврти лица, јас во комшилук имам луѓе 5 станови се на иста АДСЛ па супер им е.
A kako se dogovarate za transverot, nie bi se ispokarale koj kolku da simne

Dr_ViRuS напиша:
ako ne biva instaliri proxy najbrzo resenie

и барај парите назад од д линк, најглупа фирма се (ова од искуствата на луѓе во моја близина...)
јас имав прокси мрежа, JANA Server, многу едноставно за опслужување / користење. ама рутер е посигурно, зато би препорачал да пробаш со рутерот.

поздрав

Прво, фала Ви многу на сите за советите.
Еве до сега, уште ништо не напраив, сега пак одам со модемот (ADSL).

Ова шо велите за прокси, најискрено - врска немам ни од тоа - едноставно, како и за рутерот - дури сега се јави таква потреба, а што не сум работел и што не знам - не е срамота да си кажам отворено.
Него, Влатко ме збуни малку - јас што progooglav малку, и колку шо видов, да ли може таа работа воопшто да се заврши само со свичер?
Не ли свичерот оди после рутерот - ако има потреба - за уште повеќе линии?
Ако не е така, би те замолил Влатко ова да ми го подобјасниш - значи - модем и свичер, без рутер?
Него, кога сме тука, да Ве прашам уште некои работи, што ми текнаа у меѓувреме:

1. Можно ли е да немам конекција поради тоа шо мрежниот сервис треба да го префрлам од manual на automatic?
2. Гледам - рутерот има хардверски firewall.
Можно ли е јас со софтверскиот firewall да го „зафркавам„ и да му бранам да отвори некој потребен порт?
Ај ке Ве молам - видете и за ова малку и дајте уште некој совет.....

@Андроник, а бе брат.......Верувај најискрено, јас уште веднаш ке го сторев тоа (обично им вртам околу 4, 5 наутро ;) )
Ама уште не ми се фаќа телефонот за оваа работа, ај велам, со Вас ке ја опраиме некако....
Поздрав до сите и уште едно големо - фала за советите :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom