Ласерско отстранување на диоптрија - митови и прашања

• Креатор на темата Креатор на темата Setsuko
  • Време на започнување Време на започнување

Ласерска корекција на видот?

• Да, но само во странство

Гласови: 45 28,7%
  • Да

Гласови: 66 42,0%
  • Не

Гласови: 12 7,6%
  • Не ми е сигурно, незнам...

Гласови: 34 21,7%

• Вкупно гласачи
    157
Значи 3 месеци видот ќе оди надолу, но што во тие три месеци, ќе менуваме диоптер на наочарите цело време или седиме без наочари?

Диоптерот ти е на нула моментот кога ќе излезеш од операционата сала. И што е најинтересно, не те вадат на кревет или во количка, туку најнормално те пуштаат да си одиш сам. Нама завои и фластери. Како си влегол, така излегуваш, само што не смееш да ги отвараш очите. Дури имаат и корпа за наочари веднаш до вратата, да ги фрлиш цвикерите right there and then. :)

Првиот ден се препорачува да имаш некој покрај тебе, да може да ти се најде, да ти даде чаша вода, јадење, да ти помогне со капките, бидејќи се ставаат секој пола саат. Мада и не треба. Јас на пример, сама си бев и сама го истерав целотото тоа, ќе наполниш фрижидер од претходно, ќе спремиш стереото и кулираш 24 саата. Веќе од вториот ден можеш да ги отвараш, меѓутоа првите 3-5 дена никако излегување надвор, исклучиво седење дома, поради ризикот од инфекции. Првиот месец да се избегнува сонце и јаки светлини. Мене на пример ми дадоа специјални наочари со УВ фактор заштита не_знам_колку, коишто ми го покриваа пола лик. Од пола чело, до под носот, забарикадирани целосно и од страна, да не може да влегува светлина и прашина. Со такви може да се шета надвор. Ама пак ќе напомнам, никако во гужви, првите три месеци исклучително мора да се внимава да не се случи несакајќи некоја повреда, оти може големата да излезе. Инаку, животот си тече најнормално.

Мојата операција беше во 10 наутро, веќе во 8 навечер за прв пат малку повеќе ги отворив очите. Просто не можев да поверувам дека можам да ги видам дрвјата во далечина, а да не ми требаат леќи или наочари. Секое едно ливче си имаше посебни контури и јас можев да ги видам. Тој момент нема никогаш да го заборавам, како одново да прогледав. Плус тоа, отпосле, после извесно време ќе сфатиш дека работите се поголеми отколку што порано ти се чинеле, боите се поинакви, поживи. Башка тоа, сеуште на шала велам дека нема ништо поубаво од тоа да се разбудиш навечер за до "кај царот", а попат да не го закачиш малото прсте на некоја маса или стол. :):):)

Видот отпрвин е замаглен, гледаш чисто, во смисла на далечни предмети, ама како преку магла, како да гледаш низ прозор преку завеса. Но, во првите две-три недели тоа ќе изчезне. Потоа, треба некој момент за да можеш да фокусираш, но без да замижуваш (како што си знаеме ние цвикерашите да правиме:)). Едното око ќе може, другото ќе има мака. Па после имаш glare (не знам како да го преведам ова). Нешто како кружни отсликувања околу предметите. И сето ова е нормално во првите три месеци, а потоа видот ќе се стабилизира и се` е како што треба. Исто така, првиот месец има постојано гурелки околу очите поради капките, бидејќи тие се за хидратација и за побрзо зараснување. Тоа е еден, како да кажам, непријатен социјален недостаток, ама ништо страшно. Ќе ставиш тоа "свемирските" наочари и фураш. Јас се шегував дека уште скафандер ми фали и, не светот, туку свемирот е мој. :)

Такој, ако нешто не е јасно, слободно прашајте. :smir:

kolku te koshtashe?
najvaznoto prasanje :)

Дури имаат и корпа за наочари веднаш до вратата, да ги фрлиш цвикерите right there and then.

Просто не можев да поверувам дека можам да ги видам дрвјата во далечина, а да не ми требаат леќи или наочари. Тој момент нема никогаш да го заборавам, како одново да прогледав.

Такој, ако нешто не е јасно, слободно прашајте.
:smir:

хах...можам да замислам какво е чуството..за болдираното секоја чест..хаахах зверови еј, стајле корпа за цвикери...:pos2:

ја не носам наочари,немам проблем,барем до сега, но да те прашам, колку те чинеше? барем приближно кажи:D

ја иам 0.5 .. сеа више мош и кец да е... ќе ми го намалат ли на 0 :) ?

Pearl фала на опширните постови, навистина добив некое посебно чувство додека ги читав, некоја надеж дека ова е реално и дека може да се изведе без посебни компликации.

Ме интересира дали има врска тоа дека после пубертет треба да се оперираш (макар што овој услов го исполнувам, 19 години имам) и дали мора барем една година диоптерот да ти биде стабилен (дека јас многу долго време не ги носев очилата и ми варира)?

И дали има некој што веќе бил во „Визија“ овде во Скопје и се распрашал околу оваа проблематика?

носам наочари веќе 3 години прво почнав од -0.50 и за овие години стигнав до -2 :vozbud: некој нека ми кажи дали има можност да се намали диоптерот со текот на време... или ќе мора операција или засекогаш да носам наочари,леќи... ај одговорете ве молам...

носам наочари веќе 3 години прво почнав од -0.50 и за овие години стигнав до -2 :vozbud: некој нека ми кажи дали има можност да се намали диоптерот со текот на време... или ќе мора операција или засекогаш да носам наочари,леќи... ај одговорете ве молам...

Минусот никогаш не се намалува, најмногу што може да сториш е да ги носиш редовно очилата/леќите за да си го задржиш диоптерот до кој си стигнал, да не расте уште повеќе.

So redovno nosenje moze da se namali dioptrijata ili vo najlos slucaj da ostane ista. Kolku poveke go odlagate nosenjeto tolku poloso zasto so nenosenje dioptrijata se zgolemuva. Naviknuvanjeto e sekogas tesko i normalno koga prv pat stavate naocari e da vi se vrti. Zatoa prviot den se nosat samo pola saat, a sekoj nareden po pola saat poveke.
I ne odete kaj bilo koj lekar, za da imate tocno odredena dioptrija ili barem proverete kaj dvajca, posebno onie sto im davaat 0,25 ili 0,5 i gi prakaat vo nekoja "dobra optika". Tie luge najcesto ne ni imaat potreba od naocari tuku NAMERNO im se dava so cel "najdobrata(t.e.negovata) optika" da profitira.
Pozz i ne se opteretuvajte mnogu so faktot sto nosite naocari. Barem sega ima mnogu zakon modeli sto duri i jas ponekogas dobivam zelba da nosam naocari :)

Pozz i ne se opteretuvajte mnogu so faktot sto nosite naocari. Barem sega ima mnogu zakon modeli sto duri i jas ponekogas dobivam zelba da nosam naocari :)

Земи си рамка со стакло без диоптер :)
Јас сум за ласерско отстранување диоптрија, ама језива ми е помислата да ми брцнат во око, а и нели мораше да имаш над 25 години и мислам година дена да ти е стабилен диоптерот.
Секако јас не би се одлучила за тоа (да, да, страв ми е, без разлика што е безопасно), не ми сметаат наочарите, баш напротив.

Јас сум за ласерско отстранување диоптрија, ама језива ми е помислата да ми брцнат во око, а и нели мораше да имаш над 25 години и мислам година дена да ти е стабилен диоптерот.
Секако јас не би се одлучила за тоа (да, да, страв ми е, без разлика што е безопасно), не ми сметаат наочарите, баш напротив.

и мене ми е страв од ласерско отстранување како и од операција страв ми е да не го загубам целосно видот ( иако мислам дека не е можно ама страв мие )

а наочарите :vozbud: многу ме нервират носам 3 години и смачени ми се...
за 1,2 недели ќе одам да видам за леќи само незнам колку пари се... :salut:

Дап, точно е.

И кога таман мислиш дека си се спасил, ќе ти речат - "Како старееш, така исто се зголемува".
Абе, крвопијци :)
Кога старееш нешто ти се зголемува а нешто ти паѓа :) ама во секој случај лек нема, може само да ве лажат за да ве молзат :tapp:.
Јас носам -1.75 и таа вредност ја имам веќе четврта или петта година а до кога ќе ја имам не знам?

Штом ти предизвикуваат главоболка тоа е знак дека не ти е тој диоптер ставен на стаклата кој ти е препишан или пак неправилно ти е пресметан диоптерот, а во случаојв имаат додадено повеќе -.
Тоа може да биде и ако не е правилно одреден центарот на стаклото, тогаш гледаш накриво или како што вели нашиот народ: Во оризот гледаш ама месото го фаќаш :)

а можам ли минус 2.5 да го вратам назад...без да се вратам у четврто одделение и да ги носам теглите...аххх комплекси тој брат ми за ќотек е теглар теглар:tapp::tapp:

уствари јас сум за ќотек...ама го поебав сега PES му го анинсталирав ахахахаха:zlo::zlo::zlo::zlo:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom