Прашања до атеистите

• Креатор на темата Креатор на темата Дмт
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Види сега кај нас овде има еден гроб на кој што во Недела насабајле човек ако се измие пред изгрејсонце ќе му загинат брадавиците што ги има раце нозе по тело итн. Тоа е вистинито а не е логично.
Можеби за тебе не е логично, но не и за сите. Има разлика од вистина гледана од индивидуално гледиште, и вистина од апсолутно гледиште.
Си слушнал за пласибо ефект?

Види сега кај нас овде има еден гроб на кој што во Недела насабајле човек ако се измие пред изгрејсонце ќе му загинат брадавиците што ги има раце нозе по тело итн. Тоа е вистинито а не е логично.

Секоја ли недела можеш да се бањаш? Сите брадавици ли ги лечи? Секогаш ли излекува? Дали можеш у четврток да „тргаш брадавици?“ Дали си сигурен дека е вистинито?

Си слушнал за пласибо ефект?

А што ако не е пласибо ефект и се прави тој ритуал безволно и без верување во краен позитивен резултат, и истовремено се мисли дека е обична глупост?

--- надополнето ---

Дали си сигурен дека е вистинито?

Не зборувам напразно туку од лично искуство.

А што ако не е пласибо ефект и се прави тој ритуал безволно и без верување во краен позитивен резултат, и истовремено се мисли дека е обична глупост?

Логиката е ограничена со сознанијата и искуствата кој ги имаме за светот околу нас! Што не ја прави спротивна од вистината. На дете од три години му е вистинито но нелогично како татко му ја вози колата, но на таткото му е вистинито и логично.

Арно ама, на здравиот човеков разум, секогаш му треба „...нешто повеќе...„ како доказ за Божјото непсотење, освен простата негација дека „...Бог не постои...„
А дека Бог постои, тоа ни го докажува и колективното/историското сеќавање, кое вели дека откога има човеци на Земјата, оттогаш има и побожност и вера во Бога. Паганите од сите времиња, па и ден-денес, веруваат дека постои Бог, и одеднаш, се јавуваат тазе-неверниците и велат дека нема Бог! Се чини дека бушманите и индиосите, иако се модерни пагани, имаат повеќе вера од џоа јако интелектуалните атеисти.

На здравиот човеков разум, Мики, му треба доказ за постоење. Доказ за непостоење барај од неразумните и неразбраните. 58 страни едно исто и не можеш да разбереш. Предизвиците кои ти беа поставени воопшто не можеш да се натераш да ги перципираш. ...Ај, си викам, да пробам уште еднаш:

ДОКАЖИ ДЕКА НЕ СИ ЛАЖЛИВО ПЕДОФИЛСКО КОПИЛЕ!

Слободно пробај.

Атеисти проверено постојат уште од 6 век п.н.е. (јанизам). Најверојатно постојат и претходно.

Се сложувам дека бушманите и индиосите (кои и да се тие) имаат повеќе вера. Повеќе вера имаат и овие земји:

l5esnetf_0w5azrgnmf6sa.gif

А замисли, само како е да живееш во безбедна, чиста, технолошки и социјално напредна земја, каде индексот на човековиот развој е висок, сиромаштијата ниска, а криминалот главно финансиски:

182458_1760764732989_1055178695_2011021_7605825_n.jpg

Мене ми изглеа, исправиме ако грешам, дека постои некаква значајна корелација помеѓу нерелигиозноста и квалитетот на живот и прогресот.

Ти, што викаш? Можеш ли ти да забележиш некакви законитости тука?

--- надополнето ---

Не зборувам напразно туку од лично искуство.
Затоа и прашевам.

...А замисли, само како е да живееш во безбедна, чиста, технолошки и социјално напредна земја, каде индексот на човековиот развој е висок, сиромаштијата ниска, а криминалот главно финансиски...

Мене ми изглеа, исправиме ако грешам, дека постои некаква значајна корелација помеѓу нерелигиозноста и квалитетот на живот и прогресот.

Едни од тие земји кои ги имаат карактеристиките кои ги наведуваш се Шведска, Финска... но и најголемиот број на самоубиства во Европа имаме токму во тие земји. Зошто?

Едни од тие земји кои ги имаат карактеристиките кои ги наведуваш се Шведска, Финска... но и најголемиот број на самоубиства во Европа имаме токму во тие земји. Зошто?
Нема така, ваљда, брзо да претрчаме. :)

Мислам дека пред да го одговориме ова прашање треба малку да се задржиме на претходното. :) :) .) ...и што мислиш, има корелација или нема, помеѓу нерелигиозноста и квалитетот на живот

и да не искочи педерски, еве кон твоето:

Еве топ-листа на земји според стапка на самоубиство на 100.000 жители.
1. Литванија
2. Јужна Кореа
3. Казахстан
4. Белорусија
5. Јапонија
6. Русија
7. Гвајана
8. Украина
9. Унгарија
10. Шри Ланка

Шо, знам, јес да се тука Јапан и Кореа (каде самоубиството е сосем социјално прифатливо), ама другиве и не ми изгледааат као некои технолошки сили... или како социјално пожелни... шо знам...

А пробај да замислиш у Гана кој ќе го пријави самоубиството на ќерката. Или у Сирија.

Ти што викаш за сето ова? Боље е за тебе земјата во која живееш да е религиозна како Бангладеж и Јемен или религиозна како Шведска и Данска?!? А?

Атеисти проверено постојат уште од 6 век п.н.е. (јанизам). Најверојатно постојат и претходно.

Мислиш на религијата на Махавира, па он нели бил последниот тинтанкара(аватар или нешто слично беше).
Исто и Готам Буда атеистите си го земаат како идол, само што проблем би била реинкарнацијата.

Мислиш на религијата на Махавира, па он нели бил последниот тинтанкара(аватар или нешто слично беше).
Исто и Готам Буда атеистите си го земаат како идол, само што проблем би била реинкарнацијата.

Зошто би била реинкарнацијата проблем. Реинкарнацијата не подразбира постоење на божество... Што е тука проблем?

Зошто би била реинкарнацијата проблем. Реинкарнацијата не подразбира постоење на божество... Што е тука проблем?

Па да, атеизмот во основа е тоа ама во позадина се кријат работи како негирање на се што е спиритуално.
Еве за тебе не сум сигурен ама нека кажат другиве атеисти.

Па да, атеизмот во основа е тоа ама во позадина се кријат работи како негирање на се што е спиритуално.
Еве за тебе не сум сигурен ама нека кажат другиве атеисти.

Ајде нека кажат.

А стварно е чудно што после 15-20 пати пишана дефиниција, објаснети гледишта, луѓето (истите) уште поставуваат прашања за да разберат што е тоа атеист. Многу чудно.

Еве, на едно место пуно дефиниции:

Someone who denies the existence of god
Related to or characterized by or given to atheism
Atheism is commonly defined as the position that there are no deities. It can also mean the rejection of belief in the existence of deities.
A broader definition is simply the absence of belief that any deities exist.

Disbelief in or denial of the existence of God or gods.
The doctrine that there is no God or gods.

Theism is simply the absence of belief that any deities exist

A person who denies or disbelieves the existence of a supreme being or beings.

A person who believes that no god or gods exist.

И еве едно поописно.

Мислам, стварно не е тешко да пишеш ATHEIST и да видиш кои се првите 10 дефиниции. Прочитај внимателно и завбележи дека единствените зборови кои ги носат дефинициите се БОГ и БОЖЕСТВО!!!

Никаде, никој, никогаш не ја става спиритуалноста во контекст на атеизмот!!!

Зошто го правите ова?!?! Зошто на атеизмот му придодавате работи кои не му стојат? Зошто со сила се обидувате да направите од тврдење религија?!?! За да имате утеха ли? Што?

Ајде нека кажат.

А стварно е чудно што после 15-20 пати пишана дефиниција, објаснети гледишта, луѓето (истите) уште поставуваат прашања за да разберат што е тоа атеист. Многу чудно.

Еве, на едно место пуно дефиниции:

Someone who denies the existence of god
Related to or characterized by or given to atheism
Atheism is commonly defined as the position that there are no deities. It can also mean the rejection of belief in the existence of deities.
A broader definition is simply the absence of belief that any deities exist.

Disbelief in or denial of the existence of God or gods.
The doctrine that there is no God or gods.

Theism is simply the absence of belief that any deities exist

A person who denies or disbelieves the existence of a supreme being or beings.

A person who believes that no god or gods exist.

И еве едно поописно.

Мислам, стварно не е тешко да пишеш ATHEIST и да видиш кои се првите 10 дефиниции. Прочитај внимателно и завбележи дека единствените зборови кои ги носат дефинициите се БОГ и БОЖЕСТВО!!!

Никаде, никој, никогаш не ја става спиритуалноста во контекст на атеизмот!!!

Зошто го правите ова?!?! Зошто на атеизмот му придодавате работи кои не му стојат? Зошто со сила се обидувате да направите од тврдење религија?!?! За да имате утеха ли? Што?

Абе јас ја знам дефиницијата ама на поставени прашања како свест, реинкарнација, душа, дух нешто пак имате
заеднички став. Мене не ме занима дали верувате во Бог, ако примети ни едно прашање такво не поставив.
Ама знај дека многу атеисти тука се brainwash по прашања како свест, реинкарнација, душа.........

Абе јас ја знам дефиницијата ама на поставени прашања како свест, реинкарнација, душа, дух нешто пак имате
заеднички став. Мене не ме занима дали верувате во Бог, ако примети ни едно прашање такво не поставив.
Ама знај дека многу атеисти тука се brainwash по прашања како свест, реинкарнација, душа.........

Тоа се најверојатно атеисти кои не обрнуваат мнимание на спиритуалниот дел од себе. Тоа се сетилни луѓе, искуственици на кои интуицијата не им игра некоја посебна улога во животот. Најверојатно никогаш немале никакво психоделично искуство (природно или индуцирано), не почувствувале смрт на егото, не се заинтересирале да побараат ништо вон објективната реалност.

Мене ми е многу безвезе што луѓето кои ги имаат овие искуства истите ги припишуваат на Бог, на божество.

Ако нешто не можат да си го објаснат - оп! Бог е тоа... е каде бее...па уште и брада имал, и ова рекол - она рекол, па ќе те гори у пеколот, па те сака - не те сака... свашта!

Не се откажувајте од она што сте, затоа што ако верувате дека вие сте само хемиски процес ќе ги изгубите квалитетите кои не
прават да бидеме она што сме луѓе кои во себе носат многу Љубов и Светлина.
Ако не верувате во себе и во Бог без разлика каква и да е вашата перцепција за Него тогаш вие не сте воопшто свесни за самите вас
за тоа каква е вашата природа и сте излажани и изманипулирани од ѓаволот или пак сте негови слуги свесно или несвесно.
Затоа не заборавајте дека вашата суштинска природа е Љубовта без разлика какви сте и колку гревови или грешки сте направиле во
вашиот живот. Не го напишав ова за да повредам некого туку да ве потсетат на она што сте, затоа имајте отворено срце за да
можете да препознаете што е вистина а што не е вистина.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom