Извозна стратегија

• Креатор на темата Креатор на темата leandra
  • Време на започнување Време на започнување

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.565
Од кога не испромовираа насекаде низ светот и ни донесоа милијарди евра странски инвестиции,денеска испаднаа бомбастично со најава дека ќе го промовираат извозот на Р.М.Извозни гранки кој ќе видат благодет од овие наши успешни промотери се:Текстил,информатички услуги и земјоделство.
Благодарение на милионите евра кој ги фрливме за да овие се прошетаат,најадат и напијат,еве како бумеранг ни се враќаат резултатите.Тепачка на граница од инвеститори и изјава:Лани сме најдобри со странски инвестиции (Мизо).

Мое лично мислење и апел:
Ве молам не изедовте со даноци,административни такси и слични глупости,барем зачувајте некој денар и за наредни години.Ве молам зошто Македонија нема ниту ќе има извоз во овој склоп од економија/фискална и монетарна економија.ПРЕКИНЕТЕ ДА ГИ ФРЛАТЕ НАШИТЕ ПАРИ!

Џабе молиш , веројатно земјата и народот е таксан кај некој од шеиците во емиратите или катар . Додека не не дотепаат и дотераат на колена за да после не екплатираат како племе сомајлијци нема да прекинат . Меѓувреме гледај си Долина на волците, кога лисјата паѓаат и владини реклами :back:

Најавуваат нови 250 илјади вработувања за следните 5 години.
Јас само би ги прашал,
-Што шмркаат?

Информатички услуги да извезуваме чисто сумњам. Дали имаме доволно кадар за во Македонија, а за извоз да не зборуваме.

:pos: стратегија...добро е има надеж за оваа земја.

Од извоз, едино може ветар и магла да извезуваме.
Ненадминати сме во тој сектор.

Он-топик: се ангажираа промотори за надвор па сега не е фер да не ангажираат некој промотори и експерти внатре.

Надеж во вид на чума која убива само луѓе или неутронска бомба ... за таква надеж збориш?

Тоа не ни бега, ама да лажат уште после се што ни направија!
Нема смисла ни на најголем душман да му го направиш а камо ли на својот народ.
Бетер од овде е само во Африка.....ама не за долго како што гледам

Од кога не испромовираа насекаде низ светот и ни донесоа милијарди евра странски инвестиции,денеска испаднаа бомбастично со најава дека ќе го промовираат извозот на Р.М.Извозни гранки кој ќе видат благодет од овие наши успешни промотери се:Текстил,информатички услуги и земјоделство.
Благодарение на милионите евра кој ги фрливме за да овие се прошетаат,најадат и напијат,еве како бумеранг ни се враќаат резултатите.Тепачка на граница од инвеститори и изјава:Лани сме најдобри со странски инвестиции (Мизо).

Мое лично мислење и апел:
Ве молам не изедовте со даноци,административни такси и слични глупости,барем зачувајте некој денар и за наредни години.Ве молам зошто Македонија нема ниту ќе има извоз во овој склоп од економија/фискална и монетарна економија.ПРЕКИНЕТЕ ДА ГИ ФРЛАТЕ НАШИТЕ ПАРИ!
Во тази криза,некои хора решиха да потрошат(или по точно да ги средат) и последните евро от кредита на ММФ и от обврзниците. Не видовме до този момент да има инвеститорски бум, да видиме отваране на многу работни места, задвижване на икономиката и така натаму... Фали jaсен тренд.
Наредната година можеш сама да се сетиш што ке стане - нова обврзница,ново задолжуване и така...
Време е да се скрати администрациjaта,време е да се запре со буджетниот дефицит и одене ком 0%,а при можност и на излишок.
Во моментот во коjто се сменат играчите, РМ ке се види во чудо от задолжуването што се прави сега. Сега има,ама утре,а други ден?! А коj ке плати рачуна ?
Многу битно да се отговори на прашането зашто немаше инвестиции (основно):
- несигурност
- нема jaсна перспектива
- тежки процедури
- неинвестиционен кредитен реjтинг

Јас изгледа сум била во заблуда дека ние немаме извоз? Очигледно ќе ме разубедат...

Преку ... ми дојдоа сите овие напори на нашава влада со оптимизам да добие некое подобрување во економијава ... ако може да се рече економија јас би рекол бедотија!

Преку ... ми е од ова секојдневно џвакање на политика без разлика дали станува за 15 годишно дете дали за 80 годишен старец дали се работи за пекар хаус мајсотр механичар и да нејќеш те тераат да размислуваш на таа тема !

Додека бев во годините каде што површно ги гледав работите заминување од земјава за мене беше рамно на предаство... сега во тоа го гледам единствениот излез!

Далеку од темава ама морав негде да си олеснам :)

Најавуваат нови 250 илјади вработувања за следните 5 години.
Јас само би ги прашал,
-Што шмркаат?

Кој најавува..каде да се вработат..у државна менза или стопанството... За толку ќе сонуваме, ајде да видиме, помина економската криза, да ги видиме најавуваните проекти... Барем да се најават за наредните 2-3 години..а некои од порано најавуваните да влезат...Ги чекам уште Монтипо , Хаер и Тривју и Искра.. Груевски следниот мандат го добива, а ако не влезат овие,после тоа може да каже астала-виста бејби на власта

Многу глупав оптимизам имаат овие од владата со една подмолна насмевка што значи “Ти само плаќај данот ќе те отерам до питачки стап јас тебе“, а воопшто не е тешко да се отвори една квалитетна фабрика за Ајвар да речиме и да се врши постојан извоз надвор, и не само на тоа . Македонија има глупави политичари а од тоа произлегува и народот што не си ја познава воопшто земјата, најмногу треба македонија да вложи во Археологија, последните археолошки ископувања беа кога Стојан Од Село Прдејци струмичко си ја ораше нивата и најде некое тенџере од 7-ми век и го фрли на буниште, а претходно кога тито градеше патишта кај нас и автопати, во форма на лавиринит, не за џабе беа правени така, се водеа по некој стари мапи за злато.
Незнам како, ама откако сум роден истите политичари ги имаме и истите луѓе се постојано на власт, прашањето е како успеаа тие да се накотат и да ја имаат македонија за НИВНА?

Кој најавува..каде да се вработат..у државна менза или стопанството... За толку ќе сонуваме, ајде да видиме, помина економската криза, да ги видиме најавуваните проекти... Барем да се најават за наредните 2-3 години..а некои од порано најавуваните да влезат...Ги чекам уште Монтипо , Хаер и Тривју и Искра.. Груевски следниот мандат го добива, а ако не влезат овие,после тоа може да каже астала-виста бејби на власта

Еве кажи до кога да ги чекаме.Поминаа 4 години,да не сакаш уште 4 да чекаме?
Не е убаво така да размислуваш и на првиот по 4 му дававме парче не направи.Шанса се дава на некој што работи,а не на некој што продава магла.Отворете ги очите,доста беше од шанси давање,дај да бидеме малку построги.Еве ти 4 години или те бива или не те бива,ај у пм да копаш лозје.Следечи?
(лошото е што нема следечи)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom