Дали сте суеверни?

01. Се мисли дека доколку се види само една чавка сама, носи лоша среќа.
02. Дека доколку на роденденска торта, славеникот со едно дување ги издува сите свеќи (под претпоставка да се повеќе), замислената желба му се остварува.
03. Во Кина, Кореја, Јапонија и Хаваи кај населението постои тетрафобија т.е суеверие кон бројот 4 (секаде каде што треба да се означи нешто со четворка, се означува со петка, а во јапонскиот јазик бројката 4 се пишува исто како и зборот “смрт“)
04. Суеверие кон бројот 13, особено ако се погоди како датум на ден петок.
05. Се мисли и дека американската банкнота од 2 долара исто така носи лоша среќа.
06. Доколку ви се истури сол, очекувајте да се испокарате со некого дента.
07. Чувањето потковица дома (а особено закачена над врата) и зајачка шепа носи среќа.
08. Кршењето огледало носи 7 години несреќа (BORED) За сепак да се спаси ситуацијата, се претпоставува дека треба да се земаат парчињата стакло и да се закопаат за време на полна месечина :toe:
09. Поминувањето под скала, отворање чадор во затворен простор, поставувањето шапка или чевли на кревет, поместување од место и чукнување 3 пати во дрво кога се зборува за нешто лошо се исто така суеверија.
Ај ќе и ги прочитам на сестра ми па да видам дали ќе каже дека сум суеверна. Едниствено што имам приметено: Ако понеделнички се случи нешто, тоа мора да се повтори во текот а неделата. Не дека ептен верувам во ова, ама секогаш е така :nesvest:

Не верувам во такви работи, никогаш не сум ни верувал... Не ми се чини реално, како што спомна некој погоре суеверие = празноверие :smir:

Јас вервам во себе ама другите не ми веруваат, па ја губам и таа мала самодоверба што ја имам

nema potreba da se veruva vo nesto prazno, so pocetok, nekade vo vremeto. Sepak toa se samo izmislici na lugeto bez nekakva istorija, ili nesto slicno kako dokaz za verodostoinstvo.

Jok , само губење време и нервни клетки ...

Ti taka mislis, i tvoeto mislenje se pocituva. A prifakanjeto na drug sovet e sloboden izbor, dokolku nie Crkvata nametnuvame svoe mislenje toa stanuva zavedivanje, prisilno prisvojuvanje zatoa ke se vozdrzam od poveke komentari zaradi zapazuvanje od soblazna, na pomalite vo duhot.Sepak zivotot vo Crkavata e askeza.

тоа чувство може да и донесе само немир на душата. Нема место за суеверие каде што има вера :sun:

само кога мочам под стреа плукам трипати, а од мачки црни не бегам, а често се дешава да ми сечат пат, ама пак си поминувам.

Se slucuva samo nekogash tripati na drvo da cuknam. Od majka mi mi e taa navika. Za drugo nisto ne sum sueveren.

Sueverieto ne e prifateno od Crkvata, pretstavuva lazna slika za vitinata.

sueverie? hm... koa vidam crna macka begam hhihihihihi

nema potreba od strav crnite macki na apat. Ako mackata e crna neznaci deka e nesto posebno macka si e macka.

омфг!! хехе доста работи прочитав , има сигурно некои и баба шо не ги знае :)(или сепак не верувам:))
не верувам во ништо, глупо ми е сето тоа, аааа од контакт ме вади
навечер не се сечело нокти, или пак не се гледало во гледало...
леле а друго баба шо ми има кажано, ко се мажела, ко дошла дома, ја удриле со глата од оџак, за да бидит домаќинка, и да не ојт по гости, да си седит дома:uvo:

SO nema samo starite babi da izmislat.:pos2:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom