Како е да се работи за Мајкрософт

• Креатор на темата Креатор на темата A__
  • Време на започнување Време на започнување
да прва година сум средно. И нема причина да му завидувам на Бил Гејтс, нека ги направи неговите продукти open source и ќе го сакам највише на свет :)

KaiTekk Ја разгледува темата Како е да се работи за Мајкрософт 62.220.***.** Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.8.0.2) Gecko/20060308 Firefox/1.5.0.2

Како да те разберам со ова дека си против Мајкрософт?

Se soglasuvam so KaiTek ....do nekade ..covekot e najbogatiot covek na svetot ...najbogata kompanija ....barem malce da se poeftini nejzinite produkti mama mu....Ne mora open sours ama poeftino nema da mu steti ic :)

Marlboro-light напиша:
Se soglasuvam so KaiTek ....do nekade ..covekot e najbogatiot covek na svetot ...najbogata kompanija ....barem malce da se poeftini nejzinite produkti mama mu....Ne mora open sours ama poeftino nema da mu steti ic :)

Што знам.. поефтино.. Колку кошташе лиценциран Windows? околу 200 евра или грешам?
Што правиме со другиот софтвер? Цел свет ни е крив?

KaiTekk напиша:
да прва година сум средно. И нема причина да му завидувам на Бил Гејтс, нека ги направи неговите продукти open source и ќе го сакам највише на свет :)
Што корист имаш ти од тоа друже? Да не го плаќаш прескапо Виндоусот? Да не го плаќаш воопшто?

Навистина не те разбирам...

немора сите продукти да ги објави со open source, само некои од поважните или пак делови од нив. Зошто на пример не објави одреден дел од windows xp кодот,а ? Мораше да се чека по 1 ипол година руски хакери да пробијат во кодот па дури тогаш да откријат дел од него. Плус тоа би било на некој начин едукативен чекор, на тој начин програмерите би научиле нешто повеќе за кернелот и за тоа како функционираат оперативните системи произведени од машинеријата на мајкрософт.

Андроник напиша:
KaiTekk Ја разгледува темата Како е да се работи за Мајкрософт 62.220.***.** Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.8.0.2) Gecko/20060308 Firefox/1.5.0.2

Како да те разберам со ова дека си против Мајкрософт?
Имам 40 гб хард диск поделен на 3 партиции од кои едната ми е full, втората ми е целосно исполнета со големи парчиња софтвер и видео материјал за учење, а третата со песни. Сакав да ставам Linux ама увидов дека немам простор. Ќе чекам до декември кога ќе земам нов PC. Andronik, инаку имам испробано неколку дистрибуции на Linux Live CDs без притоа да го инсталирам на системот. Linux е на рангот на Windows, можеби некој ден ќе биде и подобар.

Acid напиша:
И уште еднаш, какова ќар ќе имаш ти од тоа? :-)
хм.... којзнае, можеби KaiTekk програмира во C/C++ ?
Додуше малце C++, поише C. btw, не само јас туку целиот свет на системски и апликативни програмери би имал некаква корист.

Да се работи за Microsoft е стварно сон на секој информатичар (како што рече Acid). А ти КaiTekk ако толку сакаш да го видиш кодот на Windows XP или Vista фати работно место таму па ќе ти го покажат ;) Од каде сета оваа огорченост кон Microsoft па имаш само 15 години, согледај ги малце подобро работите неоди со главата в ѕид. Замисли како би било да го немаше Microsoft?

Јас би рекол, кога ќе создадеш нешто подобро од тоа по кое сакаш да плукаш, или барем да се приближиш со квалитетот до тоа - тогаш имаш дозвола да плукаш.

Не сме ние тие што треба да сереме за Мајкрософт, поготово ние Македонците. На прсти може да се набројат луѓето што имаат лиценциран Виндоус.

deXterche, изгледа не го прочита мојот претходен пост кој го модификував малце за тоа колку сакам да работам во мајкрософт :) . Хм... јас не велам дека мајкрософт треба да исчезне, само едниствена работа ме е претераната комерцијализација. Ништо повеќе ниту помалку. btw, ако го немаше мајкрософт, секако дека ќе го имаше линукс. :)
Edit: Уф ме испотивте неможам више да се расправам. Може краен заклучок од мене? Некои сте за Мајкрософт, некои сте за Линукс, јас не сум против мајкрософт туку против неговата преголема рекламација, комерцијализација и необјавувањето на барем дел од source code на неговите постоечки апликации. Го подржувам линукс бидејќи е open source, развиван од developers низ целиот свет и нашироко подржуван со многу дистрибуции. Ова е мојот краен збор за оваа тема и неможам више да се расправам живци ми се искинааа :)

Хехе. Каитекк, немам ништо против тебе. Многу ми е криво што си конфузен и многу работи не ти се јасни.

Што мислиш, зошто сите опен сорсери го бараат кодот на Мајкрософт? Кој би придобил со неговото откривање? Корисниците? Не. Истите оние кои пекаат по него, опен сорсерите.

Тебе не ти јасно дека Линукс е оперативен систем кој исто така се плаќа. Да. Во Германија, САД и слично една линукс дистрибуција чини од 70 до 120 долари. Со тоа добиваш подршка за софверот. Ако ја спуштиш дистрибуцијата од ФТП, кај ќе бараш помош, од мене и од Princ? :) Истата работа е и со Мајкрософт, дури е и поолабавена. Имаш нелинценциран софтвер за кој имаш потребни апдејти, совети од стручњаци и слично. За 99 посто од апдејтите нормално.

Acid напиша:
На прсти може да се набројат луѓето што имаат лиценциран Виндоус.

Јас сум горд корисник на лиценциран XP Home.

Ми се прави муабет за ова, ама навистина избегавте барем од ОВАА тема. Ај лека-полека привршувајте, да истресам пепељарите, да излуфтирам и да одам да спијам.
Некој ако сака, може да отвори посебна тема од оваа на која ќе правиме муабет за тоа кој ОС, зошто...
Поздрав.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom