Како е да се работи за Мајкрософт

• Креатор на темата Креатор на темата A__
  • Време на започнување Време на започнување
znam chovek koj raboti kako produkt menager za server software kaj Microsoft. Vekje 7 godini kako shto e tamu. Iako ne go fati prviot bran, koga windows eksplodirashe. Tie shto bea kaj Microsoft se umorea od "zneenje shushki" Vo toa vreme pomegju 95ta pa do 99-2000 i poniskite funkcii dobivaa sluzbena kola. Kolegava moj go promashi toj bran poshto pochna odkako Microsoft pochna da odi konstantno. Za nego Microsoft e religija, site produkti shto i da e ta software ili microsoft komponentite, tastaturi gluvchinja se zanego najdobroto. nema podobro od Microsoft. Za mene prednosta beshe kako student se nabapkav preku nego so side winderi i prvite optichki gluvci so logo, poshto samo za vraboteni...shto se odnesuva do slobodnite pijaloci toa e normalno vo americhki firmi iako se vo evropa. vo Minhen duri Microsoft ima otkupeno inicijali na registarskite broevi..koga kje vidish registracija (germanskite imaat slichno kako i makedonskite samo prvo bikvite pa posle brojot...imate videno od gastarbajterite:-))

M-MS-brojka...znaesh deka e od mikrosoft..samo BMW po nekoj benz ima isto..

I jas sum vo edna golema korperacija so nad 10000 vraboteni, edna od najjakite ako i ne sme najaki vo nashava bransha. Ima dosta slichnosti so Microsoft. Besplatni treninzi za Time menagment, communication itn. itn. Voda, Kafe, Sokovi...socijalni vecheri vo skapi restorani. sekako deka ima i limitacii (staklen chovek)...normalno korperacija e kako drzava so CEO i hirearhija koja lichi na edna drzava.

Mene lichno mi se dopagja neformalnosta vo firmava pa i na teren so lugjeto shto ne e normalno vo evropa, ili specijalno vo germanija. Sekoj so sekogo da se ligavi so gospodine, i gospogjo drm drm..kaj nas od najniskiot do najvisokiot menagjer sekoj e na ti i toa ushte od prviot den. Drugi prednosti koi vakvite firmi gi davaat na rabotnicite, vo zavisnost od funkcijata se mobilka...ne gledam kolku minuti so kogo i kade razgovaram...lap top (se menuva na sekoj 2 god) zlatna kreditna za po pat da se najde...praviloto vazi shto ti treba za da rabotish bez ogranichuvanje zemi...samo ne preteruvaj..Eden kup Merchenadising, majci kapi koshuli, tashni papki...ne samo od nas nego od kongresi seminari itn..

Kancelariite shto ovie firmi gi imaat vo evropa se povekje orientirani na prodazba, servis pa taka da lugjeto patuvaat mnogu..neznam kaj ne bev niz evropa..sekoj nekolku meseci se odi vo centralata vo amerika na "treninzi"..
shto se odnesuva do rabotnoto vreme vo pravo e chovekot..."sloboda" ima kolku sakash..odam vo biro koga kje stignam..ponekogash ama izleguvam i vo 11 navecher...vo sabota i nedela spremam prezentacii..

sepak vo globala e pozitivno i toa specijalno koga kje se skine nekoj rekord vo profitot...

Сите оние кои нема да сакаат да го читаат англискиот текст, da_be_man им обезбеди поинтересен на македонски. :) Браво da_be_man, одлично искуство.

Андроник напиша:
Сите оние кои нема да сакаат да го читаат англискиот текст, da_be_man им обезбеди поинтересен на македонски. :) Браво da_be_man, одлично искуство.

najdobroto e shto srekjavash lugje vo sekoja drzava i preku toa odish vo socijalen pogled napred...nemash povekje predrasudi, kosmopolitski mislish, ne te interesira mnogu istorija politika..

sovet moj grejte ja stolicata...kje se isplati!! po moznist zavrshetokot da e na zapad ne kaj nas..kolu i da ve koshta eden den i toa kje se vrati.

edit: со еден збор, го мразам мајкрософт и се што е околу него.

KaiTekk напиша:
подобро ќе работам во полско веце отколку да работам за мајкрософт.
подобро ќе работам за демонот отколку да работам за бил гејтс.
подобро ќе го ширам отворениот код отколку тоа срање windows..

Ај сега да не те наречам глуп и слично, но овој коментар ти е претерано глупав. Зошто не би работел за Мајкрософт? Немаат добра плата, немаат добра перспектива, или? Го прочита добро текстот? Виде колку благодети има човекот од таа работа?

Бил е демонот? Човече, ја менувам изјавата од погоре. Ти си многу глупав човек.

И шо ќе постигниш со ширење на опен сорс кодот?

Андроник напиша:
Ај сега да не те наречам глуп и слично, но овој коментар ти е претерано глупав. Зошто не би работел за Мајкрософт? Немаат добра плата, немаат добра перспектива, или? Го прочита добро текстот? Виде колку благодети има човекот од таа работа?

Бил е демонот? Човече, ја менувам изјавата од погоре. Ти си многу глупав човек.

И шо ќе постигниш со ширење на опен сорс кодот?
Завидливост, завидливост....

Од моја страна?

Андроник напиша:
Од моја страна?
Не бе, кај од твоја. Во твојот пост нема елементи кои наведуваат на завидливост. На Бил Гејтс му завидува тој што си го цитирал - КаиТекк

KaiTekk напиша:
подобро ќе работам во полско веце отколку да работам за мајкрософт.
подобро ќе работам за демонот отколку да работам за бил гејтс.
подобро ќе го ширам отворениот код отколку тоа срање windows.
Еј еј, не претерувај и ти. На секој компјутерџија му е сон да работи во Мајкрософт, или нешто слично. :wink:

луѓе како личност го мразам мајкрософт. Не само што го мразам, туку и лут сум му. Не сум му завидлив, туку едноставно сум му лут бидејќи продава комерцијален софтвер а притоа не објавува ниту дел од кодот. И тоа ти се нарекувало добра компанија. Мајкрософт е најкомерцијалната компанија на светот!!! Мое мото е ширење на open source кодот. И не ми е грижа колку тој човек заработува или слично, били има пари да ги плати сите со неговите милијарди долари. ГОСПОДЕ, мислите дека се се врти околу парите? Не ме убедувајте, бидејќи никогаш нема да застанам на страната на мајкрософт. се залагам за open source community и мразам претерана комерцијалност. Па заради ова мајкрософт доби и неколку тужби поради претерана застапеност и рекламација на неговите продукти!!! Не ми е до мајкрософт, туку до таа Е..НА претерата рекламација и желбата секогаш да се биде number 1. Андроник, Acid, Топка, Принц ако вие сакате светов да оди во тој правец во таа насока што мајкрософт ќе биде волкот, а ние јагнињата слободно ве подржувам во тоа. Но јас не му посакувам таква иднина на компјутерскиот свет.

Темава е КАКО Е ДА СЕ РАБОТИ ЗА МАЈКРОСОФТ, не е "опен сорс - зошто за/против". Вратете се на цицките сега.

А друже Каитек, ти Виндоус користиш или?

Јас сум за тоа секој труд да биде награден. Да сум на местото на Бил, нормално дека и јас би го продавал тоа што го бараат корисниците. Сакаш да го даде кодот? Која би била поентата?

Да не сакаш и јас да го објавам кодот на Кајгана? :wink:

Него, сериозно, вратете се на темата.

ок тогаш избриши го моето прво мислење и сите коментари до ова (моменталниов) пост. Искрено, ова многу ме изнервира. Луѓе се фалат како е да се работи за мајкрософт. Голема работа!!! Последното нешто што ме интересира е мајкрософт а не па неговите вработени за тоа како им е да работат за таква набилдана фирма. Човекот нормално дека ќе има благодети, и на мене мајка ми да ми беше милијардер и јас ќе имав благодети од неа. Андроник , едноставно свати ме и почитувај го мојот личен став за таа компанија. Не барам повеќе од тебе.

KaiTekk напиша:
ок тогаш избриши го моето прво мислење и сите коментари до ова (моменталниов) пост.

Нема потреба да го бришеме мислењето де, твое си е. :wink:
Ако сакаш ти избриши си го. Мада добро би било да стои.
KaiTekk напиша:
Искрено, ова многу ме изнервира. Луѓе се фалат како е да се работи за мајкрософт. Голема работа!!! Последното нешто што ме интересира е мајкрософт а не па неговите вработени за тоа како им е да работат за таква набилдана фирма. Човекот нормално дека ќе има благодети, и на мене мајка ми да ми беше милијардер и јас ќе имав благодети од неа. Андроник , едноставно свати ме и почитувај го мојот личен став за таа компанија. Не барам повеќе од тебе.
Не да е голема, туку ОГРОМНА работа е. Мене ова ми личи на доста љубоморен пост друже... На ништо друго.

Работиш ти негде?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom