Зависници од пари.

• Креатор на темата Креатор на темата bucio
  • Време на започнување Време на започнување

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Некако и филозофска тема е малку ама нека стои во економија.
Повеќето од нас ги имаат слушнато фразите во врска со парите никогаш доста и човечкото око е ненаситно. Ама тоа се фрази од зависници од пари кои што ги употребуваат како сите останати да се како нив. Овде не станува збор за луѓе кои што работат и се трудат да заработат за достоен живот, туку за супер богати луѓе небитно дали по наши или по светски стандарди. Еве инспиративно клипче гледајте го и можи дебата за темава:

Вообичаено е своите болни навики и погледи на животот елитата преку машинеријата за перење мозок да ги проектира на населението.
Кое за жал без критичко гледање на ситуацијата ги прифаќа таквите лоботомии,за на крај цената да ја платат самите жртви.

Инаку човекот е видеото го има и на документарецот Meltup,мислам дека е исечок ова, кој е заинтересиран нека го погледне,навистина има добро инфо...

било која зависност е болест, па макар и зависност од пари. межутоа, добро прашање е дали тие што имаат многу пари, и прават уште повеќе пари се стварно зависници? кога во ситуација е централизирано во светот единствен двигател на било која работа се парите, не можеш да го обвиниш некого дека имањето и сакањето на многу пари е болест т.е. зависност... според мене, тоа неможе да се окарактеризира како нешто што треба да се лечи и дека е премногу настрано. имањето многу пари е сигурност. на денешно време, а и пред 30 години исто било, имањето на што повеќе пари е повеќе сигурност. и пред 100 години немало пари, имало алтани, грошеви и карагрошеви... беговите биле болни и зависници од злато? не, туку си средиле да имаат голема сигурност.

така да дај ми ти на мене 100 милиони евра, јас ке ги вложам и да ги направам 200 зашто така сум по сигурен за мене, моето семејство и мојата иднина. а после тие 200 ке ги вложам за да ги претворам во 500 милиони за да обезбедам и за внуците... дали тоа ме прави мене зависник од пари?

мислам дека гералд селентин уствари само напразно збори и си крева сопствен рејтинг обидувајки се да убаци некаква приказна со остри зборови на новопронајдена болест така да ја наречеме, зависност од пари...

било која зависност е болест, па макар и зависност од пари. межутоа, добро прашање е дали тие што имаат многу пари, и прават уште повеќе пари се стварно зависници? кога во ситуација е централизирано во светот единствен двигател на било која работа се парите, не можеш да го обвиниш некого дека имањето и сакањето на многу пари е болест т.е. зависност... според мене, тоа неможе да се окарактеризира како нешто што треба да се лечи и дека е премногу настрано. имањето многу пари е сигурност. на денешно време, а и пред 30 години исто било, имањето на што повеќе пари е повеќе сигурност. и пред 100 години немало пари, имало алтани, грошеви и карагрошеви... беговите биле болни и зависници од злато? не, туку си средиле да имаат голема сигурност.

така да дај ми ти на мене 100 милиони евра, јас ке ги вложам и да ги направам 200 зашто така сум по сигурен за мене, моето семејство и мојата иднина. а после тие 200 ке ги вложам за да ги претворам во 500 милиони за да обезбедам и за внуците... дали тоа ме прави мене зависник од пари?

мислам дека гералд селентин уствари само напразно збори и си крева сопствен рејтинг обидувајки се да убаци некаква приказна со остри зборови на новопронајдена болест така да ја наречеме, зависност од пари...

...и тие 500 накај милијарда...да се обезбедат и правнуците...а таа милијарда - две, да се обезбедат и пра-пра внуците...
Никој кој прави толкави пари нема мотив да обезбедува внуци и правнуци.
Мотивот е моќ и контрола која произлегува од тие пари,а не некаква сигурност.

:vozbud: нели не си зависник нели можеш да престанеш кога сакаш:pos2:

Хахахха ќе дојдеш и до 50 милијарди како Бил Гејтс.
И внуците пак нема да видат аир од тоа.
Светот е малку поинаков од тоа што се учи у школо и што го кажуваат на телевизија.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom