Несакана бременост! Што после тоа ?

• Креатор на темата Креатор на темата c i t r o
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
20 септември 2008
Мислења
12.776
Поени од реакции
9.904
Локација
Скопје,2014-та
Незнам дали има ваква тема,или слична...ја отварам.

Се работи за конкретен проблем (очекувам ваше мислење):

Мој добар другар е пред еден огромен проблем,најверојатно (пошто на цурата и касни 23 дена) затруднил девојка,со која кратко време е во врска, ама најлошо од се е тоа што тој има 22 а таа 18 и двајцата не се спремни за брак,таа уште учи, и двајцата абер немаат од деца.. Тотална конфузија го зафати другар ми.
Она ги има сите симптоми на трудна жена ( гадење, зголемен апетит, глава ја боли)..итн. Ме интересира дали може бременоста да се прекине во рана фаза,имам чуено дека можело со лекарства(незнам дали е точно) , ама без абортус..
Или па нема чаре, ќе мора очигледно кум да бидуам :)

Шала на страна, нека абортира тогаш, или нека се консултира со доктор ако може некако со лекови да се прекине бременоста арно, ако не другарчето ќе го отвори парчникот и ќе фрли некоја пара за абортус..

А на другарчето, обавезно ќе му дојдеме на погреб. ;)

Опомена од администратор:

- Следна ваква заебанција (избришаниот дел - ти знаеш кој) на сериозна тема те носи на подолг одмор од форумов.

Темава не е за шала.

Цитро биди кум бе,поарно тоа отколку вакумирање на 2-3 месечен фетус(таков е абортусот буквално фетусот го вшмукуваат како што прави правосмукалка со ѓубрето.),а тој дечкото е 22 години-значи нека преземе одговорност а не да бара опции меѓу кои и некои сметани за кукавички,па потоа абортусот е ризичен и за женската(може да ја остави неплодна)...инаку има вака многу примери-и имам приметено едноставно овие самата ситуација ги тера да станат "повозрасни" психички,така да ако има соодветни околности-трк на свадба:)

П.С нека направи девојката тест за бременост.

Инаку има апчиња-до 8 недели...

The Abortion Pill:
Medical Abortion with Mifepristone and Misoprostol

What is the Medical Abortion?

Medical Abortion (brand name Mifeprex) is a form of early abortion caused by the combination of two medications, mifepristone and misoprostol that is an option for women who are 8 weeks pregnant or less. Also known as RU486 or medication abortion.

During the first appointment at the clinic you receive the mifepristone pill to take orally. Then 24 to 72 hours later, in the privacy of your own home, you take the the second medication, misoprostol. Misoprostol causes contractions resulting in a miscarriage. When used in combination, mifepristone and misoprostol are 95-97% effective within two weeks. Mifepristone and misoprostol are FDA approved.

How Does It Work?

Mifepristone blocks the hormone progesterone needed to maintain the pregnancy. Because this hormone is blocked, the uterine lining begins to shed, the cervix begins to soften and bleeding may occur. With the later addition of the second medication, misoprostol, the uterus contracts and the pregnancy is usually expelled within 6 to 8 hours.

Because the woman chooses when she takes the second medication within the time frame of 24 to 72 hours after the first medication, she has some control over the timing of when she expels the pregnancy and experiences the side effects of bleeding and cramping. Some women choose the Medical Abortion because of the privacy it offers. Some women feel empowered by taking an active role in the process.

Use

At your first appointment at the clinic, an ultrasound is performed to confirm you are less than 8 weeks pregnant. You then speak with an experienced counselor who explains how mifepristone and misoprostol work and makes sure you get answers to all of your questions. Your health history is carefully reviewed and if you meet the criteria, the doctor will give you the mifepristone to take orally. You are also given one bottle containing four tablets of misoprostol to be used 24 to 72 hours after taking mifepristone. If this first dosage fails to induce a miscarriage, please call the clinic to receive instructions on using your back-up misoprostol tablets.

What To Expect

Upon taking mifepristone at the clinic you may begin to bleed. As each woman's body is different, bleeding varies from woman to woman. Some may experience light bleeding much like spotting towards the end of a menstrual period. Others have heavier bleeding like their regular menstrual period, or like a heavy period. Some women do not experience any bleeding until taking the misoprostol.

Upon taking the second medication misoprostol tablet, cramping, bleeding, and clotting may begin as soon as 20 minutes. Within the next 6 to 8 hours, most women will miscarry. Cramping may come in waves with increasing and decreasing intensity. You can expect bleeding heavier than a menstrual period with large clots. During this time, you will pass the embryo although you may not see it since it is very small. The amount of bleeding when using the Medical Abortion is greater than with aspiration abortion.

Aftercare

A follow-up exam is scheduled for two weeks later to make sure the process is complete. If you have not yet miscarried, we will perform a aspiration abortion. A very small percentage (5%) of women do not pass the pregnancy tissue and need a suction procedure to complete the process.

Мразам линкување- ама во конкретниов случај тука пишува повеќе за несакани дејства,влијание на долг рок...и.т.н

Мислам дека имаше и апче за уништување на сперматозоидите, ама тие само функционирааат ако се напие цурата во првите 24 часа, така да сега нема фајде од нив. ;)

Инаку, ако и касни на цурата повеќе од 3 недели, тогаш ептен се големи шансите да е трудна, иако мене ми се дешавало со цура да и касни по неколку недели и пак да испадне да не е трудна. Зависи од самата девојка, метаболизмот, организмот, стрес, ти реков-ми рече, затоа најпаметно е еден тест за бременост за да бидат сигурни или евентуално на гинеколог.

Ај малце сеа да ги искараме ;): чим знаат да водат љубов тогаш не се веќе деца. Остај ти приказните „мали се, ова она“. Треба да знаат дека сексот не е само клецање, туку си носи и последици кои во случајов треба да си ги сносат. Имав другарка една која од првиот сексуален чин одма остана трудна. Јбг се попалиле, кондомот го заборавиле, мислеле невина па нема шанси, ама ете сеа си чуваат дете. ;) Така да „тражили сте-гледали сте“.
И не верувам дека таткото на девојката ќе дозволи да прави абортус, јас не би дозволил ако изговор им е „мали сме уште не ни е време“.

Не се деца ако девојката има полни 18 нема ни потреба да има дозвола од родителите за абортус. Ако не се спремни за брак или поточно дете нема ни потреба да го прават тоа па не сме побогу во 19 век.
Мислам дека беше 50 евра абортусот пред неколку години во државна клиника, сега немам појма како се цените ама не верувам дека е некоја недостижна сума. Имам слушнато за деј афтер пилула но за бременост од неколку недели не знам поинаков метод.
Уште една работа па нека купат тест за бременост од аптека мајка му 100 денари пари е за да се потврди бременоста или пак да се издишат.
Гадење и повраќање не се јавува по 3/4 недели бременост или пак многу ретко повеќе е пласебо ефект од психолошкиот притисок.

Значи пред се да направат тест за бременост. Можно е да не и се редовни периодите, па да е само лажна тревога. Мене ми се има случено да и касни на девојката бивша 4 месеци, дури и план ми направи домазет да бидам(пошто не бевме од ист град)! И на крај испадна, дека некое хормонално пореметување имала. Иначе, и незе и се гадеше, се онесвестуваше и сл. ама сето тоа е психа. Значи, тест за бременост обавезно!

Ако е бремена, ајде, ништо страшно, ќе јадиме питулици :)

Ти споменаа тест и преглед на девојчето што е и најадекватно.

Едноставно на преглед мора да одат, а за гинеколошки (и било какви) прегледи постои дискреција и професионален однос лекар-пациент (кај повеќето лекари). Самиот контакт и разговор со стручно лице, покрај дијагноза и справување со проблемот, често има и психолошки ефект.

Овде не знам со совет кој би помогнал (освен ако најде линк или статија од други сајтови) со свое искуство, но и тоа искуство е ограничено, т.е. секој случај е засебен. Апчиња или чаеви не би се осмелил да споменувам...кратко и јасно -на специјалистички преглед и се што е потребно таму ќе се информираат.

Самолекување и слушање совети од некои случаи или од интернет страни е опасно и за моменталното здравје и за понатамошна можност за забременување.

После несакана бременост иди несакан брак кој завршува со посакуван развод

• Ми се допаѓа
Reactions: DL5
Незнам дали има ваква тема,или слична...ја отварам.

Се работи за конкретен проблем (очекувам ваше мислење):

Мој добар другар е пред еден огромен проблем,најверојатно (пошто на цурата и касни 23 дена) затруднил девојка,со која кратко време е во врска, ама најлошо од се е тоа што тој има 22 а таа 18 и двајцата не се спремни за брак,таа уште учи, и двајцата абер немаат од деца.. Тотална конфузија го зафати другар ми.
Она ги има сите симптоми на трудна жена ( гадење, зголемен апетит, глава ја боли)..итн. Ме интересира дали може бременоста да се прекине во рана фаза,имам чуено дека можело со лекарства(незнам дали е точно) , ама без абортус..
Или па нема чаре, ќе мора очигледно кум да бидуам :)

Значи сеуште не е сигурно дека е бремена пошто не е многу 23 дена каснење менструација.

Како и останатите перпорачувам тест(било каков)сите се ефикасни.
Ако е бремена,друг начин не постои освен абортус.Во првиот месец,плодот е голем колку орев,така да што и да употребиш сигурно ке има несакано дејство.Доколку веќе не постои шанса да го задржи,поарно со абортус отколку со чаеви,апчина или закачалки.

Јас,секако сум против абортус,па со среќа:helou:

и јас сум против абортуси. Да беше мое, ќе го сакав. и кум ќе беше цитро и така натака.

како што кажа смарт ес погоре, и јас имам читано за тие апове до 8-мата недела

Ама има ризик ако се врши абортус на прва бременост, го знаеш тоа, така?

--- надополнето ---

Мислам дека имаше и апче за уништување на сперматозоидите, ама тие само функционирааат ако се напие цурата во првите 24 часа, така да сега нема фајде од нив. ;)

Инаку, ако и касни на цурата повеќе од 3 недели, тогаш ептен се големи шансите да е трудна, иако мене ми се дешавало со цура да и касни по неколку недели и пак да испадне да не е трудна. Зависи од самата девојка, метаболизмот, организмот, стрес, ти реков-ми рече, затоа најпаметно е еден тест за бременост за да бидат сигурни или евентуално на гинеколог.

Ај малце сеа да ги искараме ;): чим знаат да водат љубов тогаш не се веќе деца. Остај ти приказните „мали се, ова она“. Треба да знаат дека сексот не е само клецање, туку си носи и последици кои во случајов треба да си ги сносат. Имав другарка една која од првиот сексуален чин одма остана трудна. Јбг се попалиле, кондомот го заборавиле, мислеле невина па нема шанси, ама ете сеа си чуваат дете. ;) Така да „тражили сте-гледали сте“.
И не верувам дека таткото на девојката ќе дозволи да прави абортус, јас не би дозволил ако изговор им е „мали сме уште не ни е време“.

Да, ама тоа е day after апче, на девојкава и касни 23 дена :)

Темава не е за шала.

Цитро биди кум бе,поарно тоа отколку вакумирање на 2-3 месечен фетус(таков е абортусот буквално фетусот го вшмукуваат како што прави правосмукалка со ѓубрето.),а тој дечкото е 22 години-значи нека преземе одговорност а не да бара опции меѓу кои и некои сметани за кукавички,па потоа абортусот е ризичен и за женската(може да ја остави неплодна)...инаку има вака многу примери-и имам приметено едноставно овие самата ситуација ги тера да станат "повозрасни" психички,така да ако има соодветни околности-трк на свадба:)

П.С нека направи девојката тест за бременост.

Инаку има апчиња-до 8 недели...

Мразам линкување- ама во конкретниов случај тука пишува повеќе за несакани дејства,влијание на долг рок...и.т.н

И јас сум многу против абортусот, едноставно абортусот го сметам за убиство...ама едноставно не иде ни деца да чуваат дете.. зш и двајцата се прилично незрели за таа работа, ко ќе ги видиш ќе кажеш овие се тинејџери кои прв пат се залапале у парк на клупа :) Иначе треба да прави девојката тест, пред се веднаш треба да оди на гинеколог,ама уште една беља..таа е на гости во странство со нејзините и додека не се врати ништо од тоа.. само му вади памет преку телефон..душата на конец му виси :)

--- надополнето ---

и јас сум против абортуси. Да беше мое, ќе го сакав. и кум ќе беше цитро и така натака.

како што кажа смарт ес погоре, и јас имам читано за тие апове до 8-мата недела

Од кумство не бегам :)

И јас сум многу против абортусот, едноставно абортусот го сметам за убиство...ама едноставно не иде ни деца да чуваат дете.. зш и двајцата се прилично незрели за таа работа, ко ќе ги видиш ќе кажеш овие се тинејџери кои прв пат се залапале у парк на клупа :) Иначе треба да прави девојката тест, пред се веднаш треба да оди на гинеколог,ама уште една беља..таа е на гости во странство со нејзините и додека не се врати ништо од тоа.. само му вади памет преку телефон..душата на конец му виси :)

--- надополнето ---

Од кумство не бегам :)
Дај кажи и дека и во странство има тестови за бременост,достапни се насекаде,не се скриени.
Може сама да излезе и да си купи.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom