Царска Русија ги создала Бугарите и Бугарија во 19 век

• Креатор на темата Креатор на темата bitushanec
  • Време на започнување Време на започнување

bitushanec

Борец за човекови права
Член од
17 јануари 2006
Мислења
3.741
Поени од реакции
815
Најдов интересен текст од The Brisbane Courier од 1878 година, каде се опишува како царска Русија сакала да го бугаризира македонскиот град КАВАЛА, за да излезе на ова егејско македонско пристаниште, но и како Русија планирала да ја замени Турција на Балканот, како ја создала Бугарија, која требало да биде руска провинција потчинета на рускиот цар.

Веќе пишував дека царска Русија по секоја цена сакала да се домогне до егејските пристаништа во Македонија. Сите руски поморски пристаништа во текот на есента и зимата биле замрзнати и вон употреба, освен Црноморието, од кое пак Русија немала слободен меѓународен излез, поради Отоманската контрола на Босфор.

Таквата лоша логистика на Русија била катастрофална не само по руската економија, туку и по опстанокот на самата држава, оти не можела зиме ниту да увезе жито за да го прехрани своето население. Поради овие егзистенцијални прашања, Русија очајно се стремела да излезе на Средоземието македонско.

Затоа и политиката на Русите, од Петар Велики до последниот Романов беше во барањето на некоја причина да се замеша во внатрешните работи на Отоманската империја, за да го оправда својот агресивен акт, за постигнување на горенаведените цели (“Раѓањето на македонската нација“, Драган Ташковски, стр. 129).

Со создавање на голема Бугарија контролирана од Русија, со излез на Солун и отвореното средоземно море, Русија ќе си ги решела своите логистички проблеми.

Еве што пишува The Brisbane Courier од 8 мај 1878 година, на страна 3:

"virtually placed under Russian control ; Bulgaria made a Christian principality, garrisoned by Russians, and converted by Russian officers, officials, schoolmasters, and priests into a Czarish dependency. To complete the Slav nationality of the new state, all Mohammedans have to sell their property, or in other words will be compelled to leave in three years at the latest.

There will be no connection 'between Bulgaria and the Sultan, except, tho payment of an annual tribute.

There will be a prince elected by the Bulgarians, if someone can bo got mean enough to accept the offico ; and there will be a Russian governor over and above the prince for at least two years. As the new principality is to extend to the Egean Sea, Kavala and some other excellent harbors close to the Dardanelles are practically annexed by Russia...

...The plan to keep the Straits open for mer- chantmen, even in time of war, by rendering it difficult to stop the export trade of Southern Russia, was intended to deprive Eng- land of one of the strongest weapons she has to wield against her adversary. The Bulgarisation of Kavala would give Russia a harbor in the Egean. The annexation of Turkish Armenia would place the Persian trade in Russian hands. The establishment of a Russian governor in Bulgaria, whether called prince, hospedar, or what not, would expose Constantinople to hourly danger, and Slavify the Balkan peninsula to an extent calculated to encourage the Slavonic element in Austria, and accelerate the decomposition of that empire.

In a word, would virtually replace Turkey, and weigh down Aus-tria till she had no alternative, between entering into a sort of compulsory alliance with the Czar, or else engage in mortal combat with that mild and notoriously benevolent personage."

Извор: The Brisbane Courier (Qld. : 1864-1933), Wednesday 8 May 1878, page 3

http://newspapers.nla.gov.au/ndp/del/printArticleJpg/1371880/3?print=n

А коj ja создаде онаja Бугариja и ониja бугари от IX до XIV век?
Та тогава немаше Русиja да ни создаде :)
Па нормално,докато немаш армиja и флота да дадеш да те чува некоj... Нормално е да получиш обука от некого исто...

Не,не баш ми е чудно ако не играт на картата Русиja ги создаде... што правоме?! Русиja се создаде како држава доста след Бугариja и ми е интересно да чуja става коj ни е создал преди Русиja... :)
Това са класически митове и легенди.... от знамената,та през државата,па после през jaзика,па после през генетиката.... можам свободно да ги крстам "македонски митове и легенди".

Та тогава немаше Русиja да ни создаде :)
Па нормално,докато немаш армиja и флота да дадеш да те чува некоj... Нормално е да получиш обука от некого исто...

Таа Бугарија од 8 до 10 век ја создадоа бугарите- кои беа турки.

Бугарија од 12 до 14 век ја создадоа власите и куманите (турци).

Сега сите тие бугари и кумани се нарекуваат ГАГАУЗИ, православни турки се и зборат турски јазик.

Еj,човека като те слуша и лиги ке му текнат от устето...,а мед от срцето.
Само се чудам, тиja турки како така се претопиха така брже и приеха словенството,па и словенскиот jaзик,па и со кана беха на една маса словените, па и болjaри му станаха...
Словените не учествуваха во создаването на државата?
Интересно исто тезата-царja от влашки произход и целата држава влашка или куманска :pos2: Ах,каква логика,ах,ах....:pos2: Мит до мит мила моja маjнолио....
Истото е кадо да речим днес премиера ти е со чуджо државенство или друг етнос,па цета држава е таква.... Логика да има некаква? Една голема 0

А кој ги создаде македонистите на Славејков, а?

"Многу пати имаме слушнато од Македонистите дека тие не биле Бугари, туку Македонци, потомци на древните Македонци..."

"Сме слушнале и друг доказ. Некои македонисти се двојат од Бугарите врз друга основа, според која тие се чисти словени, а Бугарите се татари и не знам ти што."

http://mk.wikibooks.org/wiki/Македонското_прашање_-_Петко_Рачев_Славејков

Абе остави ги браќата малку да натрупуваат самочуствие ако и да е на наш грб, тоа и нема на кој друг, ако не на брата си да си го ... Гледај дека од всекаде ги лашкат, на луди ги прават, маката им е голема. Ако тоа им помага - нека. Не е убаво, ама ... Заеби.

Каква загриженост за доброто на Македонците. Ме расплака. :nesvest:

А кој ги создаде македонистите на Славејков, а?
Нека де не забораваме какав е Славеjков во целина...
Уште повеке прочитаj статиjaта на Славеjков от вестник "Македондиja" от 18 I 1871 година. и ке ти стане jaсно.

1. Само се чудам, тиja турки како така се претопиха така брже и приеха словенството
2...па и словенскиот jaзик,па и со кана беха на една маса словените
3. Словените не учествуваха во создаването на државата?
4. Интересно исто тезата-царja от влашки произход и целата држава влашка или куманска :pos2: Ах,каква логика,ах,ах....:pos2: Мит до мит мила моja маjнолио....
Истото е кадо да речим днес премиера ти е со чуджо државенство или друг етнос,па цета држава е таква.... Логика да има некаква? Една голема 0

1. Ми не се претопиле така брзо. Се претопиле претежно луѓето од благороднички родови и на повисоки позиции иако и овде имало противења (знаеш за ликвидацијата на незнамколку десетици турки семејства кои не сакале да ја сменат верата). Другите си останале православни турки а еден дел со доаѓањето на нивните браќа Османлиите се исламизирал (погледни ја концентрацијата на турско население денес во Бугарија).
2. А со кого да бидат? Со Византијците војуваа па мораа локалното население кое некои го нарекуваат Траки да го придобијат на своја страна и да го прифатат јазикот за државен бидејќи Византија веќе спроведуваше верско-просветни мисии помеѓу словенското население, беше покровител на создавањето на првата словенска азбука и дозволи превод на црковните списи на словенски јазик (јазикот на македонските словени и не на некакви бугари и затоа нема логика да се нарекува старобугарски). Ако не се случеше ова бугарската држава на Балканот ќе доживееше потполен распад и можеби ќе се наоѓаше северно од Дунав.
3. Во создавањето на првото царство немаа некоја позначајна улога. Потоа учествуваа во создавањето на многу царства и империи ама тоа ништо не докажува.
4. Интересна ти е тезата: неколку десетици илјади чергари и коњушари заедно со царот од бугарски ппроисход и ајде сите до Драч и Босна станаа Бугари.Логика да има некаква? Една голема 0

Ах,колко устроумно. Та последно не разбарвме дали словените имали нешто обшто со создаването на државата,заштото jaс велам дека имали...уште повеке во создаването на бугарскиот народ,та повелете......
А што да зборуваме,когато чаргарите немали цар..... Па дори коректната терминологиja ти бега....
Да не зборуваме да ми кажеш какви са тези македонски словени и нивниот jaзик....
Според вашите теории немало словени во Македониja, а това били македонци... та последно македонски словени или македонци?
--- надополнето ---

Ме интересира зошто постот ми е избришан?
Заштото на некои тези не се дозволува да има контратези.

Веќе ти одговорив ако не биле словените Бугарија не ќе опстоела.

Ме заболе дали бил цар или шаман, знам дека биле дивјаци.

Македонци е етничко-национална одредница, а словенството е културолошки термин за чие потекло и значење има повеќе теории, ама за тоа на други теми.

Факт е дека идејата, митовите и легендите за Бугарија на три морета била под директно покровителство на Руското Царство. Како што не беше можно Бугарското Царство да се консолидира без да ја промени официјалната религија и јазик така беше и незамисливо постоењето и создавањето на Бугарија во 19 век без руска поддршка.

Ти прво не правиш разлика между множество и подмножество.
Второ докажано е дека не са били диваци,а доста цивилизовани и напреднали во некои области на науката.Таков пример ти е астрономиjaта,земеделството и селекциjaта на земеделски производи например.
Интересно,когато Бг е била на тиja 3 морета,дали имаше Руска држава?
Едно е руска подржка,а совсем друго е руско создаване. Правиш разлика?
Ние винаги сме признавали руската подржка.

Не,не баш ми е чудно ако не играт на картата Русиja ги создаде... што правоме?! Русиja се создаде како држава доста след Бугариja и ми е интересно да чуja става коj ни е создал преди Русиja... :)
Това са класически митове и легенди.... от знамената,та през државата,па после през jaзика,па после през генетиката.... можам свободно да ги крстам "македонски митове и легенди".

Според вашата историја,колку што ми е во сеќавање,цар Борис нели ги покрстил бугарите...a за да бидат покрстени,логично е претходно да биле некакви други.

http://bg.wikipedia.org/wiki/Покр'стване_на_Б'лгарија

И не ми е уште јасно и никако да ми се разјасни како потекнувате од прабугари,а денес сте наводно славјани....

Што имате обшто со т.нар. прабугари,па ги имате за дел од вашата историја?!

Чудно,доста чудно...

Ох,во бугарската држава има и преди това христиjaни. Имало е други религии,но прв Борис разбира потребата от една религиja и баш затова према за официална религиja христиjaнството, наполно спротивното прават волжките бугари,които приемат ислjaма како религиja например.
Прабугарите са донесли државноста.Словенските племинja просто не са познавали устоите на државата. Морето от народа на државата са си били словените. Што обшто има едно подмножество со едно множество?
Интересен факт е дека голем дел от бугарски владетели преди Борис са били христиjaни. Един таков владетел е самиот Аспарух,друг ти е Кубрат...

300px-Tsar-liberator-imagesfrombulgaria.jpg

Мислам кого лажете, и чив газ лижете цјало време?

Руската улога е неспорна во смислувањето на бугарската нација, само се препнаа на турското им име и корени.

Кај се видело болгар славјанин и христијанин?

Един споменик е целиот ти доказ? :) Ке ме утепате.... след 3 години тогава jaс да ви покажувам офицерскиот дом и да правам сличните тези?
Па наполно нормално,този истиот ни помогнал да се освободиме... ти што очекуваш да плукаме по него?
Каj се било видело - след Х век насам и тук и сега.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom