Ние користиме српско фонетско писмо, (буквите „Љ“ „Њ“, „Ѓ“, и „Ќ“).Азбуката требала да се базира на моделот на Мисирковата азбука, претставена во делото „За Македонцките Работи“ издадено во Софија 1903 година.
Затоа и биле додадени тие букви; за да не биде ептен по урнекот на српската азбука, македонската.Иницијатор за воведување на „'“ (ер) е Венко Марковски кој е еден и од креаторите на македонската азбука.
Инаку на сликава е прикажана првата македонска азбука, креирана во ноември 1944 година.
Но, набргу заради неговите ставови бил прогласен за „бугарофил“ и бил осуден на робија во Голи Оток.Откако излегол од Голи Оток, ја напуштил Југославија и отишол во Бугарија каде останал се до својата смрт, во 1988 година.Таму за бугарското радио неколку дена пред неговата смрт има изјавено дека „македонска нација не постои и дека таа е измислена од Коминтерната“ што било доста нормално земајќи ги в’предвид условите во кои бил и самиот Марковски.
Инаку, македонската азбука требала да биде креирана по моделот на азбуката што ја користел Мисирков во неговото дело „За Македонцките Работи“ издадено во Софија 1903 година, но не е направено тоа зошто „книгата била пронајдена во педесетите во бугарските архиви“.Тоа било оправдувањето.
Еве ви примерок оригинален од книгата:
http://img706.imageshack.us/i/zamakedonckiteraboti.jpg/
А има и тврдења дека Мисирков ја базирал оваа азбука исто така врз српското фонетско писмо на Вук Караџиќ, но мене не ми се верува.А и да ја базирал, ако некој ја читал во оригинал книгава ќе разбере дека македонскиот јазик се разликувал од бугарскиот и српскиот, биле слични но не и исти што е доволен доказ дека имало македонски јазик, како и македонска азбука.
Како и да е Србите и Бугарите немаат една буква што ја имаме ние, а таа влече корења уште од почетоците на кирилицата, а тоа е буквата: „Ѕ“
И пред да се појави Вук Караџиќ, и Србите користеле букви кои што се користат денеска во бугарската азбука; исто така и они ја користеле ЕР па тоа не ги прави нив Бугари.
Така да нема од што да се срамиме, ако гледаме така на работите тие букви потекнуваат од наши просветители и од ученици на наши просветители.
И Хрватите и ден денеска ја користат глаголицата (само во еден град каде и менито по рестораните им е на глаголица), па тоа не ги прави нив Македонци.А еве ви една слика од Загреб што ја земав во 2007 година кога бев во една нивна катедрала:
http://img232.imageshack.us/i/p1010180v.jpg/
Но, престанале да ја употребуваат од 18 век.
И сега јас според ова треба да тврдам дека Хрватите имаат македонска азбука и затоа треба да ги сметам за Македонци?!
Глупости, ова го пишувам дополнително зошто гледам наоколу некои тврдења...
Нема од што да се срамиме тоа е словенско писмо, а ако гледаме така на работите да не беа наши просветители немаше да постои тоа писмо.
Инаку сега не треба да се додадат овие букви во нашата азбука, ќе се предизвика хаос.Добра си е оваква каква што е азбуката ништо не и фали.