Што би промениле во вашите училишта/факултети?

• Креатор на темата Креатор на темата ThA-BiTcH
  • Време на започнување Време на започнување
Jakov напиша:
ГУЦ на времето беше престиж пустото сега последниве 10-15 години е кој се изгубил таму го бараат со чесни исклучоци. Али ете добро е барем имате апарат за кафе. Кога јас пред 4 години го предложив тоа таму ме направија будала.
Епа Јаков извини ама работите од пред 4 години до сега се промениле и тоа бајаги.
ГУЦ е единствено градежно училиште во Македонија кое изобилува со талентирани и креативни деца!
Не можеш така да збориш за ова школо, пошо е стручно. А богами нема никој да ти учи струка ако не го бива.
Жими тоа во Струга што е исто градежно, со 1 клас само.
ГУЦ е и ден денес престиж, само зависи кој како гледа на работите

Не ме влечи за јазик. Добро е да се бранат боите на своето пколо дефинитвно. Имаш поддршка.

Јас во Корчагин прво би сменил неколку професори зашто тие треба да те мотивираат да учиш и да го сакаш нивниот предмет, а не да лечат комплекси на тебе и некои според мене кои едноставно не се доволно компетентни да предаваат и да ја објаснат лекцијата како што треба. Истотака некој од предметите би ги ставил во изборни наместо морални и би вовел и некои други нови изборни предмети како на пример електроника зашто голем дел од учениците таму после сакаат да продолжат на електро. За ентериер и други работи не зборам зашто тоа и не ме интересира толку. Евентоално хигиената во вецињата да се подобри

Јас во моето улилиште ќе направам да има повеќе дисциплина затоа што сите имаме униформи а ни петтооделенците не ги носат.

sve bi promenila,od profesori do raspored na casovi i predavanje,pa ne tretiraat ko da sme studenti,a ne ucenici.preteruvaat stvarno!inace zboram za Boris-ekonomskoto

Vo mojot nisto osven da vovedam priement ispit po francuski jazik za sekoja sekcija (bez nikakva razlika) so cel da se napravi dobra selekcija na PISMENI lugje. A vo Makedonija bi pocnal od Ministerot pa se do sluzitelite : se e za menuvanje!

Служителите и така и така ги менуваат, не за друго за да го намалат бројот на административни работници(кој идиотизам,а?).
Инаку еве малку предизборно ама барем малку надеж, дека нешто ќе се смени во нашите школи на план на подобрување на инфраструктурата.
80 школи во Македонија ќе добијат од 10.000 до 30.000 долари за модернизација и реновирање. Ова е одлука на владата. Вкупно владата има обезбедено 19 миљони долари но тие ќе се торшат постепено и во фази.
За што и како ќе се потрошат парите ќе решаваат директорите на школите кои ги добиле парите. Сега ќе се види на дело кој е добар директор(домаќин) кој е партиски послушник(арамија).

krusha03 напиша:
Јас во Корчагин прво би сменил неколку професори зашто тие треба да те мотивираат да учиш и да го сакаш нивниот предмет, а не да лечат комплекси на тебе и некои според мене кои едноставно не се доволно компетентни да предаваат и да ја објаснат лекцијата како што треба. Истотака некој од предметите би ги ставил во изборни наместо морални и би вовел и некои други нови изборни предмети како на пример електроника зашто голем дел од учениците таму после сакаат да продолжат на електро. За ентериер и други работи не зборам зашто тоа и не ме интересира толку. Евентоално хигиената во вецињата да се подобри

И јас учам во Корчагин и се сложувам со Круша. Стварно има некои типови кои не заслужуваат да живеат, а камоли да предаваат. Само тестови за нивната компетентност и еднаш или двапати годишно да се подложат на психијатриски прегледи. Исто така за да имаат малце почит кон учениците, може да се создава ранг листа на професорите. На пр. првите 5 професори добиваат тој месец 10-15% повеќе плата, а последните 5 10-15% помалце плата. Ако некој професор трипати по ред е меѓу тие последни 5 лета од работа, додека тој што е трипати по ред меѓу првите пет има покачување на платата за 15%. Ако ова се воведе тогаш на сите ќе им биде на прво место ученикот, а не да добиваш одговор "имаш учебник, прочитај"

jas iskreno sve bi smenila za nastavata vo makedonija. mislam deka najneefikasen sistem imame, iako tolku mnogu se bara od nas. dobro vo mojot slucaj se barashe poshto ne sum tamu. ali tie godini shto gi izuciv tamu pekol mi bea...e ovoa bi smenila:
1. da se izbrkaat site nesposobni nastavnici, skoro site nad 50 godini. site tie nastavnici bile porasnati vo vremeto koga ushte gi tepale decata so bezbol palki, pa sea i nas taka ne tretiraat. imav nastavnichka shto so kluchevite ne gagjashe po glava (ebate privrzokot 20 klucha na nego tezheshe 2 kila). isto taka i profesori shto site znaat deka se iskompleksirani. kaj mene u shkolo imashe edna profesorka shto nemashe raka, i tipkata beshe psihopatka, zhiveeshe sama ne omazhena nishto. i si gi lecheshe kompleksite na nas, od tolku generacii shto pomina nema eden chovek da prashash da ti kazhe neshto fino za nea. druga pak mazh i se samoubi, i taa godina 50% od uchenicite gi kutnala, gi ostavila na polaganje.
2. da se premine povekje na praksa otkolku na uchenje napamet. site tie godini shto gi izuchiv u makedonija, sea samo znam da ti kazham deka armijata na ace nash se vikala falanga. i to...dzabe ne tutaat so fakti i trista gluposti koa na krajot na denot ne ti trebaat site tie fakti, ti treba da znaesh kako da ja izvrshish nekoja rabota. imaf edna nastavnichka po istorija shto ne terashe na pamet da gi uchime lekciite. edno 15tina lekcii po red. i koga ke pochneshe chasot, ona koga ke vlezeshe vo uchilnicata, morafme site da stanime i u hor da i gi recitirame lekciite. ako te vide edno zborche da zgreshish i kec ti stavashe. i do den deneska gi pamtam lekciite i znam da gi izrecitiram, ali vrska neam shto sum zborela. onaka samo vrezani mi se u glava bez nikakvo znachenje.
3. da se namalat predmetite shto se uchat i da se fokusira na nekolku glavni predmeti. koa prashuvam nekoi drugari/drugarki shto mi se zapishani na pravno ili matematichki smer kako im ide shkoloto, sekad ke mi kazhat leleee iam dvojka u __________. i ke mi tropnat nekoj chas shto mi treba rechnik za da utvrdam shto e chasot. i ke gi prasham shto uchat na toj chas, i oni ne znaat da mi kazhat. a i plus, zashto ti se tolku jazici da gi uchish? francuski, angliski, latinski, upm. fokusiraj se samo na eden za da mozhesh da go nauchish total, a ne na 20. jas znam koga gi uchef site tie epten gi meshaf.
4. bi go eliminirala sistemot na isprashuvanje i povekje bi se fokusirala na testovi posle sekoe poglavje. znachi li deka ako ednash si nauchil lekcija i te isprashale i ti stavile petka, deka ti zasluzhuvash petka za u svidetelstvo? jas znam nekoi lugje shto edna lekcija ke nauchat na pochetokot na godinata, ke krenat raka ke dobijat 5ka, i posle do krajot na godinata kniga ne otvaraat. a isto taka i nekoi ne uchat cela godina 1 i 2ki vlechat, i posle na krajot ke se nabubaat po site predmeti ke krenat raka i op, site 5ki u svidetelstvo. ednostavno ne e fer. a nekoj uchel cela godina za dzabe.
5. najbitno! - da se vadi prosek od site ocenki za da se namalat "namestenite" oceni. jas dodeka bef tamu abe se utepuvav od uchenje ali na krajot si dobivav site 5ki. ali koga ke videf nekoj shto vrska si nema od zhivotot, edvaj nauchil da chita i pishuva i samo izlevanjeto mu e u glava, i cel e 2ki nareden, ali mama i tato si se dobri prijateli so klasniot i mu gi redat ocenkite, krfta mi se digashe. na krajot na godinata i jas i on so isti oceni, ako nego knigite mu se pravo novi ushte od celofanot ne mu se izvadeni.

abe da mozham od koren sve bi smenila za nastavata u makedonija, zatoa shto dzabe ni ja troshat inteligencijata. site vikat amerikanci glupi vaka onaka mnogu im e lesno shkoloto, no jas posle site tie godini vo makedonija, koga dojdof tuka konechno se osetif intekeltualno stimulirana. a makedonija ima mnogu potencijal poshto sme edna od najinteligentnite zemji vo svetot, samo nema kako da ja razvieme taa inteligencija so ovakov sistem na shkoluvanje

Crazy напиша:
Ако ова се воведе тогаш на сите ќе им биде на прво место ученикот, а не да добиваш одговор "имаш учебник, прочитај"
И што правите после тој негов одговор?
1. Читате од учебник
2. Го пцуете кретенот зад грб
3. Го огласувате проблемот со тој наставник, запознавајќи ги другите ученици и службите во школото со ситуацијата

Епа ќе го земам за пример мојот факултет.

Градба како градба добра е, нема што да се бунам за градбата и ентериерот на факултетот, важно е да е функционално.

Но на факултетот нема доволно училници, а има премногу студенти и така да професорите се караат кој прв ќе заземе некоја училница за да одржи час.

Во компјутерската лабараторија нема доволно компјутери, па така да мора по 2-3 студенти да седат на 1 компјутер. Но студентот како посматрач што би научил на компјутер ако не „чачне” сам нешто.

Некои професори се праат газди, па така да ако пример нешто не напишеш како што треба во тетратка професорот те брка од час. Јас не сум дошол на факултет за да ме избркаат од час бидејќи сум напишал нешто грешно во тетратка, јас сум дошол за да научам, и ако нешто не ми е јасно професорот да ми покаже или сум напишал грешно да ме исправи.

Скриптарницата е многу мала и работи само една теткица во неа, и ако ти треба нешто итно да земеш од скриптарницата, а има гужва пред неа ќе треба да чекаш додека не дојдеш на ред. Скриптарница како скриптарница би требало да биде поголема и да работат повеќе теткици за да нема чекања и гужви.

Нема соодветен кадар, има повеќе професори отколку асистенти и пример се полага некој испит, а има премногу студенти кои го полагаат тој испит и некои студенти ќе треба да чекаат додека заврши една група па да влезе друга.

Организацијата е на многу ниско ниво, распоредите на часови и испити се менуваат скоро секоја недела, а нема еден единствен распоред кој би бил за цела година, и така студентот се чувствува како изгубен.

Што да кажам друго, тоа е... на другиве факултети незнам како е, но на Технички е вака.

starite profesori pod itno treba da idat vo penzija!lugeto se mentalni veke,ne mozat da se kacuvaat po skalite,edvaj zborat a koga ke kazat nesto site begaat na distanca...definitivno starite profesori treba da se odmorat veke ednas!!

eci^^^ напиша:
starite profesori pod itno treba da idat vo penzija!lugeto se mentalni veke,ne mozat da se kacuvaat po skalite,edvaj zborat a koga ke kazat nesto site begaat na distanca...definitivno starite profesori treba da se odmorat veke ednas!!
Воуууу, девојче/дечко(што и да си). Кај си растено бе....ццццц
Као Шлаки си ...уште форум за стари лица да побараше...:pos: :pos: :pos:

Promena vo fakultetot? DA gi namalat taksite.A za drugo gradba,wc,profesori,kolegi, obezbeduvanje itn.se e ok.I da bese u Makedonija ke bese uste podobro.
A za ucilistata mislam deka treba da se vovedat jazicni gimnazii...sum cula deka imalo nekade vo makedonija no na edna raka ili prst da gi izbroes.Mene mi e nedostatok sega toa sto celi 8 godini ucev ekonomsko,posto nemase nekoe podobro resenie i sega na francuski....mi falat casovi po jazik.Koga vo pocetokot ne rasprasuvaa koj sto ucel i kade i kako...koga kazav deka sum ucila 8 godini francuski site si gi okokorija ocite...mislat kojznae kolku znam ja.....a vsusnost bev za prvo nivo spored "francuskite" standardi....e tuka lugjeto si ucele 4 godini na primer no po 6h nedelno a nie po 90 minuti nedelno i posle ne znaeme i ni fali nesto...emi sega so da pravime...a i mozebi ovie predmetive so se nepotrebni treba da gi isfrlat...so ke ni e odbrana i zastita na primer?Za vojna li se spremame?Ta neli mir treba da gradime?
Drugo smetam deka treba malku da pointeresno da predavaat profesorite....ne e se vo teorijata mai kaj ni e praksata?Nema koga ke otideme na rabota da ne teraat ovaa i ovaa lekcija da mi ja raskazes ili daj mi definicija za neznam sto....ma daj molim te!A i so fajde ako ja naucam napamet lekcijata i posle koa ke izlezam od pragot na ucilisnata vrata ne se sekavam ni na edna definicija?Ne e se vo toa .....
Dajte malku po prakticno be lugje.....taka nikade nema da stigneme.....e poradi ova nikogas nemav 5 vo uciliste atoa sto ne se soglasuvav so profesorite deka treba da naucam od a do sh so site interpunkciski znaci.Zatoa samo 3-ki si redev ko sinzir.E samo francuski si imav 5...toa me zanima.....da ne se falam de.
Drugo mislam deka bi trebalo da se razdeli makedonski jazik i literatura na makedonski jazik i drug predmet literatura...zaso taka em sme 0 vo gramatika em niedno delo ne znaeme koj go napisal...(zboruvam kako obicno toa izgleda ima i isklucoci deca de)...No sega razbrav duri na fax deka mi fali gramatiak...mozda e bilo i do profesorot no...moe e mislenjevo de.A da bi bio ubavo i po "tehnolizirani" da sme.Da mozat profesorite da predavaat i so vizuelni i media uredi....pointeresno bi bilo i nikoj nema da bega od casovi ako go nateras da uci po drug nacin od obicniot: doagja profesorot zapisuva casot stanuva ako e vo dobro zdravje ili sedi i raskazuva lekcija ucenicite site spijat ili letaat vo oblaci po 10 minuti(naucno e dokazano deka ucenicite po 10 minuti barem za mig letat nekade)svrsuva lekcijata..ako ima vreme ispituva ili bara nekoj da ja povtori...no retko koj ima ...osven ako nekoj saka da si ja popravi otcenkata....
Ajde stiga tolku zasega...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom