jas iskreno sve bi smenila za nastavata vo makedonija. mislam deka najneefikasen sistem imame, iako tolku mnogu se bara od nas. dobro vo mojot slucaj se barashe poshto ne sum tamu. ali tie godini shto gi izuciv tamu pekol mi bea...e ovoa bi smenila:
1. da se izbrkaat site nesposobni nastavnici, skoro site nad 50 godini. site tie nastavnici bile porasnati vo vremeto koga ushte gi tepale decata so bezbol palki, pa sea i nas taka ne tretiraat. imav nastavnichka shto so kluchevite ne gagjashe po glava (ebate privrzokot 20 klucha na nego tezheshe 2 kila). isto taka i profesori shto site znaat deka se iskompleksirani. kaj mene u shkolo imashe edna profesorka shto nemashe raka, i tipkata beshe psihopatka, zhiveeshe sama ne omazhena nishto. i si gi lecheshe kompleksite na nas, od tolku generacii shto pomina nema eden chovek da prashash da ti kazhe neshto fino za nea. druga pak mazh i se samoubi, i taa godina 50% od uchenicite gi kutnala, gi ostavila na polaganje.
2. da se premine povekje na praksa otkolku na uchenje napamet. site tie godini shto gi izuchiv u makedonija, sea samo znam da ti kazham deka armijata na ace nash se vikala falanga. i to...dzabe ne tutaat so fakti i trista gluposti koa na krajot na denot ne ti trebaat site tie fakti, ti treba da znaesh kako da ja izvrshish nekoja rabota. imaf edna nastavnichka po istorija shto ne terashe na pamet da gi uchime lekciite. edno 15tina lekcii po red. i koga ke pochneshe chasot, ona koga ke vlezeshe vo uchilnicata, morafme site da stanime i u hor da i gi recitirame lekciite. ako te vide edno zborche da zgreshish i kec ti stavashe. i do den deneska gi pamtam lekciite i znam da gi izrecitiram, ali vrska neam shto sum zborela. onaka samo vrezani mi se u glava bez nikakvo znachenje.
3. da se namalat predmetite shto se uchat i da se fokusira na nekolku glavni predmeti. koa prashuvam nekoi drugari/drugarki shto mi se zapishani na pravno ili matematichki smer kako im ide shkoloto, sekad ke mi kazhat leleee iam dvojka u __________. i ke mi tropnat nekoj chas shto mi treba rechnik za da utvrdam shto e chasot. i ke gi prasham shto uchat na toj chas, i oni ne znaat da mi kazhat. a i plus, zashto ti se tolku jazici da gi uchish? francuski, angliski, latinski, upm. fokusiraj se samo na eden za da mozhesh da go nauchish total, a ne na 20. jas znam koga gi uchef site tie epten gi meshaf.
4. bi go eliminirala sistemot na isprashuvanje i povekje bi se fokusirala na testovi posle sekoe poglavje. znachi li deka ako ednash si nauchil lekcija i te isprashale i ti stavile petka, deka ti zasluzhuvash petka za u svidetelstvo? jas znam nekoi lugje shto edna lekcija ke nauchat na pochetokot na godinata, ke krenat raka ke dobijat 5ka, i posle do krajot na godinata kniga ne otvaraat. a isto taka i nekoi ne uchat cela godina 1 i 2ki vlechat, i posle na krajot ke se nabubaat po site predmeti ke krenat raka i op, site 5ki u svidetelstvo. ednostavno ne e fer. a nekoj uchel cela godina za dzabe.
5. najbitno! - da se vadi prosek od site ocenki za da se namalat "namestenite" oceni. jas dodeka bef tamu abe se utepuvav od uchenje ali na krajot si dobivav site 5ki. ali koga ke videf nekoj shto vrska si nema od zhivotot, edvaj nauchil da chita i pishuva i samo izlevanjeto mu e u glava, i cel e 2ki nareden, ali mama i tato si se dobri prijateli so klasniot i mu gi redat ocenkite, krfta mi se digashe. na krajot na godinata i jas i on so isti oceni, ako nego knigite mu se pravo novi ushte od celofanot ne mu se izvadeni.
abe da mozham od koren sve bi smenila za nastavata u makedonija, zatoa shto dzabe ni ja troshat inteligencijata. site vikat amerikanci glupi vaka onaka mnogu im e lesno shkoloto, no jas posle site tie godini vo makedonija, koga dojdof tuka konechno se osetif intekeltualno stimulirana. a makedonija ima mnogu potencijal poshto sme edna od najinteligentnite zemji vo svetot, samo nema kako da ja razvieme taa inteligencija so ovakov sistem na shkoluvanje