OSHO

• Креатор на темата Креатор на темата Storm5
  • Време на започнување Време на започнување
Ne nego ti si za da te iskloca covek od temava, sto ja grdis bre sto ti preci? ne sesoglasuvas so mislite pa daj objasnuvanje covece ne tuku filozofiraj.
О,па јас сега те приметив.Нема потреба да се лутиш што не разбираш ништо,замоли па ќе ти објаснам.

Ова будизмот е прекрасна работа,но само за Сидарта Готама.Секој сам мора да го најде буда,нема друг начин за станување буда.Многу кинези а како што гледам и индициве почнаа,го увидеа тоа и направија совршен план за контролирање на глупавиот азиски народ.Далај од дете живеел како крал.Кога ќе се спомне неговото име тоа означува некој вид на просветен учител.Но кога ќе се воочи еден негов говор многу убаво ќе се види кој е и што е.Ошо исто како Далај све си користи во негова полза и се вообразува да се нарече мистик како неговиот идол Ѓурчиев.Кога избувнала војната во Тибет тој ги оставил сите свои монкови кои го хранеле,учелe и одгледувале да умрат и без око да му трепне избегал во Индија и го одржал неговиот познат говор oни нас со оружје а ние на тие тирани и убици со љубов.Говор кои бил осуден од секој кој размислува,но не и од Индиците,Британците и Американците.Ошо го поздравил неговиот напор да пребега со зборовите "ма не заслужуваат ни говор да им одржиш".

Кога го прашале Ошо зошто ги прифаќа ролс ројсата ако вика дека не постои матријалното,он им одговорил:"па од љубов се дадени".
Виц на Ошо кога излегол од затвор: "Која е разликата помеѓу Роналд Реган и кофа со гомна? Па кофата се разбира".

Се надевам дека земјотресов малку ќе ги стресе и подразбуди од нивната вообразеност дека они се чуварите на просветленоста.

rols rojsata ne bile ukradeni!!!

Citaj go osho za da ti dijde umot!

Ili petre m. andreevski e bolji!

Jednostavnost nije nikakav izazov egu, pravi izazov je teskoca, a tek nemogucnost da se nesto ucini je doista velik izazov. Velicinu vaseg ega mozete otkriti po izazovu koji ste prihvatili, po mjeri vasih ambicija. Jednostavnost nije privlacna egu, jednostavnost je smrt za ego.
A covjek je izabrao zamrsenost cak ondje gdje uopce nema potrebe za njom. I to zbog jednostavnog razloga - kad je nesto zamrseno, on moze rasti i jacati svoj ego. On postaje sve vazniji u politici, religiji, u drustvu - svuda.
Cijela psihologija je uskladena tako da ego postane sto jacim. Cak i one budale, psiholozi, naglasavaju da je covjeku potreban jak ego. I zato vam program obrazovanja budi ambiciju kaznom i nagradom da vas usmjeri u odredeni smjer. Vasi roditelji od samog se pocetka previse nadaju vasem uspjehu. Oni misle da im se rodio Aleksandar Veliki, ili da njihova kci nije nitko drugi nego reinkarnacija Kleopatre. Vec na pocetku roditelji vam postavljaju uvjet - ako se ne dokazete, niste ni za sto. Jednostavan covjek se smatra glupanom.Jednostavan covjek nije bio do sada cilj ljudskog drustva. A jednostavan covjek ni ne moze biti cilj, jer on je roden kao jednostavan. Svako je dijete jednostavno, ono slici cistoj skolskoj plocici. Tada roditelji pocnu upisivati po toj plocici ono sto dijete mora postati. Nakon njih to cine ucitelji, svecenici, razni vode - svi oni naglasavaju da morate postati netko, inace ce vam zivot proci uzalud.
A sve je upravo suprotno. Vi ste bice. Vi ne morate postati nitko drugi. To je znacenje jednostavnosti: ostati u miru sam sa sobom, ne slijediti nikakav trag da se nesto postane - nesto sto je stalno.
Nema mjesta na kojem cete osjecati da je vase putovanje zavrseno, da ste dostigli najvisi vrh koji ste zeljeli. Nitko u cijeloj povijesti covjecanstva nije to mogao uciniti zbog jednostavna razloga jer se covjek krece u krugu. I tako je netko u necem uvijek ispred vas.
Mozete postati predsjednik Amerike, ali pred Muhamedom Alijem velikim uvijek cete se osjecati inferiorni. Vi nemate te njegove animalne snage. Muhamed Ali moze dati ostar udarac sakom po nosu Ronaldu Reaganu i Ronald Reagan ce se ispruziti po tlu. Mozete postati premijer neke zemlje, ali kad se susretnete s Albertom Einsteinom, izgledat cete poput patuljka - necete biti premijer nego patuljak.
Zivot je multidimenzionalan. Nemoguce je da postignete nesto na svim poljima, da budete prvi na svim poljima. To je cista nemogucnost, postojanje se ne razvija na takav nacin. Ego je covjekova bolest.

Osobni interesi zele da ostanete bolesni. Oni ne zele da budete zdravi i cjeloviti, jer je to opasno za njih. Zato nitko ne zeli biti jednostavan, nitko ne zeli biti nitko. A ja jedino zelim da budete u miru sa sobom, da prihvatite svoje bice.
Postati nesto znak je bolesti, biti nitko znak je zdravlja. Ali vi niste okusili sto znaci biti jednostavan, zdrav i blazen. Vase drustvo nije vam dopustilo da se ni jedan trenutak posvetite sebi, zato poznajete samo jedan put, put ega.
Rekli su vam da postanete Isus Krist. Ima drustava koja teze da svi postanu Bog. Taj bolesni svijet! Morate izici iz svih
v
tih programa. Zelite li uzivati, opustiti se, osjecati mir i ljepotu postojanja, morat cete se okaniti toga laznog ega.
Ja ne zelim nista drugo uzeti od vas. Zelim vam samo oduzeti ego, koji je u svakom slucaju tek fantazija. On nije stvarnost, zato vam zapravo nista niti ne oduzimam. A zelim vam dati vase bice. Naravno, ne moram vam ga dati, jer vi ga vec imate. Mora vas samo nesto prodrmati i probuditi za ljepotu prostodusnosti.
Nista nije bez rizika. A vi trcite za sjenama koje nikad necete moci uhvatiti, zaboravljajuci sva blaga koja ste donijeli sa sobom na svijet. Prije nego sto vam se ispune sve zelje ega, smrt ce vas dokrajciti. Zivot je prekratak. On ne bi smio biti unisten u tako ludim igrama kao sto je igra ega.
A sve je samo pitanje shvacanja.

Пробај разбери нешто од човекот со лимузини

До сега не чув и прочитав за нуклеарки и холокауст од него лично , додека не чујам неможам да коментирам за тоа.
А по делата ке ги познаете , делата му се книгите и аудио материјалите , пробај читај па кажи ми што нечини .
Ако има едно нешто што не ти се свига кажи ми или пиши на форумов , јас ке бидам првиот после тоа што ке го осудам и ке пишувам за него како за преварант.

Епа по делата ќе ги познаете...ОШО има фетиш тоа се неговите 90 Ролс Ројс!!!

Имал он Идеал..ако бил совршен ЧУМУ 90 ролс-ројс??

Абе и ја да сум бил на негово место ке сум се возел у ролс ројс .
И сега што ?

Bog vas nije poslao u svijet bez kljuceva. Ali ti se kljucevi moraju koristiti, morate ih staviti u bravu i okrenuti ih. Ljubav je drugi fenomen, jedan od najmocnijih, kad ego nestaje, a vi ste svjesni, potpuno svjesni, vi pulsirate, vibrirate. Vise niste individualist, vec ste izgubljeni u energiji cjeline. Tada polako, polako, neka to postane vas nacin zivota. Ono sto se dogada na vrhuncu ljubavi mora postati vasa disciplina, ne samo iskustvo, nego disciplina. Tada sve sto cinite i kamo god podete.. .rano ujutro sa suncem koje izlazi, sve ce imati isti osjecaj, sve ce biti isto upijanje postojanja. Kad legnete na tlo pod nebom punim zvijezda, dozivjet cete isto stapanje. Kad legnete na zemlju, osjetit cete se jedno sa zemljom. Polako, polako, ljubavni cin vam mora dati kljuc kako da budete zaljubljeni u samo postojanje. I tada cete ego prepoznati kao fikciju, bit ce koristen kao fikcija.. A kad ga tako koristite, on nije opasan. Ima nekoliko drugih trenutaka kad ego otpadne sam od sebe. U trenucima velike opasnosti, kad na primjer vozite auto i iznenada vidite da ce se dogoditi nesreca. Izgubili ste kontrolu nad automobilom i cini se da ne postoji mogucnost da se spasite. Udarit cete u drvo, ili u kamion koji vam vozi ususret, ili cete pasti u rijeku, to je apsolutno sigurno. U tim trenucima ego iznenada nestaje. Zbog toga je tako privlacno naci se u opasnim situacijama. Ljudi se penju na Everest. To je duboka meditacija, a oni to mozda razumiju, a mozda i ne. Planinarenje je vrlo vazno, penjanje po planinama je opasno, sto je opasnije, to je ljepse. Ondje cete imati dozivljaje, snazne dozivljaje stanja bez ega. Gdjegod je opasnost blizu, um zastaje. Um moze misliti samo onda kad niste u opasnosti, on nema sto reci u opasnosti. U opasnosti postajete spontani i u toj spontanosti vi iznenada saznajete da niste ego.

A ljudi u Zenu kazu: "Dok ne saznas koje je tvoje originalno lice, neces saznati tko je Buddha." Jer Buddha je vase originalno lice. Rodeni ste kao mudrac - buddha, a zivite lazno. Ovaj dar koji vam je dalo drustvo, morate napustiti. Vi ste krscanin, hinduist ili musliman. To morate napustiti, to nije vase pravo lice, to su vam dali drugi ljudi, bili ste odgajani tako. A nisu vas ni pitali, nisu to ni trazili od vas. To vam je nametnuto na silu. Svi su roditelji nasilni i svi su odgojni sistemi nasilni jer se ne obaziru na vas. Oni imaju apriori ideje, oni znaju sto je ispravno. I oni svojataju pravo nad vama. Vi se meskoljite, vi vristite u sebi, ali bespomocni ste. Dijete je tako bespomocno i njezno, mozete ga formirati na sve moguce nacine. To je ono sto drustvo cini. Prije nego sto dijete postane dovoljno jako, vec je onesposobljeno na tisucu i jedan nacin. Paralizirano je, o trovano je. Onog dana kad zelite postati religiozni, morat cete napustiti sve religije. Onog dana kad zazelite uspostaviti odnos s Bogom, morat cete odbaciti sve ideologije o Bogu. Onog dana kad pozelite saznati tko ste, morat cete odbaciti sve odgovore koje su vam dali. Sve sto je posudeno, mora biti spaljeno. Zato je zen ovako definiran: To je izravno ciljanje na ljudsko srce, prirodu i zelju da se postane Buddha. Ne zaustaviti se na slovima. Odvojeno prenosenje izvan svetih tekstova." Odvojeno prenosenje izvan svetih tekstova - to vam ne moze dati kur'an ni dharmapada, Biblija ni talmund ili Gita.

Буда станал просветлен.
Одел од едно село во друго, а било многу жешко, било ле-
то. Поминал покрај брегот, брегот од реката бил наводе-
нет, песокот бил влажен и тој оставил отпечатоци со свои-
те стапалки.
Во тоа време еден голем астролог ги завршил своите
студии во Кашни, тврдина на хинду учењето и знаењето, и
сосема случајно токму тогаш се враќал дома. Ги завршил
студиите и станал совршен во предвидувањата. Додека се
враќал дома, ги здогледал отпечатоците од стапалките во
песокта - и не можел да поверува, зашто во неговите свети
книги се зборувало за отпечатоци од стапалки на голем
владетел кој владее со целиот свет. „Зошто еден цар, ча-
кравартин, кој владее со целиот свет, во еден вака жежок

ден би дошол во едно мало, сиромашно село? И зошто би
одел бос по песокта?". Во песокта ги имало сите знаци. За-
тоа помислил: „Или целото мое учење е погрешно "Б из-
гледа дека тој човек е некој просјак, а моето учење вели
дека е цар - затоа, или моето учење е погрешно, или ќе мо-
рам да го пронајдам тој човек. Можеби тој е цар кој пора-
ди некоја несреќа полудел и случајно поминал овде".
И така ги следел стапалките. Буда седел под некое др-
во. Дошол до Буда - и гледајќи го, бил збунет како нико-
гаш порано. Изгледал као цар, а бил просјак. Сето негово
битие било како цар. Таков цар се уште немало. Но, тој
бил просјак, во партали!".
И поради тоа го замолил: „Те молам, разјасни ми ја мо-
јата збунетост - ме збуни. Петнаесет години бев во Кашни,
потрошив петнаесет години од животот учејќи ја науката
за предвидувањата. И сега кога завршив и го положив ис-
питот, кога добив диплома, ти целосно ме збуни. Кажи ми
само едно: дали си просјак или си чакравартин, голем вла-
детел кој владее со целиот свет? - од твојот одговор зависи
сиот мој живот. Ако речеш дека си просјак, ќе ги фрлам во
река овие свети книги што ги носам со себе - тие се без-
вредни - и ќе си отидам дома, залудно сум го потрошил си-
от живот. Или ако си чакравартин, тогаш кажи ми го
тоа".
Буда ги отворил очите и рекол: „Твојата збунетост е
природна - но, случајно си дошол кај човекот кој е единст-
вен во десет илјади. За другите девет илјади деветстотини
деведесет и девет твоите свети книги би биле во право. Са-
мо за еден човек тие ќе бидат погрешни. Но, со тоа веќе
нема да се сретнеш, затоа немој да се грижиш и немој да ги
фрлаш во реката своите свети книги. Речиси е невозможно
повторно да сретнеш таков човек".
Астрологот прашал: „Во што е тајната? Како си станал
непредвидлив?".
—ѕ
Буда му одговорил: „На тој начин што сум внимателен.
Не ги правам повторно истите грешки, не ги повторувамистите шеми. Станав човек, веќе не сум машина. Не мо-
жеш да ме предвидиш, следниот момент е непознат - не са-
мо за тебе, туку и за мене. Целосно непознат. Никој не
знае што ќе се случи".
Свесното битие се движи од познатото кон непознато-
то. Несвесното битие се движи од познатото во познато -
се врти во круг. И затоа, прво што треба да разберете е
тоа дека вие сте повторување. Тоа ќе биде мошне вознеми-
рувачко за егото, зашто отсекогаш сте мислеле дека сте
многу оригинални. Вие не сте тоа - умот никогаш не е ори-
гинален, секогаш е просечен, зашто самата структура на
умот претставува акумулација на познатото. Умот не може
да го знае непознатото. Умот може да се движи во рамките
на кругот од познатото, може постојано да го повторува
она што го знае, но како може умот да го знае непознато-
то? Нема никакви можности за тоа.
За да се знае непознатото, мора да се отфрли умот - то-
гаш одеднаш ќе бидете среде непознатото. Целината е не-
позната. Се е непознато. Тогаш целината станува убавина.
Познатото е мртво, непознатото е живо. Врховно непозна-
то е она што религиозните луѓе го нарекуваат Господ. Под
врховно непознато го подразбирам следново: Што и да зна-
ете, ќе остане непознато, како и да знаете, ќе остане непо-
знато - тоа е несознателно. Продолжувате знаејќи. Постој-
ат три видови движења. Од познато кон познато, тоа е
умот. Од познато кон непознато, тоа е свеста. И од непоз-
нато кон непознато, тоа е натсвеста. Тогаш човекот стану-
ва светец - тогаш самиот човек станува Бог, кога се движи
од непознато во непознато. Тогаш тој сосема го отфрлил
умот. Тогаш нема минато, а кога не постои минатото, немани иднина. Постои само овој миг, токму овој миг. Се кул-
минира овде и сега. Овде-сега живее целината, во сета сво-
ја убавина и голотија, во својата целосна светост и севкуп-
ност.
Запомнете: Умот е повторувачки, умот е неоригина-
лен, умот е механичка работа, како компјутер. Мора да из-
лезете надвор од тоа. Ако не излезете, умот постојано ќе
ве разочарува.

Вака нака ама опасен е ОШО :)
и да нагласам бил Атеист ...

хахах атеист , зависи како се дефинира атеист ако уопште може да се дефинира таков глуп збор.
Ја го имам слушано едно петшеесет саати и уште стотина страни имам прочитано од него и знам точно што вика за Бог ама да не отвараме таква тема.
Кој сака да знае нека го чита.

--- надополнето ---

Малку да не насмее.

--- надополнето ---

еве ти еден цитат
Bog vas nije poslao u svijet bez kljuceva. Ali ti se kljucevi moraju koristiti, morate ih staviti u bravu i okrenuti ih. Ljubav je drugi fenomen, jedan od najmocnijih, kad ego nestaje, a vi ste svjesni, potpuno svjesni, vi pulsirate, vibrirate.

каква тема? па темава е за него ...
еве шо вели за Бог ...
само да ти напоменам Атеист е Антитеист ... значи не верува во бог .. е сега во која подгрупа на атеист припаѓа негова работа ... но фактот дека вели Бог не постои го внесува во групите на Атеисти (како шо реков која подгрупа незнам) ...

Еве повели слушни ...

Сум го гледал ова , целта му е да каже дека Бог не е она што викаат религииве.
Да ти кажам бар у едно 50 наврати сум го слушал како зборуе за Бог.
Ама нешто у смисла како муабетите што беа за натсвеста , и на крајот на краевите он знае да е контрадикторен(парадоксален) у многу случаеви и сам си признава за тоа.

самиот негов исказ „Јас не дека не верувам дека Бог не постои, туку Јас сум СИГУРЕН дека не постои“ не го става во групата на оние кои не се Теисти,
а дека признава дека некогаш е контрадикторен да Чув дека го кажа тоа ... сепак или веруваш во Бог или не .. а ако не Тогаш не си Теист .. а ако не си Теист тогаш еве нека не е Атеист ... и јас сум у ваква дилема :)

еве го пак ..
Вика: „Ниче го прогласи Бог за мртов .. Но јас ќе речам Тој никогаш не се ни родил“ :)
„Сите оние кои ти наметнуваат систем на верувања ти се непријатели“

самиот негов исказ „Јас не дека не верувам дека Бог не постои, туку Јас сум СИГУРЕН дека не постои“ не го става во групата на оние кои не се Теисти,
а дека признава дека некогаш е контрадикторен да Чув дека го кажа тоа ... сепак или веруваш во Бог или не .. а ако не Тогаш не си Теист .. а ако не си Теист тогаш еве нека не е Атеист ... и јас сум у ваква дилема :)

еве го пак ..
Вика: „Ниче го прогласи Бог за мртов .. Но јас ќе речам Тој никогаш не се ни родил“ :)
„Сите оние кои ти наметнуваат систем на верувања ти се непријатели“

Ова му е одлично видео .
А за тоа - не се ни родил , вечна работа не се раѓа . Ако се родиш мора да умреш.
Он вика дека не ни постоил Бог како што го претставуваат религиите , мегутоа не вика дека нема божественост , не вика дека не сме дел од едно единство.
Што не значи дека се слагам за се по однос на ова прашање со него.
Затоа пишав дека треба убаво да се дефинира атеист.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom